Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Ο χειμώνας έστω και σε δόσεις συνεχίζεται.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα δεδομένα της 1 Μαρτίου 2022.

4 και 5 Μαρτίου.

55% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου και όλη την Ηπειρωτική χώρα και παροδικά στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Θερμοκρασίες πολύ χαμηλές στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, ως 5 με 10 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές ενώ πιο ψηλά στη νότια Ελλάδα και τα νησιωτικά τμήματα. Χιονοπτώσεις πυκνές στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και παροδικά σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

27% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική χώρα με τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας που θα επεκταθούν πρόσκαιρα και σε άλλα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 8 με 14 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο πιο υψηλές στα νησιωτικά.

18% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στα νησιά του Ιονίου και την Ηπειρωτική χώρα με τα περισσότερα φαινόμενα στα βορειότερα τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας στη δυτική Μακεδονία και σε χαμηλότερα υψόμετρα της υπόλοιπης Μακεδονίας. Θερμοκρασία υψηλή από τη Θεσσαλία και νοτιότερα 10 με 17 βαθμούς Κελσίου αρκετά χαμηλή στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.

+++++++++++++++++

6 έως 8 Μαρτίου.

44% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην Ηπειρωτική χώρα που θα επεκταθούν και σε κάποια νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου με σημαντική βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασία πολύ χαμηλή αρχικά στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με σταδιακή μικρή άνοδο στις 7 και μεγαλύτερη στις 8 του μήνα. Παγετός το πρωί και το βράδυ σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας σε μεγάλα υψόμετρα με γρήγορη βελτίωση.

31% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολλά φαινόμενα τα οποία θα επηρεάσουν λιγότερο τη νότια Ελλάδα και πολύ τη δυτική και βόρεια. Θερμοκρασία χαμηλή στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και τις υπόλοιπες ημιορεινές περιοχές της χώρας με μικρή άνοδο στις 7 και λίγο μεγαλύτερη στα νοτιότερα τμήματα στις 8 του μήνα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στη Θράκη και τη δυτική Μακεδονία σε χαμηλά υψόμετρα. Τοπικός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

25% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τα φαινόμενα να είναι περισσότερο στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα τις Κυκλάδες και την Κρήτη και αρκετά λιγότερα στη βορειοανατολική χώρα. Θερμοκρασία χαμηλή στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας με σταδιακή μικρή άνοδο στα νότια στις 7 του μήνα και μεγαλύτερη στις 8. Τοπικός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στη δυτική Μακεδονία.

+++++++++++++++++++++++

9 με 11 Μαρτίου.

38% πιθανότητα αρχικά τοπικά φαινόμενα στο Ιόνιο τα Ηπειρώτικα και το νότιο Αιγαίο ενώ δευτερεύον χαμηλό στη συνέχεια θα δώσει έντονα φαινόμενα σε όλη τη δυτική και βόρεια χώρα. Θερμοκρασίες 10 με 16 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος της περιόδου. Οριακός παγετός κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας το πρωί και το βράδυ.

31% πιθανότητα για πρόσκαιρη διαταραχή που θα δώσει τοπικά φαινόμενα μικρής έντασης και διάρκειας στο Ιόνιο και πιθανόν πρόσκαιρα στα ηπειρωτικά τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με μικρή πτώση στα ανατολικά τμήματα στις 10 και 11 του μήνα.  Οριακός παγετός το πρωί και το βράδυ κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

31% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Θερμοκρασίες 10 με 14 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σημαντική πτώση στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά και τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας στις 10 και ειδικά στις 11 του μήνα. Ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ. Πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Στερεάς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου.

+++++++++++++++

12 με 16 Μαρτίου.

50% πιθανότητα προβλέπονται φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα αλλά σταδιακά τα φαινόμενα μετά τις 13 του μήνα θα σταματήσουν σε όλες τις περιοχές και ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά. Θερμοκρασίες 12 με 17 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως και το τέλος της περιόδου με πιθανή μικρή άνοδο στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί μόνο σε ορεινές περιοχές και αυτός θα είναι οριακός.

50% πιθανότητα για φαινόμενα στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί και μόνο στα νησιά του Ιονίου υπάρχει πιθανότητα για κάποια λίγα προς το τέλος. Θερμοκρασίες χαμηλές στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και έως 12 με 16 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές αλλά θα πέσει σημαντικά στις 13. 14. 15 και 16 του μήνα σε όλη τη χώρα. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά που στα βόρεια θα είναι ισχυρός. Τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά ακόμα και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης λιγότερα στη δυτική Μακεδονία και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς με βελτίωση στη συνέχεια.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου θα υπάρξει αλλαγή του καιρού από τα δυτικά με αρκετά φαινόμενα στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά τμήματα και λιγότερο στις Κυκλάδες και την Κρήτη ενώ θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Χαμηλές θερμοκρασίες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και λίγο υψηλότερες στα νότια τμήματα της χώρας. Σημαντική πιθανότητα για παγετό στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ.

Για το τριήμερο 6 έως 8 Μαρτίου δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αφού υπάρχει ένα 45% για τον καιρό σταδιακά να βελτιωθεί ενώ υπάρχει και ένα 55% για νέα αξιόλογη αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε για το τι καιρό θα έχει την Καθαρά Δευτέρα στη χώρα.

Για το τριήμερο 9 με 11 Μαρτίου υπάρχει ένα ποσοστό άνω του 65% για φαινόμενα μόνο στη δυτική Ελλάδα και πολύ καλύτερο καιρό στην υπόλοιπη χώρα. Δεν πρέπει όμως να μη δώσουμε σημασία και στο 35% που δίνει και πάλι κάποια σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η θερμοκρασία όπως και να έχει θα σημειώσει σταδιακή άνοδο στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας.

Τέλος για την περίοδο 12 με 16 Μαρτίου οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες μεταξύ βελτιωμένου καιρού και ανόδου της θερμοκρασίας ενώ ακριβώς ένα 50% υπάρχει και για σημαντική αλλαγή του καιρού από άποψη θερμοκρασίας η οποία θα πέσει σημαντικά καθώς και κάποιων χιονοπτώσεων και στη βορειοανατολική χώρα. Θα πρέπει να περιμένουμε για να ξεκαθαρίσει η πορεία του καιρού για αυτή την περίοδο.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Ο χειμώνας έστω και σε δόσεις συνεχίζεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *