Ένας χειμώνας με μεγάλες θερμοκρασιακές αλλαγές ήταν αυτός που πέρασε. Η θερμοκρασία αν και σαν γενικό πρόσημο βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε θετικό εντούτοις είχαμε τουλάχιστον ένα σημαντικό κύμα ψύχους που επηρέασε αποκλειστικά την ανατολική και νότια χώρα και άλλα μικρότερης έντασης ψυχρά κύματα που απασχόλησαν και πάλι κυρίως το Αιγαίο και τις περιοχές γύρω από αυτό.
Μεγάλη ευνοημένη από τις χιονοπτώσεις η περιοχή της Αττικής όπου σημειώθηκε ένας πολύ έντονος χιονιάς. Έχει γίνει σχεδόν συνήθεια τα τελευταία 20 χρόνια οι πολύ έντονες ψυχρές εισβολές να απασχολούν το Αιγαίο και να έχουν δώσει το 50% των μεγαλύτερων χιονοπτώσεων στην περιοχή της Αττικής. Είναι σύνηθες για την πόλη της Αθήνας αλλά και γενικότερα της Αττικής το να χιονίζει 2-5 ημέρες του χρόνου αλλά το να έχουμε αρνητικές θερμοκρασίες και το να στρώνετε χιόνι για κάποιες ημέρες είναι εξαιρετικά σπάνιο. Όπως προείπαμε μέσα σε 20 χρόνια έχουν σημειωθεί όσες έντονες ψυχρές εισβολές συνέβησαν ολόκληρο τον προηγούμενο αιώνα. Επίσης έντονες και πυκνές χιονοπτώσεις δέχτηκε και η Βοιωτία και η Εύβοια που συνήθως ευνοούνται με τον ίδιο τύπου καιρού που ευνοείται και η Αττική. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τις έντονες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν σε νησιά του Αιγαίου όπως η Θάσος η Σαμοθράκη η Σκόπελος η Μύκονος και η Άνδρος.
Στους επόμενους χάρτες βλέπουμε τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας για όλη την Ελλάδα. Όλες οι περιοχές της ηπειρωτικής χώρας πλην της Αττικοβοιωτίας και της Εύβοιας βρέθηκαν σε θετικό πρόσημο έως και 1,5 βαθμών Κελσίου στα βορειότερα τμήματα της χώρας. Αντίθετα τμήματα της Αττικοβοιωτίας των Κυκλάδων της ανατολικής Πελοποννήσου των Δωδεκανήσων και κυρίως της Κρήτης βρέθηκαν μέχρι και 0,5 με 1,0 β. Κελσίου κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας.
Δημιουργία ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών στο νότιο και κεντρικό Αιγαίο έδωσε σημαντικά ποσά βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων σε όλο σχεδόν το Αιγαίο την Αττικοβοιωτία την Εύβοια και κατά περιόδους στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπως και τα Δωδεκάνησα. Στο πρώτο μισό του χειμώνα πολύ ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά έδωσαν τον Δεκέμβριο τρομακτικά μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας για αυτό και η θετική απόκριση παρόλο που στη συνέχεια του χειμώνα δεν σημειώθηκαν πάρα πολύ έντονα φαινόμενα.
Δεκέμβριος.
Ένας μήνας που χαρακτηρίστηκε από σημαντικά ποσά του στην δυτική χώρα το Ιόνιο τη Μακεδονία τη Θράκη και όλο το Αιγαίου ενώ ελαφρώς λιγότερα από τα κανονικά ή κανονικά ήταν τα ποσά στα ανατολικά ηπειρώτικα τμήματα. Επίσης ο μήνας ήταν αρκετά ζεστός από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα κατά 0,5 με 1,5 βαθμό κελσίου ενώ αντίθετα από τη Στερεά και νοτιότερα βρέθηκε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Ιανουάριος.
Ένας μήνας με πληθώρα βαρομετρικών χαμηλών στο νότιο και κεντρικό Αιγαίο με αποτέλεσμα συγκεκριμένες περιοχές της Χαλκιδικής όλων των νησιών του αιγαίου της Κρήτης της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας δέχτηκαν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αντίθετα με τέτοιο μοτίβο καιρού η δυτική και βόρεια χώρα βρέθηκαν σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά και μάλιστα τμήματα της Ηπείρου και του βορείου Ιονίου σε αρκετά χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Θερμοκρασιακα ο μήνας βρέθηκε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα στη βόρεια χώρα ενώ από την Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα λόγω των συνεχόμενων ψυχρών εισβολών οι θερμοκρασίες βρέθηκαν κατα 0,5 με 1,0 βαθμό κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Φεβρουάριος.
Μήνας με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά στη δυτική κεντρική και ανατολική χώρα με αποτέλεσμα έντονες βροχές και καταιγίδες. Πολύ διαφορετικός ο μήνας στην περιοχή του νότου Ιουνίου τμημάτων της Πελοποννήσου των Κυκλάδων της Κρήτης όπου είχαν σημαντικά λιγότερες βροχές από τις κανονικές. Τέλος τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας βρέθηκαν στα κανονικά ή λίγο πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Από άποψη θερμοκρασίας μιλάμε για έναν θερμό Φεβρουάριο σε όλη τη χώρα που στα νοτιότερα βρέθηκε κοντά στον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα ενώ αντίθετα από τη Θεσσαλία και βορειότερα κοντά στους 2 βαθμούς Κελσίου.
Δεδομένα από το σύστημα JRA-55
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook
Πολύ καλό, μήπως μπορείτε να δημοσιεύετε τα στοιχεία του Μαρτίου. Ευχαριστώ και πάλι μπράβο
Nαι και βέβαια θα αναρτηθεί και άρθρο για τον Μάρτιο.