ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση του Απριλίου πήγε πολύ καλά έως άριστα αφού έπιασε ακριβώς τη γενικότερη τάση για το μήνα. Πράγματι αυτός βγήκε ελαφρώς θερμότερος σαν γενικός μέσος όρος για όλη τη χώρα. Λίγο μεγαλύτερες αποκλίσεις ήταν στη νότια Ελλάδα και κανονικός η οριακά θερμός στη βόρεια Ελλάδα. Από άποψη βροχοπτώσεων εκτός από κάποια τμήματα της βορειοανατολικής Ελλάδας που σημειώθηκαν αξιόλογες βροχές στις υπόλοιπες περιοχές πράγματι τα ποσά βροχής ήταν κάτω από τα κανονικά.  Άρα μιλάμε για έναν ελαφρώς θερμότερο μήνα και σχετικά ξηρό στο σύνολο της χώρας όπως ακριβώς τα είχαμε αναφέρει.

Για τον Μάιος 2022 φαίνεται ότι ο δείκτης ΝΑΟ θα ξεκινήσει σε αρνητικές τιμές αλλά στη συνέχεια σταδιακά θα βρεθεί σε ουδέτερες τιμές με τάση να πάει και σε θετικές το τελευταίο δεκαήμερο. Ο δείκτης ΑΟ από την άλλη θα βρίσκεται αρχικά σε θετικές τιμές αλλά μετά την πρώτη εβδομάδα του μήνα θα έχει αρκετές διακυμάνσεις ανάμεσα σε τιμές οριακά θετικές και οριακά αρνητικές.

Η  όψιμη στρατόσφαιρα θέρμανση που μας κράτησε σε επαγρύπνηση μεγάλο μέρος του Απριλίου σταδιακά διαλύεται με την ταχύτητα του ανέμου σταδιακά επανέρχεται στις κανονικές για την εποχή τιμές όπως ήταν και το αναμενόμενο.

 

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Μάιο 2022.

1 έως 5 Μαΐου.

Χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Αρκετές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα λιγότερα συγκριτικά φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και τα περισσότερα σε όλη την Ηπειρωτική χώρα τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

6 έως 10 Μαΐου.

Χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στην ανατολική χώρα κυρίως ενώ στα δυτικά και τμήματα της βόρειας θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει σε κανονικές τιμές. Αξιόλογα κατά περιόδους φαινόμενα θα σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και λιγότερο στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου του Αιγαίου αλλά και τη Θράκη.

 

11 με 15 Μαΐου.

Ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στο Αιγαίο και όλα τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας ενώ αντίθετα στη δυτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά άνοδο σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Αρκετά φαινόμενα στην Ηπειρωτική χώρα και πιθανόν για λίγο ακόμα στις Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ αρκετά λιγότερα σε νησιά του Ιονίου αλλά και νησιά και του Αιγαίου και τη Θράκη.

 

16 με 20 Μαΐου.

Θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπου θα κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα ενώ αντίθετα στο Αιγαίο τη Θράκη και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας των Κυκλάδων των Δωδεκανήσων λόγω του βόρειου ρεύματος αυτή θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά η λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας και τα φαινόμενα θα είναι λίγα και αν αυτά εκδηλωθούν θα αφορούν ορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

 

21 με 25 Μαΐου.

Ζεστός καιρός σε όλη την Ηπειρωτική χώρα και μόνο στο Αιγαίο λόγω του βόρειου ρεύματος η θερμοκρασία θα βρίσκεται ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές. Τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας θα σε ορεινά κυρίως τμήματα της Ηπείρου της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και βόρειας Θεσσαλίας.

 

26 με 31 Μαΐου.

Ο καιρός θα παραμείνει αρκετά ζεστός σε όλη τη χώρα με μέγιστες θερμοκρασίες που θα υπερβούν σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου. Η αστάθεια θα είναι αρκετά μειωμένη και θα αφορά κυρίως ορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει σχετική ανομβρία.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Μηνάς θα έχει θερμοκρασίες κανονικές στο Αιγαίο και τα ανατολικά και βόρεια τμήματα και λίγο υψηλότερες από τις κανονικές στα δυτικά. Επίσης αν και θα υπάρξουν αρκετές βροχές στο πρώτο δεκαήμερο δεκαπενθήμερο του μήνα δεν φαίνεται ότι αυτά τα ποσά θα ξεπεράσουν τις κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *