Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 15 Μαΐου 2022. Θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα με διάσπαρτες καταιγίδες.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 15 Μαΐου 2022.

18 και 19 Μαΐου.

36% πιθανότητα για μικρή αστάθεια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας εντονότερη στη Θράκη και την Πελοπόννησο. Θερμοκρασίες αρχικά έως και 31 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Ηπειρώτικα με σημαντική πτώση στις 19 του μήνα που δεν θα ξεπερνά τους 23 με 24 πουθενά.

20% πιθανότητα για έντονη αστάθεια στη Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια και δευτερευόντως στην Ήπειρο την υπόλοιπη Στερεά και το βορειότερο κομμάτι της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα κατά τόπους ισχυρά. Θερμοκρασία αρχικά έως 31 βαθμούς Κελσίου θα πέσει σημαντικά στην κεντρική και βόρεια χώρα που δεν θα ξεπερνά τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει κατά τόπους στους 20 με 24.

35% πιθανότητα για τοπική αστάθεια στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους αξιόλογη ενώ κάποια φαινόμενα θα σημειωθούν και σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και των ορεινών της Ηπείρου  της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία αρχικά έως 31 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα θα πέσει κοντά στους 24 με 26 στις 19 του μήνα.

9% πιθανότητα για τοπική αστάθεια στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τη Θεσσαλία στη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο τη βόρεια Στερεά Ελλάδα και στη συνέχεια σε τμήματα της Εύβοιας της Πελοποννήσου και στη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασία έως 31 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα θα πέσει σημαντικά στις 19 του μήνα όπου στα ανατολικά και βόρεια δεν θα ξεπερνά τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα δυτικά και νότια θα φτάνει τους 23 με 25.

+++++++++++++++=

20 με 22 Μαΐου.

36% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία αρχικά έως 25 με 28 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας θα ανέβει σταδιακά στους 30 με 31.

32% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στο τέλος της περιόδου σε κάποια ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας. Θερμοκρασία αρχικά κοντά στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά στης 21 και πολύ μεγάλη άνοδο στις 22 που θα φτάσει κατά τόπους τους 32 βαθμούς Κελσίου.

17% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στην Εύβοια την Στερεά Ελλάδα τη Χαλκιδική την ανατολική Θεσσαλία το βόρειο Αιγαίο την ανατολική Μακεδονία και Θράκη την ανατολική Πελοπόννησο τμήματα των Κυκλάδων της Κρήτης και αργότερα και στα Δωδεκάνησα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πολύ λιγότερα τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία αρχικά έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια χαμηλότερη στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος της περιόδου που θα σημειώσει σημαντική άνοδο στα ηπειρωτικά και θα φτάσει τους 28 βαθμούς Κελσίου.

15% πιθανότητα για αλλαγή μόνο στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με τοπικές βροχές και καταιγίδες σύντομης διάρκειας αλλά πιθανόν έντονα ενώ στην υπόλοιπη χώρα καλός καιρός. Θερμοκρασίες έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου θα ανέβει στις 21 του μήνα στα ηπειρωτικά στους 27 με 28 και στις 22 κοντά στους 29 με 30.

++++++++++++++++++++++

23 με 25 Μαΐου.

44% πιθανότητα με λίγα τοπικά φαινόμενα στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενώ βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα θα φτάνουν τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

31% πιθανότητα και τοπικές καταιγίδες στις 24 του μήνα στα βουνά της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Στερεάς και της Πελοποννήσου μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία έως 30 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα παραμείνει περίπου σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος της περιόδου.

25% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά στις 24 και 25 του μήνα διαταραχή από τα δυτικά θα δώσει τοπικά φαινόμενα κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση τριών βαθμών στις 24 του μήνα και εκ νέου μικρή άνοδος στις 25.

+++++++++++++++++++

26 έως 30 Μαΐου.

30% πιθανότητα για τοπική αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στην Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία μικρής έντασης και διάρκειας ενώ προς το τέλος της περιόδου πιθανόν τα φαινόμενα να ενταθούν λίγο στην Ήπειρο και στην ανατολική Μακεδονία. Καλός καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία έως 35 βαθμούς Κελσίου αρχικά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στα ανατολικά και νότια ενώ στα δυτικά και βόρεια θα σημειώσει σταδιακή πτώση από τις 28 του μήνα που θα επεκταθεί στις 29 και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας.

24% πιθανότητα για  μικρή αστάθεια στη Μακεδονία και τη Θράκη το μεσημέρι και το απόγευμα στις 26 και 27 του μήνα και βελτίωση του καιρού στη συνέχεια. Θερμοκρασίες έως 30 με 33 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές θα πέσει στους 30 μετά τις 27 του μήνα και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ως το τέλος της περιόδου.

20% πιθανότητα μία τοπική αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αρχικά ενώ κάποια φαινόμενα μετά τις 27 του μήνα θα επηρεάζουν και τα βουνά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία έως 35 βαθμούς Κελσίου θα πέσει σημαντικά στις 27 του μήνα στα ανατολικά και βόρεια που δεν θα ξεπερνά τους 26 με 28 ενώ στα δυτικά θα παραμείνει στους 31 βαθμούς ενώ από τις 28 του μήνα και μετά θερμοκρασία σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

15% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού πρώτα στα βορειοανατολικά και στη συνέχεια και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του βόρειου Αιγαίου με αρκετές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Ανεπηρέαστο το παραθαλάσσιο δυτικό κομμάτι της χώρας καθώς και τα νότια. Θερμοκρασίες αρχικά έως 31 με 32 βαθμούς Κελσίου θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα εκτός από τα ανατολικά και βόρεια όπου εκεί θα σημειώσει σταδιακή πτώση μετά τις 28 του μήνα.

11% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα. Θερμοκρασία αρχικά έως 36 με 39 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια ηπειρώτικα και θα παραμείνει σε αυτά όλο το τετραήμερο.

+++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 18 και 19 Μαΐου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο αφού η ψυχρή λίμνη από τα βορειοανατολικά έχει πολύ ρευστή πορεία. Η γενική τάση είναι να σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια και τις Σποράδες και δευτερευόντως σε ορεινά κυρίως τμήματα της Ηπείρου και πιθανόν της ανατολικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες αρχικά θα ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου για να πέσει σημαντικά στις 19 του μήνα κοντά στους 20 με 25 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά ηπειρώτικα.

Για το τριήμερο 20 με 22 Μαΐου φαίνεται ότι με πιθανότητα πάνω από 80% ο καιρός θα παραμείνει καλός στη χώρα με λίγα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και τις θερμοκρασίες από τους 25 με 28 βαθμούς να φτάνουν και πάλι τους 30 με 32. Μικρό ενδεχόμενο κάτω από 20% να έχουμε εκτεταμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά.

Για το τριήμερο 23 με 25 Μαΐου  ο καιρός θα είναι καλός στις περισσότερες περιοχές με λίγες καταιγίδες στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας το μεσημέρι και το απόγευμα μόνο. Η θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα βρίσκεται σταθερά σε επίπεδα πάνω από τους 30 βαθμούς κελσίου σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

Τέλος για την περίοδο 26 με 30 Μαΐου υπάρχουν πιθανότητες κοντά στο 75% να υπάρξει καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας ενώ σε κάποια τμήματα της Ηπείρου της δυτικής Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης θα υπάρχουν τοπικές καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό κοντά στο 15% μία σημαντική αλλαγή με έντονη αστάθεια ενώ υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό του 11% για κύμα καύσωνα.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *