Που θα σημειωθούν φαινόμενα την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022. Αναλυτικός χάρτης και εκτίμηση.

Έντονες καταιγίδες στη σημερινή ημέρα όπως τα είπαμε από χθες στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου κυρίως όπου εκεί ήταν και τοπικά έντονες. Η περιοχή της δυτικής Στερεάς της ανατολικής Ηπείρου και το εσωτερικό της Πελοποννήσου ήταν αυτές που δέχθηκαν τα περισσότερα φαινόμενα όπως βλέπετε και από τον χάρτη του ύψους υετού που παράγεται από 450 και πλέον μετεωρ. σταθμούς του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ύψος υετού όπως βλέπουμε ξεπέρασε σε αρκετά τμήματα της ορεινής κυρίως χώρας τα 15 με 20 χιλιοστά και άγγιξε τα 50μμ στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.

Αυτή την ώρα μεμονωμένες καταιγίδες συνεχίζουν να εκδηλώνονται σε τμήματα της βόρειας Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας ενώ η αστάθεια στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας σταδιακά διαλύεται.

 

Όπως βλέπετε στο χαρτη βαρομετρικών συστημάτων την αυριανή ημέρα θα μας επισκεφθεί μία καινούργια διαταραχή και θα αυξήσει την αστάθεια στα τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας αρκετά. Μάλιστα η μικρή άνοδο της θερμοκρασίας που θα σημειωθεί σε σχέση με τη σημερινή ημέρα λόγω της εντονότερης ηλιοφάνειας έως και το μεσημέρι θα δώσει τοπικά έντονα φαινόμενα.

 

Συγκεκριμένα φαίνεται ότι τοπικές μπόρες μικρής έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν αύριο σε πολύ μεγάλο μέρος της Μακεδονίας της Ηπείρου της Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου (επίπεδο 1).

Σε τμήματα όμως στο νομό Θεσσαλονίκης Κιλκίς Ημαθίας Πιερίας Πέλλας Χαλκιδικής Λάρισας Τρικάλων Καρδίτσας Μαγνησίας Φθιώτιδας και στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται και πάλι από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους (επίπεδο 2).

Να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι τοπικές προγνώσεις για κάθε χωριό και κάθε πόλη δεν υπάρχουν τη θερινή περίοδο οπότε τέτοιες ερωτήσεις δεν μπορούν να απαντηθούν.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα είναι μία άστατη ημέρα με κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες ακόμα και από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες ώρες ενώ από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα σταδιακά θα ενταθούν και είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί ισχυρή καταιγίδα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη.

Για το νομό Αττικής ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μικρή αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα που ενδέχεται να δώσει κάποιος τοπικούς όμβρους στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Αττικής με γρήγορη βελτίωση.

Για τη Θεσσαλία η αστάθεια θα αυξηθεί σε σχέση με τη σημερινή ημέρα από το μεσημέρι και μετά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που φαίνεται να επηρεάζουν όλο το διαμέρισμα με μεγαλύτερη έμφαση όμως στο νομό Λάρισας και Μαγνησίας. Λίγες τοπικές μπόρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν προς τις βραδινές ώρες και στα παραθαλάσσια τμήματα της περιφέρειας αλλά και τις Σποράδες όποτε θέλει προσοχή από τους παραθεριστές και επαγγελματίες των περιοχών. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι μεγάλη.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *