ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση του Μαρτίου πήγε πολύ καλά έως άριστα αφού εντόπισε ακριβώς τις δύο περιόδους. Την πρώτη πολύ ψυχρή η οποία διατηρήθηκε έως και τις 20 του μήνα και την δεύτερη πολύ θερμή το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα καθώς και κάποιες μέρες στα μέσα του μήνα. Πράγματι το πρόσημο του μήνα θα είναι αρνητικό όπως πρώτοι εσείς ενημερωθήκατε από την προγνωστική μας ομάδα και μάλιστα θα βρεθεί κοντά στους 1.5 με 2.5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ μικρότερες είναι οι αποκλίσεις στα στα πολύ δυτικά και στα πολύ ανατολικά της χώρας. Επίσης ο μήνας ήταν βροχερός σε μεγάλο μέρος της χώρας περισσότερο στα ανατολικά και νότια όπου σημειώθηκαν και πάνω από τις κανονικές βροχές ενώ στα πολύ βόρεια ανατολικά καθώς και στα βορειοδυτικά της χώρας οι βροχές ήταν ελαφρώς κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Τονίζουμε ότι ακόμα και η ψυχρή εισβολή που αναμέναμε τις τελευταίες ημέρες του μήνα θα σημειωθεί τις πρώτες του νέου μήνα μιας και πάντα μπορεί να υπάρχει μία απόκλιση δύο-τριών ημερών όταν μιλάμε για εκτιμήσεις μηνών.

Για τον Απρίλιο 2022 φαίνεται ότι ο δείκτης NAO θα βρίσκεται αρχικά σε αρνητικές τιμές αλλά σταδιακά από τα μέσα του μήνα και μετά θα βρίσκεται σε τιμές ουδέτερες και οριακά θετικές.  Ο δείκτης AO από την άλλη θα βρίσκεται αρχικά σε ουδέτερες τιμές και στη συνέχεια στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα σε τιμές ουδέτερες και τοπικά αρνητικές.

Βρισκόμαστε υπό την επίδραση στρατοσφαιρικής θέρμανσης η οποία θα διατηρηθεί και άλλες τουλάχιστον 20 μέρες αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τον καιρό της βαλκανικής ιδιαίτερα.

 

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για τον Απρίλιο 2022.

 

1 έως 5 Απριλίου.

Ψυχρή περίοδο για τη δυτική και βόρεια χώρα με τις θερμοκρασίες σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας χώρας. Ανομβρία στην ανατολική και νότια χώρα ενώ αρκετές βροχές στα δυτικά και βόρεια.

 

6 έως 10 Απριλίου.

Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν κυρίως στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Διαταραχές στην κεντρική Μεσόγειο θα φτάνουν σε τμήματα κυρίως της δυτικής και βόρειας χώρας και θα σημειωθούν λίγες γενικά τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα βουνά. Η ανομβρία συνεχίζεται στην ανατολική και νότια χώρα

 

11 έως 15 Απριλίου.

Σταδιακή επικράτηση νότιου ρεύματος με τις θερμοκρασίες να παίρνουν την ανηφόρα σε όλη σχεδόν τη χώρα και κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα όπου θα βρίσκονται κατά περιόδους σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Ανομβρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός ίσως από τα δυτικά αλλά και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας που δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποια φαινόμενα γενικά μικρής έντασης και διάρκειας.

 

16 έως 20 Απριλίου.

Θα συνεχιστεί ο σχετικά ζεστός καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ τοπικά φαινόμενα μέτριας έντασης και διάρκειας θα σημειώνονται κατά περιόδους σε τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας και ανατολικής χώρας. Πιθανότητα επικράτησης βόρειου ανέμου στο Αιγαίο.

 

21 έως 25 Απριλίου.

Συνεχίζεται το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο με αποτέλεσμα εκεί οι θερμοκρασίες να παραμένουν σε υψηλότερα μεν αλλά όχι υπερβολικά επίπεδα ενώ αντίθετα στα ηπειρωτικά θερμοκρασίας θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε απολύτως ανοιξιάτικα επίπεδα. Και πάλι τα οποία φαινόμενα σημειωθούν θα απασχολούν κυρίως τμήματα της Εύβοιας της Αττικοβοιωτίας των Κυκλάδων το κεντρικό Αιγαίο τη βόρεια Κρήτη και την ανατολική Πελοπόννησο.

 

26 έως 30 Απριλίου.

Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα ενώ λίγα φαινόμενα που ενδεχομένως να σημειωθούν θα σημειωθούν σε τμήματα της Χαλκιδικής της ανατολικής Θεσσαλίας των Σποράδων της ανατολικής Στερεάς και της Θράκης.

++++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο μήνας θα έχει θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές λίγο έως πολύ σε όλη τη χώρα χωρίς να διακρίνεται κάποιο έντονο ψυχρό κύμα. Χαμηλότερες θερμοκρασίες στις πρώτες 10 ημέρες ενώ από κει και μετά θα βρίσκεται σχεδόν σταθερά σε επίπεδα λίγο έως πολύ πάνω από τα κανονικά.  Από θέμα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τις πρώτες 15 μέρες θα σημειωθούν κάποια φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας αλλά από κει και πέρα δεν φαίνεται κάποια οργανωμένη διαταραχή που θα δώσει πλούσια φαινόμενα σε όλη τη χώρα. Ο μήνας θα βγει θερμός και σχετικά ξηρός ειδικά στην ανατολική και νότια χώρα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

3 thoughts on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

  1. Pingback: Ανασκόπηση του Απριλίου 2022 σε θερμοκρασία και βροχόπτωση. Αναλυτικοί χάρτες και εξήγηση – Weathergroup

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *