Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 12-14/3/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ)

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται στην κεντρική Μακεδονία αρχικά τοπικές νεφώσεις με λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα το μεσημέρι θα επεκταθούν και στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο αλλά γρήγορα προς το απόγευμα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Στη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο τη δυτική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπεται βελτιωμένος καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα με πολύ μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Στα νησιά του Ιονίου προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με λίγες ασθενείς βροχές και βελτίωση από το απόγευμα. Στη Θεσσαλία τη Χαλκιδική τις Σποράδες την κεντρική και ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα και χιονοπτώσεις στα πεδινά της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Πελοποννήσου και πάνω από τα 300 μέτρα στη βόρεια Κρήτη. Σταδιακά από αργά το απόγευμα ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται από τη Θεσσαλία και γρήγορα έως αργά το βράδυ θα έχει βελτιωθεί και σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και τα οποία ασθενή φαινόμενα θα έχουν παραμείνει στο εσωτερικό του Αιγαίου τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Επισημαίνεται ότι τα εντονότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στο ανατολικό κομμάτι του νομού Μαγνησίας στις Σποράδες σχεδόν σε όλη την Εύβοια στη βόρεια ανατολική και δυτική Αττική και παροδικά στην ανατολική Πελοπόννησο τη Βοιωτία τμήματα της Φθιώτιδας και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Κρήτης. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στη θάλασσα Κυθήρων και το Καρπάθιο έως 7 και ανατολικοί βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ στην υπόλοιπη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -11 έως 5 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία και την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από -6 έως 7 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη Μακεδονία Θεσσαλία βόρεια και ανατολική Στερεά Εύβοια Κυκλάδες βόρειο Αιγαίο και ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο και εως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Θεσσαλία  και Σποράδες: προβλέπεται νεφελώδης νεφοσκεπής καιρός με λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στο νομό Λάρισας και σε τμήματα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας που βλέπουν προς την ανατολή καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Μαγνησίας και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από το ύψος του Βόλου και ανατολικότερα και στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά και αναμένονται πιθανόν τοπικά προβλήματα από ένα υψόμετρο 100 με 200 μέτρα και πάνω από το ύψος χιονιού. Μικρό ύψος χιονιού θα υπάρξει πιθανόν και μέσα στην πόλη του Βόλου κυρίως στα βόρεια και ανατολικά της. Σταδιακά ο καιρός προς τις απογευματινές ώρες θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας και ως αργά το βράδυ λίγα φαινόμενα θα έχουν παραμείνει στις Σποράδες και πιθανόν σε προσήνεμες στον ανατολικό άνεμο παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Λάρισας Μαγνησίας Τρικάλων και Καρδίτσας.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων άνευ σημασίας κατά περιόδους αλλά ο καιρός γρήγορα μετά το μεσημέρι θα βελτιωθεί και θα υπάρξουν και διαστήματα ηλιοφάνειας το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες βορειανατολικοι 5 με 6 μποφόρ και 3 με 4 στα πεδινά τμήματα με εξασθένηση σημαντική προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -5 έως 7 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από -2 έως 7.

++++++++++++++++++++++++

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στο κεντρικό Αιγαίο τις Σποράδες την ανατολική Εύβοια την ανατολική Αττική τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πιθανόν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικές νεφώσεις με λίγες σποραδικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια ενώ πιο πολλά θα είναι τα φαινόμενα στο βόρειο τμήμα της Κρήτης από ένα υψόμετρο 200 με 300 μέτρα και πάνω. Γρήγορα ο καιρός πριν το μεσημέρι θα έχει βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές και θα έχει επικρατήσει ηλιοφάνεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται βελτιωμένος καιρός από την αρχή με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τμήματα και τμήματα του Αιγαίου νωρίς το πρωί. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο και ανατολικοί νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο 5 μποφόρ στα βόρεια και 6 με 7 στα νοτιότερα με σημαντική εξασθένηση σε όλα τα πελαγη προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -11 έως 5 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία από -7 έως 8 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη Μακεδονία Θράκη νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου Θεσσαλία, ανατολική και κεντρική Στερεά εσωτερικό Πελοποννήσου και Ηπείρου και από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες δυτικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Θεσσαλία  και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις στις Σποράδες με μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων και γρήγορης βελτιώσεις. Στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας προβλέπεται από το πρωί καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας  και λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί αρχικά 4 με 5 μποφόρ στις Σποράδες και μεταβλητοί ασθενείς στα υπόλοιπα τμήματα αλλά προς το απόγευμα θα στραφούν παντού σε νοτιοανατολικούς ανατολικούς 2 με 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -6 έως 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από -1 έως 8.

+++++++++++++++++++

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται στις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα νωρίς το πρωί για λίγες τοπικές ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά  και ημιορεινά της Κρήτης ενώ ο καιρός προς αργά το απόγευμα θα αρχίσει να βελτιώνεται. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται περιορισμένη ορατότητα το πρωί και κάποιες τοπικές ομίχλες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και αρκετά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στη συνέχεια ενώ τοπικές νεφώσεις θα υπάρχουν κυρίως στις Σποράδες στην Εύβοια τα ανατολικά τμήματα της Αττικής όπου και δεν αποκλείεται να σημειωθούν πολύ λίγες ασθενείς βροχές άλλες σημασίας κυρίως το μεσημέρι. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και αργότερα 6 με 7 μποφόρ και νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση στο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία από -4 έως 12 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη Μακεδονία, Θράκη, νησιά βορείου και ανατολικού Αιγαίου Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, κεντρική Στερεά στο εσωτερικό και τα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου εσωτερικό Ηπείρου και από 0 έως 13 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και τοπικές νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στα ανατολικά τμήματα του νομού Λάρισας στα ανατολικά της Μαγνησίας και τις Σποράδες όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο άνευ σημασίας με γρήγορη βελτίωση.

Λάρισα: προβλέπεται αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα άνευ σημασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες 6 μποφόρ στις Σποράδες με γρήγορη εξασθένηση και ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στα πεδινά τμήματα με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -4 έως 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 0 έως 11.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *