Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα τα δεδομένα της 12 Απριλίου 2022. Ψυχρή λίμνη εν όψει που θα απασχολεί την περιοχή μας για πολλές μέρες.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 12 Απριλίου  2022.

15 και 16 Απριλίου.

> 90% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά ενώ στις 16 του μήνα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα και πιθανόν από το απόγευμα και μετά να σημειωθούν τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο έως 22 με 24 βαθμούς Κελσίου με μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια το απόγευμα της 16ης.

++++++++++++++

17 με 19 Απριλίου.

22% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού πρώτα στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας. Πολύ λίγα τα φαινόμενα το βορειοανατολικό Αιγαίο και τμήματα των Δωδεκανήσων ενώ αντίθετα στην περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου θα είναι έντονα. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από την βόρεια Στερεά και βορειότερα δεν θα ξεπερνάει η μέγιστη τους 12 βαθμούς Κελσίου ενώ αντίθετα στα δυτικά και νότια τμήματα θα φτάνει κατά τόπους τους 15 με 18 και στην Κρήτη τους 24. Χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε χαμηλά της δυτικής Μακεδονίας.

37% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού σχεδόν σε όλη την δυτική κεντρική και βόρεια χώρα με αξιόλογα φαινόμενα τα οποία θα είναι λιγότερα στα Δωδεκάνησα και σε τμήματα των νησιών του Ιονίου και της Κρήτης και περισσότερα στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας της Εύβοιας και των νησιών του βορειοανατολικού αιγαίου. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν θα ξεπερνά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ αρχικά στην Κρήτη θα φτάνει και τους 24 με σταδιακή πτώση και εκεί στη συνέχεια. Μικρή άνοδος στις 19 του μήνα.

14% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο με αξιόλογες βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια με μικρή άνοδο στις 18 και 19 ενώ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας αλλά και στα δυτικά οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

14% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού που θα επηρεάσει κυρίως στην Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πολύ λιγότερο την υπόλοιπη Ηπειρωτική χώρα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες στα βόρεια σε σταδιακή σημαντική πτώση δεν θα ξεπερνούν τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου ενώ από τη Θεσσαλία και νοτιότερα τα 20αρια θα είναι στην ημερήσια διάταξη με το πρωινό να είναι πολύ ψυχρό.

14% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα τμήματα ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν και στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες σε σταδιακή πτώση στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα το διήμερο 18 και 19 του μήνα όπου η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα φτάνει τους 16.

++++++++++++++++

20 με 22 Απριλίου.

41% πιθανότητα για συνέχιση της αστάθειας στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη ολόκληρο το Αιγαίο την ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τα εντονότερα φαινόμενα να βρίσκονται στην περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ στο τέλος της περιόδου εκ νέου νέα διαταραχή θα δώσει φαινόμενα κυρίως στη Θεσσαλία την Ήπειρο τη Μακεδονία και το βόρειο Αιγαίο. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την Ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο δεν θα ξεπερνάει εύκολα τους 14 βαθμούς Κελσίου αλλά θα σημειώσει πρόσκαιρη άνοδο στις 21 του μήνα και εκ νέου πτώση στα δυτικά και βόρεια στις 22 ενώ αντίθετα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα θα πλησιάσει στις 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

34% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη μικρής έντασης και διάρκειας και πιθανόν για λίγο στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά με πρόσκαιρη βελτίωση ενώ από τις 22 του μήνα και μετά θα αλλάξει εκ νέου ο καιρός στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και πρόσκαιρα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και τα ορεινά της Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες κοντά στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με άνοδο στις 21 του μήνα στους 22 με 23 βαθμούς  σε ευπαθείς τη ζέστη περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

25% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στη νότια νησιωτική χώρα. Οι θερμοκρασίες θα φτάνουν έως και τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια Ηπειρώτικα αλλά θα πέσουν στους 16 με 20 τις επόμενες δύο ημέρες.

+++++++++++++++

23 με 27 Απριλίου.

28% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με καταιγίδες αργά το απόγευμα της 24ης και στις 25 στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο με βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασίες σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και λίγο υψηλότερη αρχικά στους 23 με 24 και μετά το Πάσχα στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

24% πιθανότητα για άστατο καιρό αρχικά στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ θα βελτιωθεί από τις 24 του μήνα και μετά. Θερμοκρασίες αρχικά έως 20 βαθμούς κελσίου σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές αλλά θα σημειώσει άνοδο την ημέρα του Πάσχα και μετά και θα φτάνει κατά τόπους τους 24 με 27 βαθμούς Κελσίου.

18% πιθανότητα για άστατο καιρό στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο κατά περιόδους και κυρίως στις 25 και 26 του μήνα με βροχές και τοπικές μπόρες. Καλύτερος ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές. Αρχικά πολύ υψηλές στα δυτικά και νότια τμήματα κοντά στους 28 και πολύ χαμηλότερες από τη Θεσσαλία και βορειότερα ενώ τα έντονα σκαμπανεβάσματα θα συνεχιστούν έως και το τέλος της περιόδου.

16% πιθανότητα για συνέχιση της αστάθειας κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και από το απόγευμα του Πάσχα και μετά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πολύ έντονα φαινόμενα κυρίως την Ήπειρο τη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο. Θερμοκρασίες κοντά στους 18 βαθμούς Κελσίου αρχικά θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια στις 25 του μήνα για να επανέλθει κοντά σε επίπεδα των 20 βαθμών Κελσίου στη συνέχεια.

16% πιθανότητα για συνέχιση του άστατου καιρού στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα με αρκετές βροχές και καταιγίδες ακόμα και την ημέρα του Πάσχα μικρή πρόσκαιρη βελτίωση και εκ νέου βροχές και καταιγίδες στη συνέχεια. Έντονα φαινόμενα στην Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τη Στερεά και το εσωτερικό της Ηπείρου της Πελοποννήσου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία στο πολύ έως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές με άνοδο την ημέρα του Πάσχα κοντά στους 22 με 23 ευπαθείς στη ζέστη περιοχές και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και τις υπόλοιπες μέρες.

+++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 15 και 16 Απριλίου ο καιρός θα είναι καλός και μόνο στις 16 το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα και δεν αποκλείεται κάποια τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας με τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Για το τριήμερο 17 με 19 Απριλίου ο καιρός θα είναι άστατος με αρκετές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα καθώς και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο ενώ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Λεπτομέρειες δεν μπορούν να φανούν από σήμερα αφού η κίνηση της ψυχρής λίμνης είναι πολύ ρευστή. Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά ενώ τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Η πιθανότητα να ντυθούν στα λευκά ή να χιονίσει σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στο 25%.

Για το τριήμερο 20 με 22 Απριλίου φαίνεται ότι ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί σε πολλές περιοχές του Ιονίου και κυρίως της ηπειρωτικής χώρας με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους. Δεν είναι δυνατόν από τώρα να γνωρίζουμε ποιες περιοχές ακριβώς θα επηρεαστούν και πόσο. Υπάρχει και μία πιθανότητα κοντά στο 25% τα φαινόμενα να είναι πολλά και έντονα σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Τέλος για την περίοδο 23 έως 27 Απριλίου όπου περιλαμβάνεται και το Πάσχα μέσα υπάρχουν πολλά σενάρια ανοιχτά. Φαίνεται ότι η αστάθεια είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί αλλά με την ημέρα του Πάσχα να έχει σημαντικές πιθανότητες να είναι καλύτερος ο καιρός. Η πιθανότητα αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο 60% οπότε είναι πολύ μικρή για να μιλάμε για σίγουρη καλοκαιρία το Πάσχα. Οι θερμοκρασίες γενικά θα βρίσκονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κοντά στους 18 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Όπως βλέπετε υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στον καιρό λόγω της ψυχρής λίμνης που θα μας προσεγγίσει. Θα υπάρξουν κι άλλες ενημερώσεις για την πορεία του καιρού έως και το Πάσχα αλλά και για την ημέρα του Πάσχα αφού  δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τα στοιχεία.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα τα δεδομένα της 12 Απριλίου 2022. Ψυχρή λίμνη εν όψει που θα απασχολεί την περιοχή μας για πολλές μέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *