Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Συνεχίζεται το χειμωνιάτικος καιρός αλλά τα φαινόμενα θα είναι λίγα. Άνοιξη προς το τέλος.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 15 Μαρτίου 2022.

18 και 19 Μαρτίου.

> 95% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία την κεντρική και δυτική Μακεδονία τη βόρεια Στερεά και πρόσκαιρα σε τμήματα του ανατολικού Αιγαίου. Ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα των περιοχών. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα οχι πάνω από 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με παγετό το πρωί και το βράδυ 10 με 14 στα δυτικά και νότια θαλάσσια τμήματα.

++++++++++++

20 με 22 Μαρτίου.

60% πιθανότητα για τοπικά ασθενή φαινόμενα στις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά ημιορεινά και χαμηλά υψόμετρα αυτών των περιοχών. Θερμοκρασία 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή σταδιακή άνοδο από τις 22 του μήνα και μετά με παγετό το πρωί και το βράδυ.

22% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την ανατολική Πελοπόννησο Εύβοια Κυκλάδες Κρήτη και παροδικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική ηπειρωτική χώρα. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 7 με 11 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά

18% πιθανότητα για αξιόλογα και έντονα φαινόμενα στην Εύβοια η Κρήτη το κεντρικό Αιγαίο τις Σποράδες και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και το Ιόνιο. Χιονοπτώσεις σε ορεινά ημιορεινά αλλά και  χαμηλά υψόμετρα της Θράκης της ανατολικής Στερεάς της Μακεδονίας και της ανατολικής Θεσσαλίας άνευ σημασίας. Θερμοκρασία 7 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά λίγο υψηλότερη στα νησιωτικά με παγετό το πρωί και το βράδυ.

++++++++++++++++++

23 με 25 Μαρτίου.

62% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τις Κυκλάδες την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και λιγότερο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με οριακό παγετό σε κάποια τμήματα της ηπειρωτικής χώρας το πρωί και το βράδυ.

23% πιθανότητα για αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας και το ανατολικό Αιγαίο. Τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία έως 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας και λίγο υψηλότερη στα υπόλοιπα τμήματα.

15% πιθανότητα για σύντομα τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και βελτίωση στη συνέχεια. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία έως 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ενώ υψηλότερη θα είναι στις δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας.

+++++++++++++++++++

26 με 30 Μαρτίου.

32% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα σε ορεινά κυρίως τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας και βελτίωση στη συνέχεια ενώ στο τέλος της περιόδου εκ νέου στην κεντρική δυτική και βόρεια χώρα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Θερμοκρασίες σε σημαντική άνοδο θα φτάσουν τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με μικρή πτώση στο τέλος της περιόδου. 

28% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά αλλά από τις 28 του μήνα σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με αρκετές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Θράκη. Χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας σε μεγάλα υψόμετρα. Θερμοκρασία κοντά στους 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με μικρές διακυμάνσεις μόνο στη δυτική και βόρεια χώρα.

24% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά και μόνο που στο τέλος της περιόδου στην δυτική και βόρεια χώρα λίγες ασθενείς βροχές. Θερμοκρασίες 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με θεαματική άνοδο στις 27,28,29 του μήνα που θα φτάνει κατά τόπους τους 20 βαθμός Κελσίου.

18% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά ενώ μετά τις 29 του μήνα θα υπάρξει αλλαγή του καιρού με τοπικά φαινόμενα μόνο στην δυτική και βόρεια χώρα. Θερμοκρασία σε επίπεδα 12 με 16 βαθμούς Κελσίου αρχικά αλλά θα σημειώσει σημαντική άνοδο από τις 27 του μήνα και μετά θα φτάνει κατά τρόπο στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου κυρίως στη δυτική κεντρική και νότια χώρα.

++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 18 και 19 Μαρτίου θα σημειώνονται ασθενείς βροχές στα πεδινά στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά και το ανατολικό Αιγαίο κυρίως και χιονοπτώσεις πρόσκαιρες ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα άνευ σημασίας. Θερμοκρασία και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

Για το τριήμερο 20 με 22 Μαρτίου θα συνεχιστούν τα ασθενή γενικά φαινόμενα στις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη με τις χιονοπτώσεις και πάλι να επιμένουν κυρίως ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα των περιοχών. Θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

Για το τριήμερο 23 με 25 Μαρτίου οι μεγαλύτερες πιθανότητες δείχνουν ότι θα συνεχιστούν  αυτά τα λίγα ασθενικά φαινόμενα στην κεντρική και νότια θαλάσσια κυρίως χώρα και στην ανατολική Στερεά και Εύβοια με τις θερμοκρασίες να παραμένουν με χαμηλές αλλά με τάση ανόδου. Ο παγετός θα είναι οριακός και θα σημειωθεί σε λίγες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 23% να είναι λίγο πιο πολλά τα φαινόμενα αλλά αυτή η τάση δεν είναι επικρατούσα.

Τέλος για την περίοδο 26 με 30 Μαρτίου φαίνεται ότι μπαίνουμε σε ανοιξιάτικο μοτίβο με τη θερμοκρασία σε θεαματική άνοδο και τις βροχοπτώσεις να είναι λίγες και αν σημειωθούν αυτές να απασχολούν τη δυτική και βόρεια χώρα.Υπάρχει μία πιθανότητα κοντά στο 28% για σημαντικότερη αλλαγή του καιρού με μπόλικες βροχές αλλά αυτή δεν είναι η βασική τάση.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *