Αποτίμηση κακοκαιρίας για την περιοχή της Θεσσαλίας. Αναλυτικός χάρτης με τα ποσά βροχόπτωσης για 17-19/4/2022

Αξιόλογη διαταραχή πέρασε από τη χώρα μας το τριήμερο 17-19 Απριλίου και έδωσε αξιόλογα πόσα βροχόπτωσης στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε κάποια νησιωτικά τμήματα.

Πράγματι επιβεβαιώθηκαν σχεδόν πλήρως οι εκτιμήσεις μας αφού στο σύνολο της χώρας σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 10 με 40 χιλιοστά βροχής ενώ λίγες περιοχές που είναι ευπαθείς σε αυτά τα συστήματα δέχτηκαν αρκετά παραπάνω υετό.

Για την περιοχή της Θεσσαλίας βλέπετε στον παρακάτω χάρτη το ύψος υετού που σημειώθηκε μέσα σε αυτό το τριήμερο. Πρέπει να τονίσουμε ότι η βροχή έπεσε χωρίς μεγάλες ραγδαιότητες και έτσι απορροφήθηκε από το έδαφος. Οι περιοχές που επηρεάζονται από ισχυρό βορειοανατολικό άνεμο ανατολικά της Λάρισας είχαν και τα λιγότερα χιλιοστά βροχής όπως η περιοχή των Γοννων του Νέσσωνα του Συκουρίου 4 με 8 χιλιοστά.

Αντίθετα όσο φεύγαμε από αυτή την περιοχή τα χιλιοστά αυξάνονταν και έτσι στα υπόλοιπα του νομού Λάρισας κυμάνθηκαν από 11 έως 17 χιλιοστά κατά μέσο όρο ,στην περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας 20 με 36 όπως και στην περιοχή της Ελασσόνας που επηρεάστηκε αρκετά.

Τέλος για την περιοχή της Μαγνησίας σημειώθηκαν οι περισσότερες βροχές αφού κατά μέσο όρο σημειώθηκαν 27 με 56 χιλιοστά στα πεδινά τμήματα ενώ περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο όπως η Ζαγορά έφτασε τα 171 αλλά και οι Σποράδες και άλλα προσήνεμα στον βορειοανατολικό άνεμο τμήματα σημείωσαν 37 έως 65 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Μπορούμε να πούμε ότι για το 90% της Θεσσαλίας ήταν αξιόλογες οι βροχοπτώσεις και σε μεγάλο βαθμό απόλυτα αξιοποιήσιμες από τις καλλιέργειες. Υπήρξε και μία γνωστή περιοχή ανατολικά της Λάρισας που λόγω του καταβάτη ανέμου δεν σημειώθηκαν πολύ ισχυρές βροχές αλλά και εκεί υπήρξε ένα μικρό πότισμα των καλλιεργειών.

Όπως έχετε πληροφορηθεί από τα τελευταία άρθρα για το υπόλοιπο του μήνα δεν αναμένεται κάποια αξιόλογη διαταραχή να μας επηρεάσει αλλά υπάρχουν ενδείξεις για κάποιες λίγες τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο και πιθανόν στις αρχές του νέου μήνα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *