ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση του Μαΐου πήγε πολύ καλά έως άριστα αφού έπιασε ακριβώς την γενικότερη τάση του μήνα. Πράγματι αυτός βγαίνει ελαφρώς θερμότερος σαν γενικό μέσο όρο κοντά στον +1 βαθμό Κελσίου για όλη τη χώρα. Μεγαλύτερες είναι οι αποκλίσεις κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ μικρότερες είναι στα κεντρικά και νότια τμήματα αυτής. Επίσης και από θέμα βροχοπτώσεων τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως τα αναφέραμε αφού σε κάποια τμήματα της δυτικής χώρας και του Ιονίου σημειώθηκαν κάποιες βροχές αξιόλογες αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι βροχοπτώσεις ήταν από λίγο έως πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές και έτσι ο μήνας μπορεί να χαρακτηριστεί ξηρός για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Για τον Ιούνιο 2022 φαίνεται ότι ο δείκτης ΝΑΟ θα ξεκινήσει από αρνητικές τιμές στις οποίες θα διατηρηθεί με μικρές αλλαγές έως και τις 12 με 13 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα βρεθεί σε ουδέτερες ή οριακά θετικές έως και το τέλος του μήνα.  Ο δείκτης ΑΟ θα ξεκινήσει και αυτός από αρνητικές τιμές αλλά γρήγορα θα βρεθείς σε ουδέτερες το διάστημα 6 με 12 του μήνα. Στη συνέχεια θα βρίσκεται σε μία διαρκή κίνηση ανάμεσα στους +1 με -1 μονάδες έως και το τέλος αυτού με αποτέλεσμα και αρκετές μεταβολές στον καιρό.

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Ιούνιο 2022.

1 έως 5 Ιουνίου.

Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται στα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ στο Αιγαίο το βόρειο ρεύμα θα κράτα τη θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά.

Λίγες τοπικές καταιγίδες μικρής έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν κυρίως σε τμήματα της Ηπείρου του βορείου Ιονίου και ενδεχομένως της Μακεδονίας και της Θράκης. Ανομβρία στην υπόλοιπη χώρα.

 

6 έως 10 Ιουνίου.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο και θα βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά ειδικά στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα ενώ στην περιοχή του Αιγαίου λόγω του βόρειου ρεύματος θα διατηρείται σε κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα.

Καλοκαιρία χωρίς φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μικρή πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας.

 

11 έως 15 Ιουνίου.

Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ και πάλι σε τμήματα της βόρειας Ελλάδας και του Αιγαίου η συννεφιά αλλά και οι βοριάδες πιθανόν να συγκρατούν τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Επαναφορά της αστάθειας σε πολλά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης με τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας.

 

16 με 20 Ιουνίου.

Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μόνο στο Αιγαίο το βόρειο ρεύμα να κρατά τη θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Αρχικά λίγες καταιγίδες στις περιοχές της Ηπείρου Θεσσαλίας Μακεδονίας και Θράκης αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα εκλείψουν σε όλη τη χώρα.

 

21 έως 25 Ιουνίου.

Η θερμοκρασία μάλλον θα επανέλθει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του Ιονίου να έχουν οριακά λίγο υψηλότερες από τις κανονικές ενώ αντίθετα τα ανατολικά τμήματα και του Αιγαίου λίγο χαμηλότερες.

Επαναφορά μικρής αστάθειας κυρίως στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο και τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας. Ανομβρία σε μεγάλο μέρος της ανατολικής κεντρικής και νότιας χώρας.

 

26 με 30 Ιουνίου.

Για το τελευταίο πενθήμερο του μήνα υπάρχουν κάποιες πιθανότητες σημαντικές θα έλεγα για κάποια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε επίπεδα κανονικά ή και κάτω από τα κανονικά.

Επαναφορά της αστάθειας σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν κάποιων νησιών του Ιονίου. Συνεχίζεται η καλοκαιρία και η ανομβρία όπως είναι φυσικό για την εποχή στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και νότιας θαλάσσιας χώρας.

 

ΣΥΝΟΨΗ.

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι εκτός από κάποιες μικρές  περιόδους με χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες ο μήνας σε γενικές γραμμές θα βγει σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής κεντρικής και νότιας χώρας. Η εκτίμηση βρίσκεται κοντά στο +1,0/ +1,5 βαθμό κελσίου. Αντίθετα κάποια τμήματα της βορειοδυτικής χώρας που θα έχουν και αρκετές καταιγίδες κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Από θέμα βροχών και καταιγίδων φαίνεται ότι τμήματα της Ηπείρου της Μακεδονίας του βορείου Ιονίου και δευτερευόντως της Θεσσαλίας θα έχουν αρκετές βροχές και καταιγίδες που θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τις κανονικές για την εποχή τιμές. Αντίθετα όπως είναι και λογικό για την εποχή το νησιωτικό κομμάτι της χώρας και κυρίως του Αιγαίου θα βρεθεί σε πολύ χαμηλά ύψη βροχής. Φαίνεται γενικά ότι στη δυτική και βόρεια χώρα θα είναι δραστήριος άποψη καταιγίδων ενώ οσο θα προχωρούμε προς τα νοτιότερα αυτές θα είναι πολύ λίγες έως καθόλου. Αυξημένη πιθανότητα  χαλαζόπτωσης αφού ο συνδυασμός λίγο υψηλότερων από το κανονικό θερμοκρασιών και αστάθειας εννοούν την ανάπτυξη του χαλαζοκοκου.

 

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *