Ισχυρός παγετός παρατηρείται το τελευταίο τριήμερο σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Μάλιστα σε κάποιες ορεινές και ημιορεινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες και κάτω από τους -12 με -14 βαθμούς Κελσίου πράγμα πολύ σπάνιο για την εποχή που διανύουμε.
Για την περιοχή της Θεσσαλίας συγκεντρώσαμε τις ελάχιστες θερμοκρασίες των τελευταίων τριών ημερών για όλους τους διαθέσιμους μετεωρολογικούς σταθμούς. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο από -3 έως και -6 βαθμούς Κελσίου για τις πεδινές περιοχές ενώ σε ορεινά τμήματα ξεπεράστηκαν οι – 10/ -12 βαθμοί κελσίου.
Πρέπει να τονιστεί ότι είχατε ενημερωθεί έγκαιρα και έγκυρα για τις προβλεπόμενες ελάχιστες θερμοκρασίες στην ύπαιθρο με άρθρα που αναρτήθηκαν από το site μας.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες που είχαμε παρουσιάσει δεν ήταν μόνο για τη Θεσσαλία αλλά και για όλη τη χώρα όπου και πράγματι και εκεί υπήρξε σημαντική επιτυχία αφού όντως σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας αλλά και της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας ο υδράργυρος έπεσε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στην παρακάτω λίστα μπορούμε να δούμε ανά ημέρα τις ελάχιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία. Οι ζημιές για όλες τις καλλιέργειες που βρίσκονται σε ανθοφορία θα είναι μεγάλες αφού όπως βλέπετε οι θερμοκρασίες δεν περιορίστηκαν κοντά στο μηδέν αλλά έπεσαν σε πολλές περιοχές της πεδιάδας και κάτω από τους -4 με -5 βαθμούς Κελσίου.
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr
Προφίλ facebook
Ομάδα facebook
Αλίμονο στον αγροτικό κόσμο..
Δεν έφτανε το δυσβάσταχτο κόστος της αύξησης στις τιμές καυσίμων, εφοδίων, κ.λ.π.,
ήρθε και η καταστροφή του φυτικού (και ίσως και ζωικού) κεφαλαίου απ’ τον παγετό και τον όψιμο χειμώνα…