Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 27 Απριλίου 2022. Ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη αξιόλογη διαταραχή για το μήνα Μάιο.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 27 Απριλίου 2022.

30 Απριλίου και 1 Μαΐου.

> 95% πιθανότητα για μεσημεριανές και απογευματινές μπόρες στην Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και ενδεχομένως και σε κάποιες άλλες περιοχές κυρίως ορεινές και ημιορεινές της Θεσσαλίας της υπόλοιπης Μακεδονίας της Στερεάς Ελλάδας και το εσωτερικό της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες έως 25 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα και λίγο χαμηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα με μικρή πτώση παντού την πρώτη μέρα του Μάη.

+++++++++++++++++

2 έως 4 Μαΐου.

54% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην Ήπειρο και την περιοχή της Κέρκυρας και πιθανόν σε κάποια πολύ ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς Κελσίου αρχικά με μικρή σταδιακή άνοδο στις 3 και 4 του μήνα όπου θα φτάνουν τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

46% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες έως 23 με 25 βαθμούς Κελσίου με σημαντική άνοδο στις 4 Μαΐου που θα φτάνει τοπικά σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας τους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

5 έως 7 Μαΐου.

> 90% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα που μετά τις 6 του μήνα θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου και θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Πολύ λίγα φαινόμενα στην Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ενώ αντίθετα στην κεντρική και βόρεια χώρα τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Θερμοκρασίες έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου αρχικά θα σημειώσει σημαντική πτώση στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα στις 7 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++

8 με 12 Μαΐου.

50% πιθανότητα για αστάθεια στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στη συνέχεια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα ενώ ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε όλη τη χώρα. Τοπική αστάθεια στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας στις 11 του μήνα και κυρίως στα ορεινά τμήματα. Θερμοκρασίες αρχικά έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με μικρή άνοδο στις 9 και 10 του μήνα όπου θα φτάσουμε τους 25 και στη συνέχεια σε περαιτέρω άνοδο στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 26 με 27.

30% πιθανότητα  για έντονα φαινόμενα στο Ιόνιο όλα τα Ηπειρώτικα και τοπικά και σε νησιά του ανατολικού και βόρειο Αιγαίο έως και το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασίες στους 20 με 23 βαθμούς Κελσίου με μικρή άνοδο μετά τις 11 του μήνα κυρίως στη δυτική Ελλάδα.

20% πιθανότητα για μεσημεριανή και απογευματινή αστάθεια στα ηπειρωτικά και τοπικά και σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου όπως και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με σταδιακή βελτίωση μετά τις 11 του μήνα. Θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου με σταδιακή άνοδο από τις 10 του μήνα όπου η μέγιστη θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ

Για το διήμερο 30 Απριλίου και 1 Μαΐου προβλέπονται τοπικά φαινόμενα μεσημέρι και απόγευμα στη δυτική και βόρεια χώρα και ενδεχομένως σε κάποιες ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 21 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Για το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου θα συνεχιστούν κάποια τοπικά φαινόμενα κυρίως στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μικρής έντασης και διάρκειας ενώ η θερμοκρασία θα βρίσκεται αρχικά σε κανονικά για την εποχή επίπεδα 23 με 26 βαθμούς Κελσίου αλλά υπάρχει ένα ενδεχόμενο προς τις 4 Μαΐου να ανέβει σημαντικά.

Για το τριήμερο 5 έως 7 Μαΐου φαίνεται ότι θα μας επηρεάσει διαταραχή πρώτα στα δυτικά και βόρεια τμήματα και στη συνέχεια στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου και πιθανόν τα φαινόμενα να είναι αξιόλογα και ισχυρά. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση σημαντική θα λέγαμε κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας από τους 23 με 26 στους 16 με 20.

Τέλος για την περίοδο 8 έως 12 Μαΐου οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν ότι θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά τμήματα με σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η θερμοκρασία αρχικά χαμηλή για την εποχή κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου φαίνεται να παίρνει την ανηφόρα στη συνέχεια φτάνοντας τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *