Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Διαλείμματα με καλό καιρό αλλά το κρύο και οι χιονοπτώσεις καραδοκούν.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 12 Μαρτίου 2022.

15 και 16 Μαρτίου.

>95% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα.  Λίγες βροχές μόνο στην Κρήτη στην αρχή της περιόδου. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά και θερμοκρασίες 10 με 13 βαθμούς Κελσίου αρχικά αλλα  θα ανέβει σημαντικά στις 16 του μήνα στους 16 με 19 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά.

+++++++++++++++

17 με 19 Μαρτίου.

63% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τα νησιά του Ιονίου τη βόρεια Στερεά τις Σποράδες την Εύβοια και τοπικά στην Ήπειρό και τη δυτική στερεά. Θερμοκρασίες 14 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα πέσει σημαντικά στις 18 και 19 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και τοπικά σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της δυτικής Μακεδονίας και πιθανόν της δυτικής και Θεσσαλίας. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

37% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού με τοπικά φαινόμενα στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τις Σποράδες την κεντρική και ανατολική Στερεά τα ορεινά της Πελοποννήσου και λιγότερο στις Σποράδες και τη βόρεια Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και παροδικά και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας στο εσωτερικό της Ηπείρου της Θράκης και στη βόρεια Στερεά. Θερμοκρασία πολύ ψηλή 16 με 19 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά θα πέσει σημαντικότατα στις 18 και 19 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά τους 3 με 7 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με παγετό το πρωί και το βράδυ.

++++++++++++++++

20 με 22 Μαρτίου.

36% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού από τα βόρεια θα εξελιχθεί σε επιδείνωση του καιρού στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα ενώ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις σταδιακά και σε πεδινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της δυτικής και κεντρικής Στερεάς της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα της των νησιών του Ιονίου και της κεντρικής Πελοποννήσου ενώ πολύ λίγα τα φαινόμενα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Θερμοκρασίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν θα ξεπερνούν τους 4 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με περαιτέρω μικρή πτώση στις 21 και 22 του μήνα και με ισχυρό παγετό στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας το πρωί και το βράδυ.

33% πιθανότητα για σύντομη αλλαγή του καιρού στη Θεσσαλία είναι ανατολική Στερεά την Εύβοια πιθανόν στα νησιά του Ιονίου τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς της Μακεδονίας και της Θράκης μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα κοντά στους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή άνοδο στις 21 και 22 του μήνα κοντά στους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

31% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και παροδικά προς το τέλος της περιόδου στο Ιόνιο και όλη τη δυτική χώρα και τοπικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και προς το τέλος της περιόδου σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Θερμοκρασίες 7 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ως το τέλος της περιόδου με μικρή πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα. Υψηλότερες θερμοκρασίες στα νότια. Παγετός το πρωί και το βράδυ που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

++++++++++++++++++

23 με 27 Μαρτίου.

34% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα στην Αττική την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν λίγα και στη Θράκη ενώ ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία 8 με 11 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με πιθανόν μικρή άνοδο στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προς το τέλος της περιόδου. Τοπικός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

28% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα τα οποία στην βορειοδυτική Ελλάδα θα είναι ισχυρά ενώ  πολύ λιγότερα θα είναι από το ύψος της Αττικής των Κυκλάδων και νοτιότερα. Επικράτηση νοτιάδων με τα χιόνια σε πολύ μεγάλα υψόμετρα της δυτικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία 10 με 16 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με μικρή άνοδο στα νότια από τις 24 του μήνα η οποία θα αρχίσει να επεκτείνεται και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα μετά τις 26 ενώ στην Κρήτη θα φλερτάρει με τους 20 βαθμούς.

21% πιθανότητα για σημαντική σταδιακή αλλαγή του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πολύ έντονα τα φαινόμενα σε Ηπειρο Μακεδονία Θράκη βόρειο Αιγαίο. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία έως και τις πεδινές περιοχές και σε ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία πολύ χαμηλή στη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία έως 5 με 7 βαθμούς πολύ υψηλότερη στα νοτιότερα 12 με 16 και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ημέρες με μικρή άνοδο μετά τις 26 του μήνα στη βόρεια Ελλάδα. Παγετός πολύ ισχυρός σε Ηπειρο Μακεδονία Θράκη και Θεσσαλία ενώ πιο μαλακός ο καιρός στα νοτιότερα.

17% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στη δυτική κεντρική και νότια χώρα κυρίως με τοπικές βροχές οι οποίες δεν θα είναι πολλές. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία αρχικά 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή άνοδο στους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές υψηλότερες στα νησιωτικά.

+++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 15-16 Μαρτίου ο καιρός θα παραμείνει βελτιωμένος σε όλη τη χώρα ισως λίγες βροχές στην αρχή της περιόδου στην Κρήτη. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά ενώ το μεσημέρι σταδιακά από τους 10 με 13 βαθμούς θα ανέβουμε στους 16 με 19.

Για το τριήμερο 17-19 Μαρτίου είναι σημαντική πιθανότητα να σημειωθούν τοπικά φαινόμενα στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τα νησιά του Ιονίου τη βόρεια Στερεά τις Σποράδες την Εύβοια και λιγότερα στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα από την δυτική και βόρεια Θεσσαλία τη δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο ενώ παγετός θα συνεχίσει να μας συντροφεύει το πρωί και το βράδυ. Θερμοκρασίες αρχικά υψηλές θα πέσουν σημαντικά στις 18 και 19 του μήνα από τη Θεσσαλία και βορειότερα.

Για το τριήμερο 20 με 22 Μαρτίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά αλλά αυτό που δεν έχει κλειδώσει ακόμα είναι ποιες περιοχές θα επηρεαστούν ακριβώς και ως πόσο χαμηλά θα κατέβουν οι χιονοπτώσεις. Υπάρχει πάντως σοβαρό ενδεχόμενο να ξανα έχουμε χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα κυρίως στη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά τη δυτική και κεντρική Μακεδονία την Ήπειρο και αρκετά μικρότερες πιθανότητες για τις υπόλοιπες περιοχές. Θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα με μονοψήφιες μέγιστες στα ηπειρωτικά ενώ όσο πάμε στα δυτικά και βόρεια θα είναι και ο παγετός ισχυρός το πρωί και το βράδυ. Αντίθετα στις νότιες περιοχές της χώρας θα έχουμε ένα σχετικά μαλακό καιρό.

Για την περίοδο 23 με 27 Μαρτίου είναι σημαντική πιθανότητα οι κακοκαιρίες να συνεχιστούν χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν θα επικρατήσουν οι νοτιάδες οι βοριάδες στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή η βασική τάση είναι ότι ο καιρός θα μαλακώσει και θα ανέβει σταδιακά η θερμοκρασία. Η πιθανότητα νέας ψυχρής εισβολής και χιονοπτώσεων είναι στο 20% μόλις.  Θα πρέπει βέβαια να περιμένουμε για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τόσο μακριά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Διαλείμματα με καλό καιρό αλλά το κρύο και οι χιονοπτώσεις καραδοκούν.

  1. Ευγενία says:

    Έχει όρεξη ο Μάρτης φέτος με σκαμπανεβάσματα μέχρι το τέλος του!! Ευχαριστούμε Βασίλη νά είσαι καλά καλή συνέχεια!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *