Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 18-20/5/2022(+XΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022.

Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας λίγες τοπικές ομίχλες στη δυτική χώρα και τα νότια νησιώτικα έως και τις προ μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν πρώτα στη Μακεδονία και τη Θράκη όπου θα αρχίσουν το μεσημέρι να εκδηλώνονται σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη Θράκη και οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να επεκτείνονται και σε τμήματα της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της Ευβοίας των Σποράδων του βόρειου Αιγαίου των ορεινών της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα αργά το βράδυ της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ενδεχομένως και σε κάποια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης αρχικά είναι μεγάλη ενώ προς αργά το βράδυ θα μετατραπούν σε ισχυρές μπόρες χειμερινού τύπου.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι ασθενείς στο Αιγαίο και βορειοδυτικοί 4 μποφόρ στο Ιόνιο αλλά μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση στο βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικες διευθύνσεις στα 9 μποφόρ αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου στη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως 30 με 32 βαθμούς σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου της νότιας Κρήτης και της ανατολικής Ρόδου και ως 28 με 30 στις υπόλοιπες πεδινές παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας έως και τις μεσημεριανές ώρες. Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά όπου θα αρχίσουν να εκδηλώνονται σποραδικές καταιγίδες και από αργά το απόγευμα και σε πεδινά τμήματα ενώ αργά το βράδυ οι καταιγίδες θα μετατραπούν σε ισχυρές βροχές στις πεδινές περιοχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά Στις περισσότερες περιοχές εκτός από την πεδιάδα ανάμεσα από τα Τέμπη την Κάρλα και το Βόλο όπου το βορειοανατολικό ρεύμα δρα ως νεφοδιαλυτης.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ από το απόγευμα και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες που προς το βράδυ θα μετατραπούν σε βροχές χειμερινού τύπου.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς αλλά μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να στρέφονται σε βορειοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ και στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα ενώ αργά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς ανατολικούς στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες 7 με 8 μποφόρ ενώ στα πεδινά και εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 13 έως 31-21 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 17 έως 29.

+++++++++++++++++++

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022.

Προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την κεντρική και ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο και νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες στα νησιωτικά τμήματα. Σταδιακά προς τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε κάποια άλλα τμήματα των Κυκλάδων της Κρήτης της υπόλοιπης Πελοποννήσου και νησιών του νοτίου Ιονίου. Ο καιρός πριν από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα έχει αρχίσει να βελτιώνεται και θα σημειωνόταν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνεια. Επισημαίνεται ότι τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν σε τμήματα της δυτικής και νότιας Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της βόρειας Εύβοιας και ενδεχομένως σε ορεινά της Πελοποννήσου και της δυτικής Κρήτης. Η πιθανότητα χαλαζόπτωσης είναι γενικά μικρή και έγκειται κυρίως στις περιοχές που θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 και αργότερα στο βόρειο Ιόνιο και 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και μετά στα βόρεια πελάγη.

Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί από 5 έως 24 βαθμούς Κελσίου στη δυτική και βόρεια Ελλάδα έως 22 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα και τις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και μόνο στην ανατολική Ρόδο και τη νότια Κρήτη θα φτάνει κατά τόπους τους 25.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία με σποραδικές βροχές στα πεδινά και τοπικές καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες αλλά σταδιακά ο καιρός θα σημειώσει σημαντική βελτίωση και θα υπάρξουν διαστήματα ηλιοφάνειας μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα να είναι αξιόλογα σε μεγάλο μέρος του νομού Τρικάλων Καρδίτσας και Μαγνησίας.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους αλλά τα φαινόμενα πριν το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ στις Σποράδες, 6 με 7 στα παραθαλάσσια τμήματα και 3 με 5 στα πεδινά αλλά σταδιακά προς το μεσημέρι και μετά θα αρχίσουν να εξασθενούν στα θαλάσσια τμήματα και ως αργά το βράδυ σε όλες τις περιοχές.

Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση θα κυμανθεί στις περισσότερες πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας από 12 έως 22 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 15 έως 20.

+++++++++++++++++++++

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022.

Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο σε τμήματα της Κρήτης  των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με βελτίωση εκ νέου το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5 με 6 με μικρή εξασθένηση σε όλα τα πελάγη προς αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία σε άνοδο  θα κυμανθεί από 4 έως 28 με 29 βαθμούς στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα δεν θα ξεπεράσει τους 24 με 26 όπως και στο μεγαλύτερο μέρος των νησιών του Αιγαίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Λάρισα: προβλέπεται αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ στις Σποράδες ενώ πρόσκαιρα το μεσημέρι θα ενισχυθούν στα 5 μποφόρ και στις πεδινές περιοχές με εξασθένηση αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 9 έως 24-25 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια τμήματα από 13 έως 21.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 18-20/5/2022(+XΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

  1. Pingback: Ύψος βροχής από αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς της Θεσσαλίας 18 και 19 Μαΐου. – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *