Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 9 Μαΐου 2022. Ελπίζοντας στην παροιμία ”κάλλιο αργά παρά ποτέ”

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 9 Μαΐου 2022.

12 και 13 Μαΐου.

> 95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με μεμονωμένες καταιγίδες στην Πίνδο και τα βουνά της Μακεδονίας. Θερμοκρασίες έως 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++

14 με 16 Μαΐου.

52% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στις 16 του μήνα και σε κάποια πεδινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία  έως 30 με 32 βαθμούς Κελσίου με μικρή πτώση τις επόμενες μέρες.

38% πιθανότητα για αστάθεια τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της βόρειας Στερεάς. Θερμοκρασία κοντά στους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου με μικρή πρόσκαιρη πτώση στις 15 του μήνα.

10% πιθανότητα για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες κοντά στους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου όλες τις ημέρες.

+++++++++++++++++

17 με 19 Μαΐου.

54% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ενώ στις 18 και 19 του μήνα η αστάθεια θα ενταθεί σε όλα τα Ηπειρώτικα αλλά και σε νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή κοντά στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στις 19 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά τους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο τη βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της Ηπείρου ενώ θα φτάνει τους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα και 27 στην Κρήτη.

46% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά και σε ορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της Μακεδονίας και των νησιών του Ιονίου με βελτίωση στις 19 του μήνα. Θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα οχι πάνω από 25/26 στα ανατολικά και βόρεια τμήματα με σταδιακή κάμψη κοντά στους 25 με 26 σε όλη τη χώρα.

+++++++++++++++++

20 με 24 Μαΐου.

38% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα μόνο στα βουνά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας στην αρχή της περιόδου και βελτίωση του καιρού στη συνέχεια. Θερμοκρασία 25 με 26 βαθμούς στα ανατολικά 28 με 29 στα δυτικά τμήματα ενώ από τις 22 του μήνα και μετά θα ανέβει στους 30 με 32.

24% πιθανότητα για σημαντική αστάθεια σε όλη την Ηπειρωτική χώρα που σταδιακά θα μετακινηθεί προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα. Θερμοκρασία έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα το τέλος της περιόδου.

21% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλα τα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με αρκετές βροχές και καταιγίδες. Όσο πιο μακριά από τη θάλασσα τόσο πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα. Θερμοκρασία αρχικά έως 28 με 31 βαθμούς Κελσίου θα πέσει σταδιακά στους 25 με 27 στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

17% πιθανότητα για αρκετές βροχές και καταιγίδες σε όλα τα Ηπειρωτικά στην αρχή της περιόδου και στη συνέχεια και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ έντονα. Φαινόμενα θα σημειωθούν και σε νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου. Θερμοκρασίες έως 21 με 24 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια πιο κάτω στη βόρεια Ελλάδα όπου θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως και τις 22 του μήνα που θα ανέβει σταδιακά παντού στους 24 με 26 βαθμούς και τις επόμενες μέρες κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 12 και 13 Μαΐου ο καιρός θα παραμείνει καλός σε όλη τη χώρα με μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως σε βουνά της ηπειρωτικής χώρας με τη θερμοκρασία σε καλοκαιρινά επίπεδα 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 14 με 16 Μαΐου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας που πρόσκαιρα θα επηρεάσουν και κάποια πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Ηπείρου και της βόρειας Στερεάς. Θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κοντά στους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 17 με 19 Μαΐου υπάρχουν μοιρασμένες πιθανότητες στο να υπάρξει γενικευμένη αστάθεια στη χώρα ή να παραμείνουμε σε φαινόμενα κυρίως σε ορεινές περιοχές. Θα πρέπει να περιμένουμε αφού δεν μπορούμε να εξάγουμε από τώρα κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Τέλος για την περίοδο 20 με 24 Μαΐου υπάρχει σημαντική πιθανότητα κοντά στο 62% για γενικευμένη αστάθεια σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Τη θερινή περίοδο τα φαινόμενα σημειώνονται  τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και κατά τόπους είναι ισχυρά και συνοδεύονται από χαλάζι. Πρέπει να κρατήσουμε όμως και το 38% που υπάρχει ο καιρός να μην αλλάξει σημαντικά και να συνεχίσουμε με κάποια φαινόμενα κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα με βελτίωση στη συνέχεια. Η θερμοκρασία αν επιβεβαιωθεί η έντονη αστάθεια αυτή θα σημειώσει σημαντική πτώση ενώ αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο για καλύτερες καιρικές συνθήκες αυτή θα παραμείνει στα επίπεδα των 28 με 32 βαθμών κελσίου.

Υποστηρίξτε με μια δωρεά χορηγία το weathergroup.gr που ανελλιπώς προσφέρει έγκυρες προγνώσεις πάνω από 10 χρόνια μέσω ασφαλούς τρόπου του PayPal ή απευθείας από την κάρτα σας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 9 Μαΐου 2022. Ελπίζοντας στην παροιμία ”κάλλιο αργά παρά ποτέ”

  1. Αντώνης says:

    Πάντως, σίγουρες βροχές δεν φαίνονται για την ώρα, αν και τις έχει ανάγκη ο τόπος..
    Περιμένουμε τα νεότερα Βασίλη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *