Δελτίο προειδοποίησης χιονοπτώσεων για τις 12 Μαρτίου 2022.

Η τελευταία διαταραχή της κακοκαιρίας ”Φίλιππος” θα επηρεάσει την ανατολική και νότια χώρα το επόμενο 24ωρο με εκ νέου νέες χιονοπτώσεις χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη.

Συγκεντρώσαμε τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και παρατηρούμε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο Αιγαίο θα εισέλθει διαταραχή η οποία σταδιακά θα αρχίσει να δίνει ασθενικά φαινόμενα στη βόρεια Ελλάδα στη συνέχεια στο ανατολικό κομμάτι της Θεσσαλίας τις Σποράδες την Εύβοια και σταδιακά από τις μεσημεριανές ώρες αύριο και στην ανατολική Στερεά σε τμήματα της κεντρικής ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου και στις Κυκλάδες με τη μορφή χιονοπτώσεων έως και μηδενικό υψόμετρο. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από το πρωί οι οποίες θα ενισχυθούν τις μεσημεριανές ώρες και στην Κρήτη από ένα υψόμετρο κατά μέσο όρο 200 με 400 μέτρα στα βόρεια και κεντρικά τμήματα του νησιού.

Τα ενδεικτικά υψόμετρα αξιολόγηση χιονοστρωσης η οποία πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα είναι 0-100 μέτρα υψόμετρο σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας τα 100 μέτρα υψόμετρο στις Σποράδες την ανατολική Θεσσαλία τη Φθιώτιδα την Εύβοια τη Βοιωτία την δυτική βόρεια και ανατολική Αττική και πάνω από τα 400 με 500 μέτρα στην κεντρική ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Τις μεσημεριανές όμως και απογευματινές ώρες λόγω της εποχής τα υψόμετρα αυτά θα ανέβουν κατά +200 μέτρα σε σχέση με αυτά που αναφέρονται παραπάνω ενώ αργά τη νύχτα και πάλι θα πέσουμε στα προηγούμενα επίπεδα.

Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις το ξημέρωμα που θα δίνει κάποιες σποραδικές μπόρες  χιονιού άνευ σημασίας κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα του νόμου και παροδικά το μεσημέρι για λίγο και σε περιοχές γύρω από τις λίμνες αλλά ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί και σε αυτές τις περιοχές.

Για τη Θεσσαλία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας οι οποίες σε περιοχές από το Βόλο και ανατολικότερα θα δίνουν κατά περιόδους σποραδικές μπόρες χιονιού που στα τμήματα που βλέπουν στο Αιγαίο και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Υπάρχει πιθανότητα τις πρωινές ώρες να έχουμε και ένα μικρό στρώσιμο χιονιού στα ανατολικά και βόρεια κυρίως τμήματα του Βόλου αλλά και τις Σποράδες. Επίσης δεν αποκλείεται κάποιες λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις προς το μεσημέρι να επηρεάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα του νομού για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας έως και το μεσημέρι δεν θα έχουμε φαινόμενα αλλά πρόσκαιρα τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες κυρίως στα ορεινά ημιορεινά αλλά και πεδινά τμήματα πολύ κοντά στους ορεινούς όγκους όλης της Θεσσαλίας ενδέχεται να δώσουν κάποιες σύντομες μπόρες χιονιού με σημαντική βελτίωση του καιρού προς τα μεσάνυχτα σε όλες τις περιοχές. Και πάλι αργά το απόγευμα η περιοχή του Βόλου και της Αγιας δεν αποκλείεται να έχει πρόσκαιρο στρώσιμο χιονιού.

Για την περιοχή της Αττικής προβλέπονται από νωρίς το ξημέρωμα σποραδικές μπόρες χιονιού στα βόρεια δυτικά και ανατολικά του νόμου μικρής έντασης και διαρκείας οι οποίες όμως σταδιακά προς το πρωί θα ενταχθούν σε αυτές τις περιοχές και θα επεκταθούν και στο κέντρο και τα παραθαλάσσια τμήματα πρόσκαιρα τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες. Περιοχές πολύ δυτικά στο νομό προς την Κόρινθο δεν θα έχουν σχεδόν καθόλου φαινόμενα ενώ αντίθετα από την περιοχή της Ελευσίνας και των Μεγάρων και βορειότερα αλλά και ανατολικότερα τα φαινόμενα όπως είπαμε κατά περιόδους θα είναι έντονα. Το ύψος χιονιού που αναμένεται να σημειωθεί στο νομό φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί. Φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα κέντρο το οποίο θα παλέψει για πολύ μικρό ύψος χιονιού, για τα παραθαλάσσια τα οποία δεν αναμένεται να έχουν κάτι ιδιαίτερο ενώ αντίθετα περιοχές από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Μεταμόρφωση και βορειότερα θα έχουν ισχυρές χιονοπτώσεις κατά περιόδους με αρκετό ύψος χιονιού όσο πλησιάζουμε τους ορεινούς όγκους της Πεντέλης και της Πάρνηθας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *