Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 2-3/4/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ)

Σάββατο 2 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και τοπικά στα νησιά του Ιονίου νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες φαινόμενα τα οποία θα διατηρηθούν κατά περιόδους έως και αργά το βράδυ. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 1.000 με 1.100 μέτρα αργά το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλύτερος καιρός με λίγες τοπικές βροχές το πρωί στην Θράκη ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες η αστάθεια θα αυξηθεί στη Μακεδονία στη Θεσσαλία και θα εκδηλωθούν λίγες μεμονωμένες μπόρες ή καταιγίδες πολύ μικρής διάρκειας με γρήγορη βελτίωση. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στους νόμους Ιωαννίνων Άρτας και στα ορεινά των νόμων Ευρυτανίας Αιτωλοακαρνανίας Τρικάλων Καρδίτσας Καστοριάς και Γρεβενών όπου θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 30 με 40 χιλιοστά βροχής χιονιού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στα πελάγη και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες και στα ηπειρωτικά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία τη δυτική Στερεά και τα υπόλοιπα ορεινά τμήματα της χώρας, ενώ θα φτάσει στους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και τους 25 με 27 στη βόρεια Κρήτη και την ανατολική Ρόδο.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά καλός καιρός αρχικά με τοπικές μπόρες και λίγες καταιγίδες στα χαμηλά τμήματα της Πίνδου και πυκνές χιονοπτώσεις στα ψηλά αργά το βράδυ. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα υπόλοιπα τμήματα μακριά από τη θάλασσα και θα εκδηλωθούν λίγες σποραδικές βροχές ή μπορείς μικρής έντασης και διάρκειας με γρήγορη βελτίωση. Στα παραθαλάσσια τμήματα το νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες δεν αναμένονται φαινόμενα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται κάποιες μεμονωμένες μπόρες στην πόλη ή την γύρω περιοχή.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα ορεινά και παραθαλάσσια τμήματα ενώ πρόσκαιρα το μεσημέρι θα ενισχυθούν σημαντικά και στα πεδινά όπου δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και  τμήματα του νόμου Λάρισας από 9 έως 17 με 19 βαθμούς ενώ σε περιοχές Φαρσάλων Μαγνησίας παραθαλάσσια και Σποράδες από 10 έως 20.

+++++++++++++++++++++

Κυριακή 3 Απριλίου 2022.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας νεφώσεις με σποραδικές βροχές και λίγες καταιγίδες ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στο εσωτερικό της Ηπείρου πάνω από τα 600 με 700 μέτρα και στα ορεινά της Καστοριάς των Γρεβενών και της δυτικής Θεσσαλίας πάνω από τα 800 με 900. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν μόνο στην Ηπειρο και αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν σημαντικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με λίγα μεμονωμένα φαινόμενα στη Μακεδονία και στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία το ξημέρωμα αλλά και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με γρήγορη βελτίωση. Μεμονωμένα φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειωθούν αργά το απόγευμα και στη Θράκη όπου και εκεί ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά τους νόμους Ιωαννίνων Ευρυτανίας καθώς και στα ορεινά τμήματα της Άρτας των Τρικάλων της Καρδίτσας της Αιτωλοακαρνανίας της Καστοριάς και των Γρεβενών όπου θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 30 με 40 mm βροχής χιονιού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στα πελάγη και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες και σε τμήματα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με εξασθένηση μικρή το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 14 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Στερεά το εσωτερικό της Πελοποννήσου τη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και έως 17 με 19 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του κεντρικού και βορείου Αιγαίου. Σε τμήματα της Κρήτης και της ανατολικής Ρόδου θα φτάσει κατά τόπους στους 21 με 24.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας νεφώσεις με βροχές στα χαμηλά και χιονοπτώσεις πάνω από τα 800 με 900 μέτρα καθώς και στην περιοχή του Ολύμπου. Λίγες βροχές δεν αποκλείεται να σημειωθούν έως και τις μεσημεριανές ώρες και σε κάποια πεδινά τμήματα των Τρικάλων της Καρδίτσας και της Λάρισας αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην περιοχή της Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και στις Σποράδες δεν αναμένονται φαινόμενα.

Λάρισα: προβλέπεται γενικά καλός καιρός αρχικά αλλά τις μεσημεριανές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες διάσπαρτες στην πόλη ή στην γύρω περιοχή με γρήγορη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και τα ορεινά ενώ το μεσημέρι πρόσκαιρα θα ενισχυθούν στις ίδιες εντάσεις και στα πεδινά με εξασθένηση αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο νομό Τρικάλων από 5 έως 16 βαθμούς στο νομό Λάρισας και Καρδίτσας από 5 έως 18 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 18.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *