Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 4-5/4/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ)

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα και λίγες τοπικές μπόρες στη Θράκη με γρήγορη βελτίωση. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν σε τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Στερεάς και προς το μεσημέρι και μετά της Θράκης των νησιών του βόρειου Αιγαίου και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και λίγες μπόρες ενώ θα εκδηλωθούν και σύντομες χιονοπτώσεις στα ορεινά αυτών των περιοχών πάνω από τα 1.100 με 1.300 μέτρα κατά μέσο όρο. Σταδιακά τα φαινόμενα έως αργά το βράδυ θα έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές εκτός από την Μακεδονία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη. Δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα σε κάποια περιοχή της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ κυρίως στα πελάγη αλλά προς τις μεσημεριανές ώρες θα στραφούν στο Ιόνιο και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ ενώ στο Θερμαϊκό από βορειοδυτικές διευθύνσεις πρόσκαιρα στην αρχή 4 με 5 με γρήγορη εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο και τμήματα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και ως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια χώρα.  Σε τμήματα της Πελοποννήσου των Κυκλάδων των Δωδεκανήσων και της Κρήτης η μέγιστη θα φτάσει τους 20 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές ομίχλες στην Πίνδο. Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες δέσμη νεφώσεων από τα νότια προς τα βόρεια θα δώσεις σύντομες βροχές ή μπόρες στα πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας πάνω από 1.100 με 1.200 μέτρα υψόμετρο. Ο καιρός όμως γρήγορα θα βελτιωθεί και ως αργά το βράδυ δεν θα σημειώνονται φαινόμενα σε καμία περιοχή της περιφέρειας. Δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα σε καμία περιοχή.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθεί σύντομη μπόρα πολύ μικρής έντασης και διάρκειας με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση ενώ στη συνέχεια θα στραφούν στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες σε βορειοδυτικούς 4 μποφόρ και 2 με 4 στα πεδινά με γρήγορη εξασθένηση ενώ αργά το βράδυ στις Σποράδες θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα περσινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 4 έως 14 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 13.

+++++++++++++

Τρίτη 5 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφελώδης καιρός με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 1.000 με 1.300 μέτρα υψόμετρο με βελτίωση και θα μείνουν μόνο κάποιες τοπικές διάσπαρτες νεφώσεις που πιθανόν να δίνουν κάποιες μεμονωμένες μπόρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλύτερος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά τις Σποράδες και την Εύβοια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένα φαινόμενα άνευ σημασίας. Αργά το απόγευμα λίγα φαινόμενα ενδέχεται να εκδηλωθούν και σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πάλι άνευ σημασίας. Ο καιρός από αργά το απόγευμα και το βράδυ θα έχει βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές. Αναμένονται κατά τόπους αξιόλογα φαινόμενα σε τμήματα των νόμων Φλώρινας Ημαθίας Πέλλας Θεσσαλονίκης Κιλκίς Σερρών Δράμας Καβάλας Ξάνθης Ροδόπης και Έβρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 μποφόρ στη θάλασσα Καρπάθου και Κυθήρων νοτιοανατολικοί 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου από βόρειες διευθύνσεις 5 και αργότερα 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 17 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και έως 18 με 23 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη Δυτική και νότια ηπειρωτική χώρα τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στην Κρήτη τοπικά ο υδράργυρος στα νότια και κεντρικά τμήματα θα πλησιάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά καλός καιρός αλλά σε τμήματα των Τρικάλων και της Λάρισας θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις αρχικά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν λίγες μεμονωμένες μπόρες με γρήγορη βελτίωση ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα δεν αποκλείονται λίγα φαινόμενα κυρίως στο νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες σου με γρήγορη βελτίωση.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα σύντομης μπόρας και βελτίωση στη συνέχεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί στις Σποράδες 4 με 5 μποφόρ ,βορειοδυτικοί στα παραθαλάσσια τμήματα 3-4 και από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ στο εσωτερικό μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 14.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *