Ψυχρή λίμνη εν όψει. Πρώτη εκτίμηση φαινομένων για τη χώρα μας.

Ψυχρή λίμνη φαίνεται να επισκέπτεται τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή μετά τις 7 Ιουνίου. Η διάρκεια που θα παραμείνει δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αλλά θα είναι μεταξύ 2 και 4 ημερών.

Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία δείχνουμε τις περιοχές που φαίνονται ότι θα έχουν τα πιο αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα.

Στο επίπεδο 1 ανήκουν πάρα πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και κάποιων νησιών του Ιονίου που θα δεχτούν αρκετές βροχές και καταιγίδες μέσα σε αυτή την περίοδο.

Στο επίπεδο 2 έχουμε ξεχωρίσει κάποιες περιοχές οι οποίες φαίνεται να δέχονται έντονα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς πρόσκαιρους ανέμους. Αυτές οι περιοχές φαίνεται ότι θα είναι τα ορεινά και ημιορεινά των νομών Σερρών Δράμας και Ξάνθης το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Μακεδονίας τα ορεινά και ημιορεινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας Ηπείρου Άρτας Πρέβεζας Ευρυτανίας Αιτωλοακαρνανίας Φωκίδας και κάποια τμήματα του νομού Πέλλας Ημαθίας και Πιερίας.

Αν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα των τελευταίων 2-3 ημερών θα είναι η πρώτη οργανωμένη ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα για το φετινό καλοκαίρι. Παρόλο που πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε η θερμοκρασία να πέσει κάποιες μέρες σε κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα ώστε να κρατηθεί ο μήνας. Θέλω να τονίσω ότι οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες της πρώτης εβδομάδας είναι τουλάχιστον 3-4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα που καθιστούν το μήνα ιδιαιτέρως θερμό αν δεν υπάρξουν σημαντικά ψυχρά διαστήματα μέσα σε αυτόν.

Περισσότερες λεπτομέρειες όπως είναι λογικό δεν μπορούν να υπάρχουν από τόσο νωρίς για την επόμενη εβδομάδα. Σας δίνουμε απλά μία πρώτη εικόνα για το ποιες περιοχές θα πρέπει να αναμένουν φαινόμενα.

Τέλος να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι την θερινή περίοδο δεν γνωρίζουμε σε ποιες περιοχές ακριβώς θα σημειωθούν καταιγίδες και τη έντασης και διάρκειας θα είναι αυτές. Δεν υπάρχουν απαντήσεις σε ερωτήσεις του τύπου τι καιρό θα κάνει στο Αγρίνιο ή τι καιρό θα κάνει στο Πραιτώρι Ελασσόνας ή στη Νιγρίτα Σερρών. Το αν οι περισσότεροι συνεχίζουν να κοιτάνε τις εφαρμογές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν είναι δικιά μας δουλειά να σπαταλούμε το χρόνο και να απαντούμε σε τέτοιες φαιδρές ερωτήσεις.

 

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *