Που θα σημειωθούν φαινόμενα την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022. Αναλυτικός χάρτης και εκτίμηση.

Βαρομετρικό χαμηλό από το βόρειο Ιόνιο θα κινηθεί ανατολικά και θα περάσει στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και την αυριανή ημέρα με αποτέλεσμα σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου των ηπειρωτικών και του βορείου Αιγαίου.

 

Όπως βλέπετε και στο χάρτη που ετοιμάσαμε για σας τοπικά φαινόμενα έστω και μικρής έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν σε όλη την ηπειρωτική χώρα τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα νησιά του Ιονίου.

Ανεπηρέαστες θα μείνουν οι περιοχές του ανατολικού Αιγαίου των Κυκλάδων της Κρήτης των Δωδεκανήσων όπου εκτός από κάποιες τοπικές νεφώσεις και ίσως κάποια μεμονωμένα φαινόμενα δεν αναμένεται καμία αξιόλογη αλλαγή στον καιρό.

Μεγάλη προσοχή αντίθετα θα πρέπει να δοθεί στις περιοχές του επίπεδου 2 που καλύπτουν σχεδόν όλη την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Στερεά το ορεινό κυρίως κομμάτι της βόρειας Πελοποννήσου τη Μακεδονία και τμήμα της δυτικής Θράκης στην αυριανή ημέρα όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Πρέπει να τονίσουμε ότι πιθανότητα χαλαζοπτωσεων την αυριανή ημέρα είναι μικρή για το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας ενώ αντίθετα αναφέρουμε πιο κάτω που αυξάνονται οι πιθανότητες για έντονες.

Τέλος προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιες περιοχές της χώρας στις οποίες ενδεχομένως να σημειωθούν προβλήματα λόγω της έντασης των φαινομένων. Τις πρωινές ώρες έντονα τα φαινόμενα στο νησί της Κέρκυρας την Θεσπρωτία τα Ιωάννινα την Άρτα την Πρέβεζα την Αιτωλοακαρνανία και ενδεχομένως τμήματα της Αχαΐας της Ηλείας της Αιτωλοακαρνανίας της Λευκάδας και της Ευρυτανίας.

Λίγο αργότερα έως το βράδυ τα εντονότερα φαινόμενα θα απασχολούν στο νομό Τρικάλων Γρεβενών Καρδίτσας Φθιώτιδας Πιερίας Ημαθίας Πέλλας Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής Λάρισας Σερρών Καβάλας Κιλκίς και πιθανόν Κοζάνης. Αργά το βράδυ αρκετά έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να σημειώνονται και στην περιοχή της Ξάνθης και πιθανόν Ροδόπης.

Αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη ανεμοστρόβιλων / υδροστροβιλων τα ξημερώματα σε όλο το παραλιακό κομμάτι της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου καθώς και όλων των νησιών του Ιονίου.

Αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη ανεμοστρόβιλων από αύριο το πρωί έως και τις απογευματινές ώρες στα παραθαλάσσια της Θεσσαλίας της Χαλκιδικής και τις Σποράδες.

Αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης υπέρ κύτταρων καταιγίδων στα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα όλης της δυτικής Ελλάδας έως και αύριο τις μεσημβρινές ώρες.

Αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη υπερκυτταρων καταιγίδων προς το μεσημέρι και μετά στο παραθαλάσσιο τμήμα της Θεσσαλίας στις Σποράδες τα παραθαλάσσια της Πιερίας τα πόδια της Χαλκιδικής τα παραθαλάσσια των Σερρών της Θεσσαλονίκης της Καβάλας και στην Θάσο.

Μεγάλη πιθανότητα χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους χαλαζοκόκκου σε όλο το Ιόνιο τα παραθαλάσσια κυρίως τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου της Εύβοιας των Σποράδων τα παραθαλάσσια του νομού Λάρισας Μαγνησίας Πιερίας Θεσσαλονίκης τα πόδια της Χαλκιδικής και το ευρύτερο βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Για το νομό Θεσσαλονίκης προβλέπεται άστατος καιρός από το μεσημέρι και μετά με έντονες βροχές και καταιγίδες που θα σημειωθούν σε όλο το νομό με πρόσκαιρη βελτίωση αργά το βράδυ. Σημαντική ανάπτυξη υπέρ κυττάρων καταιγίδων, χαλαζόπτωσέων  και υδροστρόβιλων στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού αλλά και στα πόδια της Χαλκιδικής.

Για το νομό Αττικής αναμένεται καλός καιρός και μόνο αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί πρόσκαιρη μπόρα ή καταιγίδα στα δυτικά του νόμου.

Για την Θεσσαλία προβλέπεται σταδιακή αλλαγή του καιρού μέσα στη νύχτα με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές πρώτα στην Πίνδο και γρήγορα πριν από το μεσημέρι στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας ενώ θα επηρεαστούν από το μεσημέρι και μετά και τα παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας και η Μαγνησία ενώ αργά το απόγευμα τοπικές καταιγίδες μικρότερης έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν και στις Σποράδες. Ο καιρός από το απόγευμα και μετά στο εσωτερικό της πεδιάδας θα σημειώσει σημαντική βελτίωση εκτός ισως από περιοχές του Ολύμπου και των παραθαλάσσιων τμημάτων που τα φαινόμενα θα συνεχίζονται κατά περιόδους και αργά το βράδυ. Η πιθανότητα χαλαζόπτωση είναι μεγάλη για τις Σποράδες και τα παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και η ύπαρξη κάποιων υδροστρόβιλων τις μεσημεριανές κυρίως ώρες.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *