Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 23 Απριλίου 2022. Σκαμπανεβάσματα σημαντικά στη θερμοκρασία με τις πρώτες ανοιξιάτικες καταιγίδες να αχνοφαίνονται.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 23 Απριλίου 2022.

26 και 27 Απριλίου.

> 95% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα και μόνο την Τετάρτη το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποκλείονται λίγες μεμονωμένες μπόρες. Θερμοκρασία έως 26 με 28 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

+++++++++++++++=

28 με 30 Απριλίου.

61% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία και πιθανόν σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες αρχικά έως 25 με 27 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και τμήματα με σταδιακή κάμψη στην ανατολική Ελλάδα όπου δεν θα ξεπερνά τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου ενώ σταδιακά θα σημειώσει μικρή πτώση και στα δυτικά τμήματα.

39% πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία στην Ήπειρο στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και πιθανόν στα υπόλοιπα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και στα νησιά του Ιονίου. Θερμοκρασία αρχικά έως 25 με 27 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα με μικρή κάμψη στην ανατολική και βόρεια χώρα όπου και πάλι όμως θα συνεχίσουμε να έχουμε θερμοκρασίες 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

+++++++++++++++++

1 έως 3 Μαΐου.

36% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού στην Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και αργότερα σποραδικά σε νησιά του Ιονίου τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο την υπόλοιπη Μακεδονία και τμήματα της Θράκης των Κυκλάδων της υπόλοιπης Στερεάς της υπόλοιπης Πελοποννήσου και της βόρειας Κρήτης. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Ήπειρο και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πιθανόν στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες έως 20 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια τμήματα λίγο υψηλότερες στις υπόλοιπες περιοχές αλλά κυρίως στα δυτικά τμήματα θα σημειώσει μικρή άνοδο στις 2, και στις 3 του μήνα στην υπόλοιπη χώρα που θα φτάνει κατά τόπους στους 24 βαθμούς Κελσίου.

32% πιθανότητα για λίγες τοπικές μπόρες στη Μακεδονία τη Θράκη και στο τέλος της περιόδου στην Ήπειρο και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία κυρίως σε ορεινά τμήματα. Θερμοκρασία αρχικά έως 24 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά αλλά θα σημειώσει στα ανατολικά κυρίως τμήματα σημαντική άνοδο πρώτα στους 26 και στη συνέχεια και στους 29 βαθμούς Κελσίου.

32% πιθανότητα για τοπικά σποραδικά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα και πιθανόν και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο χωρίς μεγάλη ένταση και διάρκεια. Θερμοκρασία καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου μεταξύ 22 και 24 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά.

+++++++++++++++++++

4 με 8 Μαΐου.

60% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια χώρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με σταδιακή βελτίωση μετά τις 7 του μήνα. Θερμοκρασίες έως 25 βαθμούς Κελσίου αρχικά θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα με μικρή άνοδο στις 6 και κυρίως στις 7 και 8 του μήνα όπου η μέγιστη θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

40% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου της βόρειας Στερεάς ενδεχομένως σε νησιά του Ιονίου και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου ενώ πολύ λιγότερο θα είναι τα φαινόμενα σε νησιωτικά τμήματα. Θερμοκρασία αρχικά έως 25 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά Ηπειρώτικα με πρόσκαιρη άνοδο στις 5 και 6 του μήνα έως και 28 βαθμούς Κελσίου ενώ θα πέσει σημαντικά στις 7 και στις 8 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνά τους 15 βαθμούς στα δυτικά και τους 18 με 20 στα ανατολικά Και νότια τμήματα.

++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 26 και 27 Απριλίου καιρός θα είναι καλός με μικρή πιθανότητα την Τετάρτη για λίγες μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με τη θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Για το τριήμερο 28 με 30 Απριλίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για  τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία την Ήπειρο και ενδεχομένως σε τμήματα της Θράκης της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και πιθανόν σε νησιά του Ιονίου. Η θερμοκρασία αρχικά στα επίπεδα των 25 με 27 βαθμούς Κελσίου με μικρή πτώση προς το τέλος του μήνα.

Για το τριήμερο 1 έως 3 Μαΐου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να συνεχιστεί η αστάθεια σε τμήματα του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 20 με 24 βαθμούς Κελσίου με τάση μικρής άνοδο προς το τέλος της περιόδου. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο κοντά στο 30% να υπάρξει θέρμη εισβολή αλλά αυτό δεν είναι το επικρατων σενάριο αυτή τη στιγμή.

Τέλος για την περίοδο 4 έως 8 Μαΐου υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 60% να υπάρξουν φαινόμενα κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε κανονικά περίπου επίπεδα στους 25 με 26 βαθμούς με σταδιακή άνοδο προς το τέλος της περιόδου που θα πλησιάσουμε τους 28 με 30. Πρέπει όμως να δώσουμε σημασία και σε ένα σημαντικό ποσοστό του 40% να έχουμε σημαντική αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου και όλη την Ηπειρωτική χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες και σημαντική κάμψη της θερμοκρασίας. Αυτό φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό παράθυρο για αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα για την περίοδο των πρώτων ημερών του Μαΐου και θα το παρακολουθούμε με νεότερα άρθρα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *