Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 9-11/4/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ)

Σάββατο 9 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Λίγες τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν το μεσημέρι και το απόγευμα στη Μακεδονία τη Θράκη τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα άνευ σημασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στα πελάγη στην περιοχή του Κρητικού νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση που πρόσκαιρα το απόγευμα θα ενισχυθούν και στα 7 μποφόρ με εξασθένηση αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 22 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο το Ιόνιο η Θράκη τα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου τις Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου κατά τις κατά τόπους τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες. Προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά το απόγευμα.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοι στα νησιωτικά 3 με 4 μποφόρ και νοτιοδυτικοί στο εσωτερικό 4 μποφόρ αλλά θα εξασθενήσουν παντού προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας  και την περιοχή Αλμυρού από 7 έως 26 βαθμούς ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 10 έως 22.

++++++++++++++++++

Κυριακή 10 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται γενικά καλός καιρός με πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα και τις προ μεσημβρινές ώρες σε τμήματα της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και των νησιών του κεντρικού και βορείου Ιονίου όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Τις μεσημεριανές ώρες λίγα φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και στην υπόλοιπη Μακεδονία τη Θεσσαλία τα βορειότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας στις Σποράδες την κεντρική Πελοπόννησο και αργά το απόγευμα προς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα σε ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς καθώς και σε ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 20 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 7 μποφόρ και στο Ιόνιο από δυτικές βορειοδυτικές με την ίδια ένταση αλλά σταδιακά και στο Θερμαϊκό από το απόγευμα και το βράδυ οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο καιρός 21 με 23 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά σταδιακά πριν από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες στην Πίνδο ενώ κάποια από αυτά τα φαινόμενα διαλυομενα θα επηρεάσουν και τμήματα της πεδιάδας και των Σποράδων για πολύ λίγο με βελτίωση σημαντική από το απόγευμα και μετά. Μικρή πιθανότητα κάποια φαινόμενα να επιμείνουν έως και αργά το βράδυ κυρίως σε τμήματα του Ολύμπου του Κισσάβου και των παραλιών τμημάτων της Λάρισας. Αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα στην ραχοκοκαλιά της Πίνδου όπου αναμένονται κατά τόπους και πάνω από 10 με 15 χιλιοστά καθώς και σε ορεινές περιοχές του Ολύμπου και του Κισσάβου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι ασθενή και σύντομα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και το μεσημέρι και το απόγευμα θα εκδηλωθούν λίγες σποραδικές μπόρες ή καταιγίδες στην πόλη και την γύρω περιοχή πολύ μικρής έντασης και διάρκειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ασθενείς αλλά σταδιακά από το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν σημαντικά στα πεδινά έως και 5 με 7 μποφόρ και προς το απόγευμα και το βράδυ θα στραφούν παντού σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ στα πεδινά και 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Αλμυρού από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 11 έως 20.

+++++++++++++++++

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου τοπικές νεφώσεις με σποραδικές μπόρες ή και λίγες καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις στα βουνά της Ροδόπης πάνω από τα 900 με 1.000 μέτρα υψόμετρο. Τα φαινόμενα γρήγορα μέχρι τις μεσημεριανές ώρες θα έχουν περιοριστεί και προς το απόγευμα θα έχουν σταματήσει σε όλες τις περιοχές. Μόνο στο εσωτερικό της Πελοποννήσου τις Κυκλάδες τα Δωδεκάνησα και τη βόρεια Κρήτη δεν αποκλείεται μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες να εκδηλωθούν και εκεί λίγες μπόρες με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί δυτικοί 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από – 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου στη Θράκη τη δυτική Μακεδονία τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου και έως 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές νησιωτικές και ηπειρωτικές της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις με λίγες σποραδικές μπόρες στα παραθαλάσσια τμήματα των νόμων Λάρισας Μαγνησίας και στις Σποράδες αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί από το μεσημέρι και μετά σημαντικά.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά τοπική συννεφιά αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στα πεδινά και 7 με 8 στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες αλλά από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Μαγνησίας από 6 έως 18 βαθμούς ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 10 έως 17.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *