Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 15-17/4/2022 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με τοπικές ομίχλες κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στη συνέχεια. Από αργά το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και τη θάλασσα Κυθήρων ανατολικοί 7 μποφόρ και στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 26 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα , έως 22 με 24 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ενώ στα νησιωτικά τμήματα θα φτάσει κατά τόπους τους 20 με 21.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις αργά το βράδυ.

Λάρισα: προβλέπεται αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και στα θαλάσσια και τα πεδινά αλλά και τα ορεινά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή της Αγχιάλου από 5 έως 22 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 18.

++++++++++++

Σάββατο 16 Απριλίου 2022.

Προβλέπονται τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και θα σημειωθούν λίγες ασθενικές βροχές άνευ σημασίας κυρίως στην Πελοπόννησο τα νησιά του νότιου Ιονίου και τη δυτική Στερεά με γρήγορη βελτίωση. Από αργά το βράδυ και μετά νέα δέσμη νεφώσεων θα δώσει τοπικά φαινόμενα και πάλι στις ίδιες περιοχές σε δηλαδή την Πελοπόννησο τα νησιά του νοτίου Ιονίου τη Στερεά Ελλάδα και πιθανόν στα Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ ενώ στο νότιο Ιόνιο και τη θάλασσα Κυθήρων ανατολικοί 7.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας και έως 25 βαθμούς στα δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου ενώ στα νησιωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 20 με 22.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας και υπάρχει πιθανότητα για λίγες ασθενικές βροχές τις μεσημεριανές ώρες κυρίως στο νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες με γρήγορη βελτίωση και εκ νέου λίγα φαινόμενα στις ίδιες περιοχές πολύ αργά το βράδυ.

Λάρισα: προβλέπεται ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Μικρή πιθανότητα για ασθενείς ψιχάλες το μεσημέρι αλλά και αργά το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και τοπικά το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 2 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Αγχίαλο από 6 έως 21 βαθμούς Κελσίου ενώ τα παραθαλάσσια τις Σποράδες και στα υπόλοιπα του Νομού Μαγνησίας από 8 έως 18.

++++++++++++

Κυριακή 17 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με βροχές και σποραδικές λίγες καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο την Ήπειρο τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και σποραδικά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Από τις μεσημεριανές ώρες και μετά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα την Εύβοια τις Σποράδες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Αττικοβοιωτία και την ανατολική Πελοπόννησο και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Ελάχιστα επηρεασμένες θα είναι περιοχές έως αργά το βράδυ των Κυκλάδων της Κρήτης και των Δωδεκανήσου και πιθανόν στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα πάνω από τα 700 – 800 μέτρα στη δυτική Μακεδονία πάνω από τα 1.000 με 1.100 στην υπόλοιπη Μακεδονία  μακριά από τη θάλασσα πάνω από τα 1.100 με 1.500 στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά  και πάνω από τα 1.700 με 2.000 μέτρα στη Θράκη την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα και πιθανόν έντονα στα πόδια της Χαλκιδικής τις Σποράδες και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Θεσσαλίας που θα ξεπεραστούν τα 20 με 40 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 μποφόρ όπως και στο βόρειο Ιόνιο ενώ στο νότιο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο ανατολικοί 8 μποφόρ και τοπικά αργότερα στα Δωδεκάνησα 9 με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, έως 14 με 16 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα και έως 16 με 20 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά και παραθαλάσσια της δυτικής Στερεάς της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου και των περισσότερων νησιών του Ιονίου και του Αιγαίου ενώ πρόσκαιρα στη βόρεια Κρήτη  θα φτάσει κατά τόπους στους 24 με 26.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους οι οποίες θα ενταθούν από το μεσημέρι και μετά ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και λίγες καταιγίδες κυρίως στις Σποράδες. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας πάνω από τα 900 μέτρα στην περιοχή της Καλαμπάκας και πάνω από τα 1.000 με 1300 στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια τμήματα ενώ στην περιοχή της Μαγνησίας πάνω από τα 1.600 με 1.800. Αναμένονται κατά μέσο όρο κοντά στα 10 με 20 χιλιοστά βροχής στις περισσότερες περιοχές ενώ στις Σποράδες και πιθανόν στο Πήλιο θα ξεπεραστούν και τα 30 με 40.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μπόρες που το μεσημέρι και το απόγευμα θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως βορειοανατολικούς 5 με 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες που το βράδυ θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς 8 μποφόρ και 3-4 στα πεδινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά του νόμου των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 10 έως 15.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 15-17/4/2022 (ΧΑΡΤΗΣ ΥΕΤΟΥ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *