Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 5-7/3/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται σε όλη τη χώρα άστατος καιρός με βροχές κατά περιόδους και χιονοπτώσεις οι οποίες θα ενταθούν πρόσκαιρα από το μεσημέρι και μετά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας 800 μέτρα κατά μέσο όρο στα βόρεια πάνω από τα 1.000 με 1.200 στα κεντρικά και πάνω από τα 1.400 στην Πελοπόννησο. Έως αργά το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει και σε Φλώρινα Καστοριά και Κοζάνη. Ανεπηρέαστες από φαινόμενα θα παραμείνουν οι περιοχές της Κρήτης όπου τα φαινόμενα θα είναι ελάχιστα ενώ θα σημειωθούν κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα σε τμήματα των νησιών του Ιονίου της Αιτωλοακαρνανίας της Φθιώτιδας της Ευρυτανίας των Τρικάλων της Καρδίτσας της Αχαΐας της Ηλείας και στα παραθαλάσσια των νόμων Πιερίας και Λάρισας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη με σταδιακή στροφή στο βόρειο Αιγαίο σε βορειοανατολικούς 7 με 8 από το απόγευμα και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη την Ήπειρο και το εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, έως 12 έως 15 στα υπόλοιπα Ηπειρώτικα και στις Κυκλάδες  τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη 16 με 18 βαθμούς Κελσίου

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 900 με 1.000 μέτρα υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια και 1.100 με 1.400 στα νότια και ανατολικά αλλά τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα ενταθούν σε όλες τις περιοχές.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με λίγες τοπικές βροχές κατά περιόδους αλλά τα φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και γρήγορα ανατολικοί 5 με 6 από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς στα πεδινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας από 4 έως 9 βαθμούς στο νομό Λάρισας και Μαγνησίας από 4 έως 11 βαθμούς και στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 13

+++++++++++++++++++

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο κακοκαιρία με ισχυρές βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια τοπικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία ολόκληρη καθώς και σε ορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας πάνω από τα 700 με 800 μέτρα, και της υπόλοιπες Μακεδονίας και Θράκης πάνω από τα 400 με 600 μέτρα κατά μέσο όρο.  Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι και το μεσημέρι και σε τμήματα της Στερεάς πάνω από τα 1.400 με 1.700 μέτρα και ακόμα ψηλότερα στην Πελοπόννησο. Ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί και το βράδυ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στα παραθαλάσσια τμήματα της Πιερίας της Λάρισας και ενδεχομένως σε νησιώτικα τμήματα όπως η Θάσος η Λήμνος η Σαμοθράκη η Χαλκιδική και η Καβάλα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 5 με 6 με εξασθένηση και στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου σε Μακεδονία Θεσσαλία Θράκη βόρεια Στερεά και εσωτερικό Πελοποννήσου και Ηπείρου καθώς και στο βόρειο Αιγαίο και έως 14 με 17 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται γενικά κακοκαιρία στα δυτικά και βόρεια τμήματα με βροχές κατά περιόδους ισχυρές ενώ τα φαινόμενα στο νομό Μαγνησίας και στις Σποράδες θα είναι αρκετά ασθενέστερα. Από τις μεσημεριανές ώρες και μετά πως ο καιρός θα καταστεί άστατος με μεγάλα διαστήματα βελτίωσης αλλά και τοπικές βροχές κατά περιόδους κυρίως στα παραθαλάσσια τις Σποράδες και τα ορεινά τμήματα. Περιορισμένη ορατότητα το πρωί και το βράδυ από ομίχλες κυρίως στα ορεινά τμήματα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με βροχές που πιθανόν να είναι ισχυρές αλλά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και ως το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή στροφή από το απόγευμα και μετά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και εξασθένηση το βράδυ και μεταβλητοί ασθενείς στα πεδινά και πρόσκαιρα το μεσημέρι βορειοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 4 έως 11 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 13.

+++++++++++++++++++++

Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται γενικά νεφελώδης καιρός στην Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τα Δωδεκάνησα και στα παραθαλάσσια της Πιερίας Θεσσαλίας τις Σποράδες την ανατολική Στερεά Κυκλάδες και νησιά Ιονίου με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας οι οποίες θα επιμείνουν κατά περιόδους έως και το μεσημέρι με σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά καλύτερος καιρός με τοπικές ομίχλες και διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αυξηθούν σε όλη την Ηπειρωτική χώρα και θα εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά πάνω από τα 400 με 600 μέτρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πάνω από τα 800 με 1.000 στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Έως και αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα επιμένουν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη το βόρειο Αιγαίο και ενδεχομένως σε κάποια νησιά του Ιονίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο βόρειοι 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά ενώ στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα δυτικοί 6 με 7 με εξασθένηση προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 14 βαθμούς Κελσίου σε Ήπειρο, Μακεδονία Θράκη, Θεσσαλία, βόρεια Στερεά, βόρειο Αιγαίο και εσωτερικό Πελοποννήσου και έως 15 με 17 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους κυρίως στα παραθαλάσσια τις Σποράδες και το νομό Λάρισας και Μαγνησίας ενώ τις μεσημεριανές ώρες μικρή αστάθεια θα δώσει λίγα φαινόμενα και στις υπόλοιπες περιοχές άνευ σημασίας. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειώνονται και στην Πίνδο έως και το απόγευμα πάνω από τα 800 με 1.000 μέτρα κατά μέσο όρο. Ο καιρός από το απόγευμα και μετά θα βελτιωθεί σε όλες τις περιοχές.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά άστατος καιρός με νεφώσεις αλλά και ανοίγματα του καιρού. Υπάρχει μικρή πιθανότητα για λίγες ασθενείς βροχές άνευ σημασίας έως και το μεσημέρι ενώ ο καιρός από το απόγευμα θα βελτιωθεί σημαντικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα πεδινά και τα θαλάσσια τμήματα αλλά από το απόγευμα και μετά θα εξασθενήσουν σημαντικά σε όλα τα πελάγη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο εσωτερικό των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 2 έως 14 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 5 έως 14.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *