Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 9-10/6/2022(+XΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με περιορισμένη ορατότητα στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα υπάρχουν νεφώσεις από τις πρωινές ώρες και θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες που θα επηρεάζουν κατά τόπους και την Θράκη και το βόρειο Αιγαίο. Σταδιακά προς τις μεσημεριανές ώρες η αστάθεια θα αυξηθεί και στην Ήπειρο τη Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική στερεά το εσωτερικό της Πελοποννήσου και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες και λίγες καταιγίδες. Έως τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές και θα διατηρηθούν μόνο στην κεντρική Μακεδονία την Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο που κατά τόπους δεν αποκλείεται να είναι και ισχυρά. Επισημαίνεται ότι τα εντονότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στους νομούς Ημαθίας Πιερίας Πέλλας  Σερρών Καβάλας Δράμας Έβρου Φλώρινας Καστοριάς Κοζάνης Ιωαννίνων Κέρκυρας Θεσπρωτίας και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα του νομού Κιλκίς Θεσσαλονίκης  Άρτας και Πρέβεζας. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μέτρια ως μεγάλη στις περισσότερες περιοχές που θα σημειωθούν φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 27 βαθμούς τη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και τα περισσότερα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου και έως 28 με 30 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες ηπειρωτικές αλλά και θαλάσσιες περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά του Ολύμπου του Κισσάβου και των παραλιών τμημάτων όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και λίγες μεμονωμένες μπόρες άνευ σημασίας. Περιορισμένη ορατότητα και πυκνές ομίχλες στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας το πρωί. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες η αστάθεια θα αυξηθεί και θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες πρώτα στα ορεινά των Τρικάλων της Καρδίτσας και του Ολύμπου και σταδιακά και σε πεδινά τμήματα με βελτίωση στα πεδινά αργά το βράδυ στις περισσότερες περιοχές. Κάποια φαινόμενα θα παραμείνουν κυρίως στα ορεινά των Τρικάλων της Καρδίτσας και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα των Τρικάλων και της Καλαμπάκας. Επισημαίνεται  ότι τα φαινόμενα πιθανόν να είναι έντονα στον Όλυμπο τον Κίσσαβο και τις γύρω πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές των δύο βουνών. Μέτρια πιθανότητα χαλαζόπτωσης στις περιοχές που θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για τοπική καταιγίδα στην πόλη ή στα βόρεια και ανατολικά αυτής.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα βουνά των Τρικάλων και της Καρδίτσας νοτιοδυτικοί 5 μποφόρ αλλά γρήγορα θα στραφούν παντού σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 2-3 στο εσωτερικό και 4 στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30/31 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας και από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες.

+++++++++++++

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022.

Προβλέπεται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία τα νησιά του βόρειου Ιονίου και την Ήπειρο άστατο καιρό κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες αλλά και ανοίγματα του καιρού. Σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές φαινόμενα που γρήγορα θα επεκταθούν στη Θεσσαλία την κεντρική Στερεά το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου το βορειοανατολικό Αιγαίο τις Σποράδες και αργά το απόγευμα τοπικά και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Σταδιακά οδεύοντας προς το βράδυ τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Πελοπόννησο τη Μακεδονία τη Θράκη τις Σποράδες και ενδεχομένως τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Στις περισσότερες περιοχές του ανατολικού κεντρικού και νοτίου Αιγαίου δεν θα σημειωθούν καθόλου φαινόμενα. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο νησιά του Ιονίου Μακεδονία Θράκη το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και πιθανόν στις Σποράδες στη Φθιώτιδα την Εύβοια τη Βοιωτία και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Η πιθανότητα χαλαζοπτώσεις και ισχυρών ανέμων είναι μεγάλης της σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο νότιοι 6 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο σταδιακά βορειοδυτικοί 4 με 5 και αργά το απόγευμα στα βόρεια 6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και έως 26 με 29 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρώτικα και νησιώτικα τμήματα ενώ στη βόρεια Κρήτη ενδέχεται μέγιστη να φτάσει στους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά άστατος καιρός με τοπικές μπόρες ή καταιγίδες αρχικά στο νομό Τρικάλων και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στο εσωτερικό της πεδιάδας και αργά το απόγευμα και το βράδυ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη καθώς και ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών και καταιγίδων αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί 2 με 3 μποφόρ στα θαλάσσια μόνο τμήματα αλλά σταδιακά θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς 2 με 3 μποφόρ κυρίως στα θαλάσσια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου στα Τρίκαλα την Καρδίτσα και τη Λάρισα Και από 18 έως 27 στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες.

Σημαντική επισήμανση!!

Τοπικές προγνώσεις για κάθε χωριό και κάθε πόλη δεν υπάρχουν τη θερινή περίοδο λόγω της τοπικότητας των καταιγίδων.

+++++++++++++++

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 9-10/6/2022(+XΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

  1. Αντώνης says:

    Τουλάχιστον να μην έχουμε χαλαζοπτώσεις…
    “Όποιον πάρει η μπόρα”, φαίνεται να είναι ο καιρός..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *