Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 31-3/1-4/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ)

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2021.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική Μακεδονία τη δυτική Θεσσαλία τη δυτική και κεντρική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο αρχικά τοπικές νεφώσεις με μπόρες οι οποίες μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν πολλά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας της Θράκης της υπόλοιπης Στερεάς της υπόλοιπης Πελοποννήσου των Σποράδων και των νησιών του κεντρικού και βορείου Αιγαίου μικρής έντασης και διαρκείας. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα επιμείνουν κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά περιόδους ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι λίγες και άνευ σημασίας. Υπαρκτό το ενδεχόμενο για λίγες καταιγίδες στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τα νησιά του κεντρικού και βορείου Ιονίου κυρίως το απόγευμα και το βράδυ. Ανεπηρέαστες θα παραμείνουν οι περιοχές των Κυκλάδων των Δωδεκανήσων και της Κρήτης ενώ αντίθετα αξιόλογα θα είναι τα φαινόμενα στους νόμους Ιωαννίνων Καστοριάς Γρεβενών Κέρκυρας Θεσπρωτίας και τοπικά σε ορεινά τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Άρτας Πρέβεζας και Ευρυτανίας όπου θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 20 με 30 χιλιοστά βροχής. Σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο από το απόγευμα και 9 με 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά της ηπειρωτικής χώρας κατά μέσο όρο από 4 έως 19 βαθμούς στη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τα νησιά ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 21 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές μπόρες κατά περιόδους κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες με ανοίγματα του καιρού αργότερα. Μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας ενώ ασθενή στις υπόλοιπες περιοχές. Μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Λάρισα: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και μπόρες το πρωί και το μεσημέρι κατά περιόδους αλλά και μεγάλα ανοίγματα του καιρού από το απόγευμα και μετά. Μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά στα ορεινά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και από νοτιοανατολικές 4 με 6 στις υπόλοιπες περιοχές αλλά προς το απόγευμα στις Σποράδες ο νοτιάς θα ενισχυθεί στα 7 και πιθανόν στα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 7 έως 21 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 9 έως 18.

+++++++++++++++++

Παρασκευή 1 Απριλίου  2022.

Βλέπετε στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία την Θράκη και το βόρειο Αιγαίο άστατο καιρό κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές μπόρες μικρής έντασης και διαρκείας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά καλύτερος καιρός αλλά γρήγορα στα νησιά του βόρειου Ιονίου και την Ήπειρο θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν και στην δυτική Πελοπόννησο τη δυτική Στερεά τα νησιά του υπόλοιπου Ιονίου και ενδεχομένως στη Μακεδονία τα δυτικά τμήματα της Θράκης και μεμονωμένα στο εσωτερικό της θεσσαλικής πεδιάδας. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι καλύτερος με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις. Επισημαίνεται ότι μέχρι και αργά το βράδυ Τα φαινόμενα θα επιμείνουν στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο και τα ορεινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη μορφή βροχών και σποραδικών καταιγίδων ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί για λίγο και τα πεδινά της Θράκης. Τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα στους νόμους Ιωαννίνων Θεσπρωτίας Άρτας Πρέβεζας στα ορεινά των Τρικάλων της Καρδίτσας της Ευρυτανίας των Γρεβενών καθώς και στους νομούς Καβάλας Δράμας και Ξάνθης. Μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 9 μποφόρ στα πελάγη με εξασθένηση σημαντική μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο όπου θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 26 βαθμούς κελσίου σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας της ανατολικής Πελοποννήσου έως 28 με 30 στη βόρεια Κρήτη και έως 18 με 20 στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται στην Πίνδο τοπικές νεφώσεις με μπόρες κατά περιόδους έως και αργά το βράδυ ενώ πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και στα πεδινά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες μεμονωμένες μπόρες ανευ σημασίας. Χιονοπτώσεις στα πολύ ψηλά της Πίνδου πάνω από τα 1.700 μέτρα προς τις βραδινές ώρες. Στην περιοχή των παραθαλάσσιων τμημάτων και των Σποράδων δεν αναμένονται καθόλου φαινόμενα. Μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Λάρισα: προβλέπεται γενικά καλός καιρός αρχικά με τοπικές νεφώσεις αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Το μεσημέρι και το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν στη γύρω περιοχή και δεν αποκλείεται να σημειωθεί κάποια μεμονωμένη μπόρα άνευ σημασίας. Μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις στα θαλάσσια τμήματα 6 με 7 μποφόρ αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα στραφούν στα πεδινά και ορεινά τμήματα από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση προς το βράδυ ενώ και στο θαλάσσια θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας και στην περιοχή Αγχιάλου από 6 έως 24 βαθμούς Κελσίου ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 10 έως 18.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *