Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 8-9/3/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ-ΧΙΟΝΙΟΥ)

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται στην Μακεδονία νεφώσεις με βροχές στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σχεδόν πεδινά τμήματα έως και τις μεσημεριανές ώρες με εξασθένηση στη συνέχεια. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Πρόσκαιρα ασθενή φαινόμενα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός πρώτα στα νησιά του Ιονίου και σταδιακά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Σποράδες και από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά τμήματα με βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας πάνω από τα 300 με 600 μέτρα στα βορειότερα και από 800 με 1.000 μέτρα στα νοτιότερα υψόμετρο. Πρόσκαιρες μπόρες ή όμβροι θα σημειώνονται και στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κυρίως μετά το μεσημέρι. Αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ Τα φαινόμενα σταδιακά θα επικεντρωθούν στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά τις Σποράδες στη Χαλκιδική τα δυτικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας στην Εύβοια και παροδικά στα νησιά του Ιονίου τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τμήματα της υπόλοιπης κεντρικής Μακεδονίας. Οι χιονοπτώσεις προς τις βραδινές ώρες θα κατέβουν τα 400 μέτρα στη Θεσσαλία ενώ στην Πιερία Ημαθία Θεσσαλονίκη Πέλλα Σέρρες μακριά από τη θάλασσα έως τα πεδινά τμήματα. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα (βροχοπτώσεις στα παραθαλάσσια και νησιώτικα και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα) θα είναι ισχυρά στους νόμους Κιλκίς Σερρών Πιερίας Χαλκιδικής Ημαθίας Δράμας Θεσσαλονίκης παραθαλάσσια νομού Λάρισας Μαγνησίας και πιθανόν Σποράδες και Λήμνος.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο και το κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά βορειοδυτικοί 6 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν στο βόρειο Αιγαίο στα 8 μποφόρ αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 8 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη το εσωτερικό της Ηπείρου και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και ως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και 15 έως 17 στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες και ομίχλη στα πεδινά αρχικά. Προς τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός θα βαρύνει και στο εσωτερικό και θα σημειώνονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 500 με 700 μέτρα σε όλες τις περιοχές ενώ από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ τα χιόνια θα κατέβουν και στα 400 μέτρα στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας και στα 500 με 700 στην περιοχή Φαρσάλων και Μαγνησίας. Αναμένονται αξιόλογα η οριακά έντονα φαινόμενα στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Λάρισας Μαγνησίας και πιθανόν στις Σποράδες.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά ομίχλη και τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Από τις μεσημεριανές ώρες κυρίως και μετά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κατά περιόδους έως και τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και βόρειοι ασθενείς αλλά από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν παντού σε βορειοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ στα πεδινά τμήματα και 5 με 7 στα θαλάσσια με εξασθένηση αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί πεδινά των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας από 1 έως 9 βαθμούς στο νομό Λάρισας και το εσωτερικό του νομού Μαγνησίας από 2 έως 10 και στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 5 έως 12.

+++++++++++++++++++++

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια τοπικές νεφώσεις με βροχές στα παραθαλάσσια και νησιώτικα και χιονοπτώσεις ασθενείς στη δυτική Μακεδονία και κατά τόπους στους νόμους της κεντρικής Μακεδονίας έως τα πεδινά στη Θεσσαλία από τα 100 με 200 μέτρα και πάνω στη βόρεια Στερεά από τα 200 με 400 μέτρα και πάνω και προς το βράδυ στην Πελοπόννησο πάνω από τα 500 με 600 μέτρα και στην Κρήτη πάνω από τα 800 με 1000. Τα φαινόμενα προς τις μεσημεριανές ώρες θα εξασθενήσουν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία ενώ αντίθετα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα σημειώνονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις εκ νέου. Προς το απόγευμα στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές στα νησιά του Ιονίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και λίγες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς πάνω από τα 300 με 500 μέτρα στην αρχή της ημέρας και βελτίωση στη συνέχεια ενώ τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα ενταθούν σε όλη την Πελοπόννησο. Ανεπηρέαστες σχεδόν θα παραμείνουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επισημαίνεται ότι τα εντονότερα φαινόμενα (βροχοπτώσεις στα παραθαλάσσια και νησιώτικα και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα τμήματα) θα σημειωθούν σε νομός Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας που βλέπουν προς τα ανατολικά σε ολόκληρο το νομό Μαγνησίας Φθιώτιδας Ευβοίας Φωκίδας Βοιωτίας στα βόρεια του νομού Αττικής και ενδεχομένως σε ορεινά κυρίως τμήματα που βλέπουν προς τα βόρεια της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί 8 μποφόρ και στα υπόλοιπα πελάγη βορειοδυτικοί 5 με 6 που σταδιακά θα ενισχυθούν στα 7 ενώ οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα επεκταθούν και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αργά το απόγευμα και το βράδυ με ένταση 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 2 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας έως 7 με 8 βαθμούς στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία η βόρεια Στερεά τη βόρεια Εύβοια και το εσωτερικό της Πελοποννήσου και της Ηπείρου και έως 10 με 14 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους πάνω από τα 50 μέτρα στα δυτικά, πάνω από τα 100 με 200 στα ανατολικά και πάνω από τα 200 με 300 στην περιοχή της Μαγνησίας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Μαγνησίας και τις περιοχές Αγιάς και Φαρσάλων στο νομό Λάρισας. Υπάρχει πιθανότητα μικρού ύψους χιονιού ακόμα και σε πεδινά τμήματα των περιοχών Τρικάλων Παλαμά Καλαμπάκας Καρδίτσας Αγιάς Ελασσόνας και Φαρσάλων.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι κατά περιόδους αλλά και πρόσκαιρα ανοίγματα του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 στα πεδινά με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας περιοχές της Ελασσόνας Φαρσάλων και Αγιας από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου στο υπόλοιπο του νομού Λάρισας και την περιοχή Αγχίαλο από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου και στα υπόλοιπα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα του νομού Μαγνησίας και Λάρισας από 3 έως 8.

 

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *