Αναγγελία κακοκαιρία 16-19/4/2022 (1η εκτίμηση)

Αναγγελία κακοκαιρία 16-19/4/2022.

Έχει αρχίσει να υπάρχει μία σχετική συμφωνία στα προγνωστικά δεδομένα. Βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης θα κινηθεί βορειοανατολικά προς τις Κυκλάδες και τη Μαύρη θάλασσα. 

Θα μεταφερθούν πολύ ασταθείς αέριες μάζες και μεγάλα ποσά υγρασίας από το θαλάσσιο τμήμα προς την Ηπειρωτική χώρα με αποτέλεσμα αξιόλογες βροχές και καταιγίδες.

Πρέπει να τονιστεί ότι η ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Σύρτης αλλά και γενικά τα βόρεια τμήματα της Αφρικής και η ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν μεγάλη κάλυψη για παροχή δεδομένων στα προγνωστικά μοντέλα. Αποτέλεσμα αυτού είναι μεγάλες μετατοπίσεις και δυσκολία στην εκτίμηση τελικής τροχιάς του βαρομετρικού χαμηλού.

Ετοιμάσαμε την πρώτη εκτίμηση μας μέσα από έναν χάρτη για τις περιοχές που θα δεχθούν τα πιο αξιόλογα φαινόμενα (περιοχές επιπέδου 2 και 3). Φαίνεται ότι θα είναι περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς στο εσωτερικό της Πελοποννήσου Σποράδες και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας θα δεχτούν τοπικές βροχές και λίγες μπόρες γενικά μικρής έντασης και διάρκειας (επίπεδο 1).

Τονίζουμε ότι αυτή είναι μία πρώτη εκτίμηση με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και δεν είναι πρόγνωση.

Τέλος να τονίσουμε ότι οι χιονοπτώσεις θα κρατηθούν σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και ενδεχομένως στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας για λίγο και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Η ψυχρή λίμνη που θα μας επηρεάσει έως και τις 18 με 19 του μήνα έχει κλειδώσει ότι θα παραμείνει την περιοχή μας. Από κει και πέρα όμως υπάρχουν πολλά σενάρια ακόμα ανοιχτά για το αν θα παραμείνει πάνω στην περιοχή μας και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει με μεσημεριανή και απογευματινή αστάθεια ή θα μετακινηθεί προς την Τουρκία και ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα και κάποιες ημέρες.

Εδώ είμαστε όμως να τα παρακολουθούν όλα σιγά-σιγά και να δίνουμε τα στοιχεία μόνο όταν έχουμε κάτι σίγουρο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

3 thoughts on “Αναγγελία κακοκαιρία 16-19/4/2022 (1η εκτίμηση)

  1. Αντώνης says:

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Βασίλη!
    Περιμένουμε και την προγνωσή σου, μόλις σιγουρέψουν τα στοιχεία.
    Η Θεσσαλία των αγροτών-και όχι μόνο-, σε παρακολουθεί!
    Εποχή εαρινών σπορών, και η προβλέψεις παίζουν τον κύριο λόγο στις αποφάσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *