ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Η εκτίμηση του Φεβρουαρίου πήγε σχετικά καλά αφού εντοπίσετε τις θερμότερες αέριες μάζες περίπου στα μέσα του μήνα αλλά και την ψυχρότερη περίοδος στις αρχές και στο τέλος του μήνα. Πολύ καλύτερα πήγαμε στο θέμα του υετου αφού σημειώθηκαν αξιόλογα φαινόμενα σε όλη σχεδόν τη χώρα κοντά στις κανονικές τιμές ενώ στις περιοχές του Αιγαίου και πέριξ αυτού βρέθηκαν και σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Μάλιστα αυτό ήταν το σημείο που η μακροπρόθεσμη μας κέρδισε κατά κράτος όλες τις άλλες αφού οι περισσότερες κάνουν μία απλή αντιγραφή του ευρωπαϊκού προγνωστικού μοντέλου το οποίο έβλεπε ψυχρό καιρό και με πολύ λίγα φαινόμενα.

Αντίθετα η εμπειρία που προσθέτουμε εμείς στα δεδομένα που έχουμε έδειχναν ότι οσο βρισκόμαστε υπό την επίδραση του LANINA σε τιμές κοντά στους – 0,6 με – 0,9 βαθμούς Κελσίου ευνοείται η ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο.

Για τον Μάρτιο 2022 φαίνεται ότι ο δείκτης ΝΑΟ θα βρίσκεται τις περισσότερες από τις ημέρες σε θετικό πρόσημο ενώ ο δείκτης ΑΟ θα βρίσκεται κατά περιόδους σε ουδέτερο και οριακά αρνητικό πρόσημο. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι ότι θα συνεχιστεί κατά περιόδους ο χειμερινός τύπος καιρού  στην ανατολική Ευρώπη άρα και στη χώρα μας.

Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι κοντά στις 7 με 12 Μαρτίου θα υπάρξει μία στρατοσφαιρική θέρμανση η οποία όμως δεν θα πάρει τιμές αρνητικού ανέμου. Δηλαδή δεν θα γυρίσουν οι άνεμοι σε ανατολικοί στην στάθμη των 10hPa αλλά θα εξασθενήσουν σημαντικά οι δυτικοί από τα επίπεδα ρεκόρ που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα. Είναι και αυτό ένα σήμα το οποίο πιθανόν να αναταράξει σημαντικά τις εκτιμήσεις και το Μάρτιο.

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνουν την παρακάτω εικόνα για το Μάρτιο 2022.

1 έως 5 Μαρτίου.

Ρηχή ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει τη βόρεια Ελλάδα και κατά τόπους τα ορεινά της κεντρικής με χιονοπτώσεις έως πολύ χαμηλά υψόμετρα αλλά και γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις κανονικές ενώ τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 

6 έως 10 Μαρτίου.

Νεα αλλαγή του καιρού χειμερινού τύπου με αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ειδικά στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο ενώ χιονοπτώσεις και πάλι θα κατέβουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης ενδεχομένως και σε πεδινά. Θερμοκρασίες αρκετά χαμηλότερες από τις κανονικές. Φαινόμενα αρκετά περισσότερα από τα κανονικά στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το ανατολικό Αιγαίο λιγότερο στη νότια Ελλάδα.

 

11 με 15 Μαρτίου.

Συνεχίζεται ο χειμερινός καιρός με νέες διαταραχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αποτέλεσμα μεγάλα ύψη βροχής στα πεδινά και μεγάλα ύψη χιονιού στις ορεινές ημιορεινές και κατά τόπους σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Σταδιακά όμως φαίνεται ότι θα υπάρξει βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας. Θερμοκρασίες γενικά χαμηλότερες των κανονικών. Φαινόμενα περισσότερα από τα κανονικά στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ειδικά στα δυτικά κεντρικά ανατολικά και βόρεια.

 

16 με 20 Μαρτίου.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού με αρκετή ηλιοφάνεια άνοδο της θερμοκρασίας και βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Λιγότερα φαινόμενα από τα κανονικά έως και καθόλου σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά.

 

21 με 25 Μαρτίου.

Παραμένει το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο που θα διατηρεί τις θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειώσει άνοδο. Φαινόμενα γενικά θα απασχολήσουν μόνο την ανατολική Ηπειρωτική χώρα από την κεντρική Μακεδονία έως και την Κρήτη μικρής έντασης και διαρκείας.

 

26 έως 31 Μαρτίου.

Επαναφορά ψυχρών αερίων μαζών από την ανατολική Ευρώπη προς την περιοχή μας θα κατεβάσουν τη θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά ενώ είναι σημαντική η πιθανότητα ανάπτυξης βαρομετρικών χαμηλών στα δυτικά και νότια της χώρας που θα δώσουν αρκετά φαινόμενα. Μεγάλη πιθανότητα και πάλι χιονοπτώσεων σε ορεινές περιοχές.

+++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο μήνας θα έχει δύο πρόσωπα ένα πρώτο κρύο και ένα δεύτερο ζεστό. Σε γενικές γραμμές φαίνεται  να κινείται στη μέση τιμή θερμοκρασιακά η πιθανόν και λίγο χαμηλότερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Από θεμα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων θα είναι ένας πλούσιος μήνας αφού στις περισσότερες περιοχές θα συμπληρωθεί η κανονική τιμή υετού. Ευελπιστούμε τα δεδομένα να μην αλλάξουν και τα βουνά μας να δείχνουν στο πρώτο μισό μεγάλα ύψη χιονιού. Τέλος τονίζουμε και τη σημαντική πιθανότητα εκ νέου πτώσης της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες του μήνα και της επανεμφάνισης χιονιού στις ορεινές περιοχές.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *