Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 6-8/4/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ)

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται καλός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Πολύ μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τη μειωμένη ορατότητα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 5 μποφόρ και 3 με 4 στο Ιόνιο ενώ προς το απόγευμα στο Ιόνιο θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 23 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα ενώ στην ανατολική Ρόδο και τη νότια Κρήτη θα φτάσει κατά τόπους τους 25 με 26.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά καλός καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης. Περιορισμένη ορατότητα το πρωί και το βράδυ.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης και περιορισμένη ορατότητα το πρωί και το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στις Σποράδες βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και μεταβλητοί ασθενείς στα υπόλοιπα τμήματα αλλά από το απόγευμα θα στραφούν παντού σε νοτιοανατολικούς έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 6 έως 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 16.

+++++++++++++++++++++

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται στην Πελοπόννησο το νότιο Ιόνιο τις Κυκλάδες και τις μεσημεριανές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα τοπικές νεφώσεις με λίγες παροδικές βροχές κατά περιόδους λίγες καταιγίδες στα δυτικά τμήματα της χώρας. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα μεταφερθούν και σε τμήματα της Μακεδονίας της δυτικής και βορειας Θεσσαλίας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου μικρής έντασης και διάρκειας. Τα φαινόμενα θα είναι γενικά αξιόλογα στους νόμους Ιωαννίνων Θεσπρωτίας Αρτας Πρέβεζας τα ορεινά της Ευρυτανίας και της Αιτωλοακαρνανίας και πιθανόν στα δυτικότερα τμήματα του νομού Καστοριάς και Γρεβενών. Περιορισμένη ορατότητα λόγω πολύ μεγάλης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο 4 με 5 και αργότερα 6 μποφόρ και στο Αιγαίο αρχικά νοτιοανατολικοί 3 με 4 και γρήγορα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ στα βόρεια και 7 και πιθανόν 8 στο Κρητικό.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 4 έως 20 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 18 στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο, έως 23 με 26 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά ηπειρώτικα και τα Δωδεκάνησα ενώ στη βόρεια Κρήτη θα φτάσει κατά τόπους τους 29 με 31.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται νεφελώδης κατά περιόδους καιρός και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές μπόρες στα πεδινά τις προμεσημβρινές ώρες. Στα ορεινά ο καιρός θα είναι νεφοσκεπής με μπόρες κατά περιόδους και βελτίωση προς το βράδυ. Στα παραθαλάσσια του νομόυ Μαγνησίας και τις Σποράδες δεν αναμένονται καθόλου φαινόμενα. Μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης και περιορισμένη ορατότητα.

Λάρισα: προβλέπεται γενικά νεφελώδης καιρός και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας τις προμεσημβρινές ώρες με βελτίωση αργότερα. Περιορισμένη ορατότητα από μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά και νοτιοανατολικοι στα θαλάσσια 3-4 μποφόρ αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν παντού σε δυτικούς 5 με 6 μποφόρ και στα πεδινά και τα θαλάσσια αλλά και τα ορεινά με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας την περιοχή Αλμυρού και Λάρισας από 6 έως 22 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα τμήματα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 18.

+++++++++++++++

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται γενικά βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις κυρίως στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο το πρωί. Μικρή ποσότητα αφρικανικής σκόνης κυρίως στη νότια χώρα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί δυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα πελάγη και μόνο στο Κρητικό και τη θάλασσα Κυθήρων και Καρπάθου 6 με 7 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση προς το βράδυ ενώ στο Ιόνιο και το  κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σταδιακά σε νότιους 3-4.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 22 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ στη Θεσσαλία την κεντρική Μακεδονία την ανατολική Στερεά και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο θα φτάσει κατά τόπους τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία τις Σποράδες: προβλέπεται γενικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το πρωί κυρίως στα ορεινά τμήματα. Αρκετά καλύτερη ορατότητα με πολύ μικρή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και πιθανόν λίγες τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Η ορατότητα θα είναι καλή.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ κυρίως στα θαλάσσια τμήματα και πρόσκαιρα και στα πεδινά το μεσημέρι με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Αλμυρού από 7 έως 25 βαθμούς Κελσίου ενώ στα υπόλοιπα του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 12 έως 21.

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *