Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης θα κινηθεί τελικά βορειοανατολικά προς το κεντρικό Αιγαίο και τη Μαύρη θάλασσα με αποτέλεσμα τη σημαντική αλλαγή του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Τα μέτωπα κακοκαιρίας που το συνοδεύουν πρώτα το θερμό και στη συνέχεια το ψυχρό θα δώσουν αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου ενώ πιο διάσπαρτα θα είναι τα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα.
Το πρώτο κομμάτι της κακοκαιρίας περιλαμβάνει τις ημέρες Κυριακή και Δευτέρα κυρίως ενώ στη συνέχεια οι ασταθείς μάζες που θα παραμείνουν πάνω από την Ελλάδα θα συνεχίσουν να προκαλούν τοπικές μπόρες ή και λίγες καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα κυρίως.
Με τη συλλογή των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων που υπάρχουν ετοιμάσαμε για σας τη συνολική βροχή που θα σημειωθεί στη χώρα έως και το βράδυ της Δευτέρας.
Όπως τονίσαμε το Σάββατο θα σημειωθούν πολύ λίγα ασθενικά φαινόμενα σε τμήματα των νησιών του Ιονίου της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου των Κυκλάδων και της Κρήτης ενώ από την Κυριακή θα σημειωθούν έντονα φαινόμενα κατά τόπους σε κάποιες περιοχές της χώρας.
Θα υπάρξει και σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη δυτική κεντρική και νότια χώρα από το μεσημέρι του Σαββάτου έως και το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ σε παραμεθόρια κυρίως τμήματα της βόρειας Ελλάδας η συγκέντρωση θα είναι αρκετά μικρότερη. Μεγάλη προσοχή σε ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.
Στο επίπεδο 1 βροχές θα σημειωθούν σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Στον δεύτερο χάρτη στο επίπεδο 2 αξιόλογες θα είναι αυτές στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Στερεάς Ελλάδας της Πελοποννήσου νησιών του νοτίου Ιονίου και του βόρειου Αιγαίου των Σποράδων και της Εύβοιας.
Στη συνέχεια στο επίπεδο 3 φαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά περιόδους θα είναι αρκετά αξιόλογα στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας της Θράκης τμημάτων της Μακεδονίας στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και στην βόρεια κυρίως Στερεά. Σε αυτές τις περιοχές κατά μέσο όρο θα σημειωθούν 20 με 50 χιλιοστά βροχής.
Τέλος στο επίπεδο 4 δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου περιοχές που θα δεχτούν κατά μέσο όρο πάνω από 50 χιλιοστά υετού σε αυτό το διήμερο.
Έχουμε να πούμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος πλημμυρών στη χώρα. Οι βροχές που θα πέσουν είναι ευπρόσδεκτες και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν φαίνεται να είναι ραγδαίες και να δημιουργούν προβλήματα.
Επειδή όπως τονίσαμε σε προηγούμενο άρθρο τα βαρομετρικά χαμηλά που κινούνται από την περιοχή της Σύρτης προς τη χώρα μας δεν μπορούν να προβλεφθούν από τα προγνωστικά στοιχεία ακριβώς λόγω της έλλειψης δεδομένων από το συγκεκριμένο θαλάσσιο κυρίως χώρο αλλά και τη βόρεια Αφρική θα εκδόθηκε νεότερο άρθρο αν αυτό κριθεί σκόπιμο αύριο.
Για την περιοχή της Θεσσαλίας όπως βλέπετε οι περισσότερες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 2 και 3 δηλαδή θα σημειωθούν κατά μέσο όρο 10 με 30 χιλιοστά βροχής σε πεδινές ορεινές αλλά και τις Σποράδες.
Για την περιοχή της Αττικής φαίνεται ότι κατά μέσο όρο θα σημειωθούν κάποιες μπόρες και πιθανόν καταιγίδα κοντά στα 10 με 15 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Δεν αποκλείονται ποτέ κάποιες ελάχιστες περιοχές που θα πλήξουν οι καταιγίδες να υπάρξουν και λίγο περισσότερα χιλιοστά.
Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα σημειωθούν και εκεί σποραδικές μπόρες και πιθανότητα για κάποια σύντομη καταιγίδα πάντα την Κυριακή και το πρώτο μισό της Δευτέρας ενώ κατά μέσο όρο στην πόλη θα σημειωθούν κοντά στα 10 με 20 χιλιοστά βροχής ενώ σε ανατολικότερα τμήματα πιθανόν και περισσότερα.




Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook