Ανασκόπηση του Μαρτίου 2022 και σύγκριση του με προηγούμενα χρόνια. Πολύ κρύος μεν αλλά μακριά από τα ρεκόρ.

Ο Μάρτιος που πέρασε ήταν πραγματικά ένας πολύ ψυχρός μήνας σε σχέση με τις κανονικές τιμές. Όπως βλέπετε στις εικόνες που ακολουθούν βρέθηκε στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και την Κρήτη σε αποκλίσεις 2 με 3 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα στη μέση μηνιαία θερμοκρασία. Αντίθετα μικρότερες ήταν οι αποκλίσεις στα νησιά του Αιγαίου τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου όπου και εκεί όμως βρέθηκαν σε επίπεδα κοντά στον 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Πιο κάτω θα υπάρξει σύγκριση με τους πιο ψυχρούς μάρτηδες από το 1960 και μετά για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για όλη τη χώρα.

 

Στην επόμενη εικόνα βλέπουμε την απόκλιση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων από τις κανονικές τιμές. Βλέπουμε ότι σε γενικές γραμμές ο μήνας βρέθηκε στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας σε κανονικές τιμές και μάλιστα σε κάποια τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς της Πελοποννήσου των νησιών του Νοτίου Ιονίου και της Κρήτης σε επίπεδα λίγο πάνω από τα κανονικά. Αντίθετα υπήρχαν και αρκετές περιοχές κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα νησιά του Ανατολικού και κεντρικού Αιγαίου και κάποια τμήματα της Ηπείρου και του Βορείου Ιονίου όπου είχαμε αρκετά κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα βροχόπτωσης.

Σε γενικές γραμμές βλέπουμε και με τα επίσημα στοιχεία ότι ο Μάρτιος ήταν ένας πολύ ψυχρός μήνας στο σύνολο της χώρας ενώ οι βροχοπτώσεις σε πολλά μέρη της ηπειρωτικής χώρας και τα νότια βρέθηκαν πάνω από τα κανονικά επίπεδα αλλά υπήρχαν και αρκετές περιοχές κυρίως στην ανατολική και βόρειαοανατολική χώρα που βρεθήκαμε σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα κανονικά.

 

 

Αν θελήσουμε να κάνουμε μία σύγκριση με άλλους πολύ κρύους Μάρτηδες του παρελθόντος θα πρέπει να αναφερθούμε πρώτα στο Μάρτιο του 1987. Όπως βλέπουμε στην πιο κάτω εικόνα η αποκλίσεις εκείνο το Μάρτιο βρέθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε επίπεδα από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Μικρότερες ήταν οι αποκλίσεις αλλά και πάλι πιο κρύα από ότι τη φετινή χρονιά ακόμα και στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Έτσι βλέπουμε πόσο αξεπέραστος είναι αυτός ο Μάρτιος του 1987. Να τονίσουμε ότι το φαινόμενο που συνέβη εκείνη τη χρονιά το 1987 δηλαδή είναι ένα φαινόμενο που έχει περίοδο επανάληψης πάνω από 170 χρόνια. Ο σταθμός του Θησείου είναι ο πιο παλιός στη χώρα μας αφού κρατάει δεδομένα από το 1852 και μετά. Πότε μέσα σε αυτή την περίοδο δεν υπήρξε κάποιος Μάρτιος πού να έφτασε στα επίπεδα αρνητικής απόκλισης όπως ο Μάρτιος του 1987.

 

 

Ένας άλλος πολύ ψυχρός Μάρτιος ήταν ο Μάρτιος του 1996. Η απόκλιση στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας κυμάνθηκε από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Κάνοντας μία σύγκριση με το φετινό φαίνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκείνος ο Μάρτιος ήταν πιο ψυχρός. Και πάλι κάποια τμήματα της Κρήτης των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων βρέθηκαν τότε σε αποκλίσεις κοντά στον 1 με 1,5 βαθμό Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

 

Ο επόμενος ψυχρός Μάρτιος που συναντούμε είναι ο Μάρτιος του 1998 όπου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας οι αποκλίσεις κυμάνθηκαν κοντά στους 2 με 2,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Σε τμήματα νησιώτικα κυρίως οι αποκλίσεις βρέθηκαν κοντά στον 1,5 βαθμό Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Θα λέγαμε ότι αυτός ο Μάρτιος είναι αυτός που μοιάζει πιο πολύ με το φετινό αν και οριακά ο φετινός είναι λίγο πιο ψυχρός από εκείνον.

Συμπερασματικά έχουμε να πούμε δηλαδή ότι ο φετινός Μάρτιος αν λάβουμε υπόψη όλη τη χώρα βρέθηκε περίπου στην 3η με 4η θέση μέσα στους πιο ψυχρούς από το 1960 και μετά. Δεν υπήρξε λοιπόν κάτι το ακραίο ή κάτι το πρωτόγνωρο το φετινό Μάρτιο. Ήταν απλά ένας πολύ ψυχρός Μάρτιος που είχαμε και πάρα πολλά χρόνια να δούμε.

Δεδομένα από το σύστημα JRA-55

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *