Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 10-11/3/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΥΕΤΟΥ- ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ)

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται  έως το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά τις Σποράδες την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και χιονόνερο στα παραθαλάσσια τμήματα και ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στο νομό Χαλκιδικής τα ανατολικά της Μαγνησίας τη Φθιώτιδα τη Βοιωτία την Εύβοια τη βόρεια Αττική πάνω από τα 50 με 200 μέτρα από βορρά προς νότο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα του καιρού με ηλιοφάνεια αλλά και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Μετά το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν πρόσκαιρα σε όλη τη χώρα και θα σημειωθούν του νέου σποραδικές χιονοπτώσεις ασθενούς έντασης ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου καθώς και στα ορεινά  και ημιορεινά της Κρήτης. Σταδιακά προς τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί στη δυτική και βόρεια χώρα και τα λιγοστά φαινόμενα θα παραμείνουν στο Αιγαίο και στις γύρω από αυτό περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Ανεπηρέαστες θα είναι σχεδόν όλες οι περιοχές παραθαλάσσια της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου καθώς και κάποια τμήματα της Θράκης και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αντίθετα αξιόλογες χιονοπτώσεις κατά περιόδους θα σημειωθούν στα ανατολικά τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας σχεδόν σε όλη την Εύβοια στη Βοιωτία στην Αττική και στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και της κεντρικής Κρήτης  με αρκετό ύψος χιονιού ακόμα και σε τμήματα κάτω από τα 200 μέτρα υψόμετρο και χιονόνερο η βροχή στα παραθαλάσσια  τμήματα αυτών των περιοχών.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 8 μποφόρ και προς το βράδυ πιθανόν στα βόρεια και 9 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ κυρίως στα νοτιότερα τμήματα με εξασθένηση το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν στη δυτική Μακεδονία από -11 έως 2 βαθμούς στη υπόλοιπη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία την Ήπειρο και την κεντρική και βόρεια Στερεά από -3 έως 7 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές από -1 έως 11 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέποντας αρχικά νεφώσεις με λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα νότια του νομού Καρδίτσας στην περιοχή Φαρσάλων και στα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λάρισας και κυρίως στο Πήλιο και χιονόνερο στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια τμήματα. Ο καιρός στα βελτιωθεί στο εσωτερικό πρόσκαιρα αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις πολύ μικρής έντασης και διάρκειας διάσπαρτες σε όλο το διαμέρισμα άνευ σημασίας. Αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις μόνο στα ανατολικά του νομού Μαγνησίας που βλέπουν προς το Αιγαίο όπου πιθανόν να σημειωθούν και πάνω από 15 εκατοστά φρέσκου χιονιού από ένα υψόμετρο 200 μέτρα και πάνω. 

Λάρισα: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και ενδέχεται κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες να σημειωθεί ασθενή χιονόπτωση άνευ σημασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς δυτικών διευθύνσεων και μετά το μεσημέρι ανατολικοί εως 4 μποφόρ και στα θαλάσσια τμήματα αρχικά βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί 5 με 6 και αργότερα ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση με μικρή ενίσχυση αργά το βράδυ στις Σποράδες στα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Αγχίαλο από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια του Νομού Μαγνησίας τα παραθαλάσσια του νομού Λάρισας και τις Σποράδες από 0 έως 7.

++++++++++++++++++++

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022.

Προβλέπονται στους νόμους Κιλκίς Πιερίας Θεσσαλονίκης Λάρισας Τρικάλων Καρδίτσας Μαγνησίας Φθιώτιδας Ευρυτανίας Βοιωτίας Ευβοίας Αττικής Κορινθίας τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις έως και σχεδόν μηδενικά υψόμετρα. Στα παραθαλάσσια κτήματα αυτών των περιοχών τις Σποράδες τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο η βροχή και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης πάνω από τα 400 μέτρα κατά μέσο όρο. Πιθανότητα κάποιων ασθενών χιονοπτώσεων υπάρχει και για τα νησιά της Λήμνου της Λέσβου και της Χίου έως σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Σταδιακά πριν από το μεσημέρι λίγα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην κεντρική Μακεδονία ενώ πάλι προς τις βραδινές ώρες θα βελτιωθεί σημαντικά στη δυτική και βόρεια χώρα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ενώ τα λίγα ασθενικά φαινόμενα θα παραμείνουν κυρίως σε παραθαλάσσια τμήματα της Χαλκιδικής της Πιερίας της Λάρισας της Μαγνησίας της Εύβοιας των Σποράδων και της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 και πιθανόν για λίγο και 9 μποφόρ με σημαντική εξασθένηση προς το απόγευμα και στο Ιόνιο αρχικά ανατολικοί 5 με 6 και αργότερα βόρειοι εξασθενημένοι σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -11 έως 4 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία από -6 έως 7 βαθμούς στη Μακεδονία τη Θράκη και τμήματα της Ηπείρου και των ορεινών της ηπειρωτικής χώρας από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά τα νησιά του βόρειου Αιγαίου τις Σποράδες τα ανατολικά της Πελοποννήσου και τα ορεινά της Κρήτης και από -1 έως 12 με 13 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους και θα σημειωθούν λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ θα υπάρχουν και κάποια ανοίγματα του καιρού κυρίως μετά το μεσημέρι στο εσωτερικό της πεδιάδας.

Λάρισα: προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που κατά περιόδους θα αυξάνονται και υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες άνευ σημασίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί ασθενείς στα πεδινά και ανατολικοί 6 με 7 μποφόρ στις Σποράδες με σταδιακή σημαντική εξασθένηση ενώ στα πεδινά το βράδυ θα πνέει ένας νότιο-ανατολικός άνεμος 2 με 3 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας και την περιοχή Φαρσάλων και Ελασσόνας από -5 έως 3 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα του νομού Λάρισας και την περιοχή Αλμυρού από -3 έως 5 και στα υπόλοιπα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα από 0 έως 6.

 

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *