Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022.
Προβλέπεται αρχικά στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τη Στερεά Ελλάδα την Εύβοια τις Σποράδες τα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου νεφώσεις με σποραδικές βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 700 με 800 μέτρα και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πάνω από τα 400 με 500. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου πρόσκαιρα καθώς και στην Πελοπόννησο έως και τις μεσημεριανές ώρες. Προς το απόγευμα λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν και τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μικρής έντασης και διαρκείας ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν και σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς πάνω από τα 800 με 1.000 μέτρα κατά μέσο όρο. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα και πιθανόν έντονα σε παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας Πιερίας και Μαγνησίας στα δυτικότερα τμήματα του νομού Τρικάλων Καρδίτσας στο νομό Φθιώτιδας Ευρυτανίας Φωκίδας και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα των νόμων Αιτωλοακαρνανίας Λευκάδας Ζακύνθου Κεφαλληνίας ανατολικά Και βόρεια της Εύβοιας και της τα παραθαλάσσια τμήματα των νόμων Αχαΐας Ηλείας Μεσσηνίας και Λακωνίας όπου θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 20 με 30 χιλιοστά βροχοπτώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ στο Ιόνιο ανατολικοί 3 με 4 ενώ στο νότιο Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ που αργότερα θα ενισχυθούν στα 5 με 6 ενώ στο Ιόνιο ο βορειοδυτικός άνεμος θα ενισχυθεί και εκεί στα 6 με 7 μποφόρ προς το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία τη Θράκη και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας έως 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ενώ στα παραθαλάσσια της δυτικής Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει κατά τόπους στους 18 με 22 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στην ανατολική Ρόδο και 25.
Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά κακοκαιρία με τοπικές βροχές στα πεδινά τμήματα που θα είναι περισσότερες στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας καθώς και στα δυτικότερα τμήματα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Αναμένονται κατά μέσο όρο έως και 5 με 15 χιλιοστά βροχής μέσα στην πεδιάδα ενώ στις προαναφερθείσες περιοχές που τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα θα ξεπεραστούν για τα 20 με 30. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας πάνω από τα 1.000 μέτρα κατά μέσο όρο.
Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και έως 4 μποφόρ στο εσωτερικό της πεδιάδας έως και αργά το βράδυ με σταδιακή εξασθένηση κυρίως στις πεδινές περιοχές.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Αγχιάλου από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 12.
+++++++++++++++++++
Mεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022.
Προβλέπεται αρχικά κακοκαιρία στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς στην Πελοπόννησο και κατά τόπους σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα πάνω από τα 700 με 1.000 μέτρα από βορρά προς νότο. Σταδιακά Τα φαινόμενα από τις ήδη πρωινές ώρες θα έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και έως το μεσημέρι θα έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην Κρήτη τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με γρήγορη βελτίωση. Οι ασταθείς αέριες μάζες που θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα μας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα δώσουν και πάλι σποραδικές μπόρες στα ηπειρωτικά μικρής έντασης και διάρκειας και λίγες τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της Μακεδονίας πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα ενώ ο καιρός προς αργά το βράδυ θα βελτιωθεί σημαντικά σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι τοπικά αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν σε ορεινά κυρίως τμήματα της Πελοποννήσου της βόρειας Κρήτης της ανατολικής Θεσσαλίας και της Μακεδονίας κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 10 χιλιοστά βροχής.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 6 μποφόρ και στο Αιγαίο βοριάδες 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και μετά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου στη Θράκη τη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας έως 14 με 17 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρώτικα καιρός 18 με 19 βαθμούς Κελσίου στα παραθαλάσσια της δυτικής Ελλάδας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά συννεφιασμένος καιρός με τοπικές βροχές και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα κατά μέσο όρο αλλά γρήγορα ο καιρός από τις πρωινές κιόλας ώρες θα βελτιωθεί σημαντικά σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας. Οι ασταθείς αέριες μάζες όμως που θα υπάρχουν στην ανώτερη τροπόσφαιρα αργά το μεσημέρι και το απόγευμα δεν αποκλείεται εκ νέου να δώσουν τοπικά φαινόμενα γενικά μικρής έντασης και διάρκειας κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα με σημαντική βελτίωση το βράδυ.
Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές σύντομες βροχές και γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πολύ μικρή πιθανότητα ασθενούς μπόρας με πολύ γρήγορη βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά αλλά αργότερα θα εξασθενήσουν παντού και μόνο στα πεδινά το απόγευμα θα επικρατήσει μία ανατολική αύρα 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 6 έως 15 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 14.
++++++++++++++++
Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022.
Προβλέπεται βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας λίγες τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και τοπικές νεφώσεις στη δυτική και βόρεια χώρα που δεν αποκλείεται το μεσημέρι και το απόγευμα στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του βόρειου Ιόνιο να σημειωθούν λίγες σποραδικές μπόρες και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά με βελτίωση αργά το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και αργότερα 5 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο αρχικά μεταβλητοί και στη συνέχεια νότιοι 3 με 4 μποφόρ και στα πεδινά το μεσημέρι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 22 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νήσων
Θεσσαλία τις Σποράδες: προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τοπικές ομίχλες κυρίως στα ορεινά τμήματα το πρωί και το βράδυ ενώ θα υπάρξουν και τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα που δεν αποκλείεται να δώσουν κάποιες μεμονωμένες μπόρες κυρίως στις ορεινές περιοχές άνευ σημασίας με γρήγορη βελτίωση από το απόγευμα.
Λάρισα: προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές συννεφιές μόνο το μεσημέρι με βελτίωση αργότερα.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και μετά το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση στα ορεινά και τα πεδινά με εξασθένηση το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Αγχίαλου από 2 έως 19 βαθμούς ενώ στο νόμο στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 6 έως 15.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook