Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 1-2/3/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Τρίτη 1η Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται στη δυτική και κεντρική Μακεδονία στη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 300 με 500 μέτρα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Σποραδικά φαινόμενα θα σημειώνονται κατά τόπους και στα υπόλοιπα τμήματα της ηπειρωτικής χώρας μικρής έντασης και διάρκειας ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα δεν αποκλείεται και κάποιες πρόσκαιρες καταιγίδες. Προς τις απογευματινές και βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου (Ιωάννινα) και Στερεάς πάνω από τα 500 μετρά κατά μέσο όρο. Επίσης χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Θεσσαλίας καθώς και στους νομούς Ημαθίας Πιερίας Πέλλας και Κιλκίς κατά μέσο όρο από τα 100 μέτρα και πάνω. Οι χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία θα είναι έντονες τις περισσότερες ώρες της Τρίτης.Τα φαινόμενα θα είναι λιγοστά έως καθόλου στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα νησιά του κεντρικού και βορειοανατολικού Αιγαίου καθώς και τμήματα της νότιας Εύβοιας και της Αττικής. Επισημαίνεται ότι τα πιο αξιόλογα και πιθανόν έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν σε νομούς της δυτικής Μακεδονίας της δυτικής Θεσσαλίας καθώς και στα παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας και στους νόμους Πιερίας Ημαθίας που βλέπουν προς τα ανατολικά και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 8 με μικρή εξασθένηση και στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 4 στη δυτική Μακεδονία από 0 έως 8 στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα της χώρας ενώ στη δυτική Ελλάδα την Αττική και τα παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα από 4 έως 14.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις αρχικά πάνω από τα 400 με 500 μέτρα στα δυτικά και βόρεια του διαμερίσματος και πάνω από τα 600 με 700 στα ανατολικά αλλά σταδιακά μετά το μεσημέρι τα χιόνια θα κατέβουν και στα πεδινά τμήματα των Τρικάλων και της Καρδίτσας έως τα 200 με 400 μέτρα στο νομό Λάρισας και στα 500 με 600 μέτρα στο στη Μαγνησία και τις Σποράδες. Υπαρκτή η πιθανότητα ελάχιστου ύψους χιονιού σε τμήματα των νομών Τρικάλων Καρδίτσας  και σε περιοχές Ελασσόνας και Φαρσάλων ακόμα και σε πεδινά τμήματα. Ύψη χιονιού κοντά στους 20 με 40 πόντους σε υψόμετρα πάνω από τα 500 με 600 μέτρα στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και πάνω από τα 700 με 800 στο νομό Μαγνησίας.

Λάρισα: προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους και μικρή πιθανότητα αργά το βράδυ για χιονόνερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες ανατολικοί 6 με 7 μποφόρ αρχικά με εξασθένηση από το μεσημέρι και από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στο εσωτερικό της πεδιάδας με σημαντική εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους νομούς Τρικάλων Καρδίτσας και την περιοχή Ελασσόνας από 0 έως 4 βαθμούς στα υπόλοιπα του νομού Λάρισας από 1 έως 6 και στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++++++

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία τη κεντρική και ανατολική Στερεά την Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με βροχές ή μπόρες στα παραθαλάσσια και πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις μέτριας έντασης στη δυτική Μακεδονία τη δυτική Θεσσαλία καθώς και τους νόμους Ημαθίας Πιερίας Πέλλας Κιλκίς καθώς και σε χαμηλά υψόμετρα και νομού Θεσσαλονίκης Σερρών Χαλκιδικής Λάρισας Μαγνησίας Φθιώτιδας και αργότερα στα ημιορεινά της Βοιωτίας και της κεντρικής Πελοποννήσου(Αρκαδία) πάνω από τα 500 μέτρα κατά μέσο όρο. Σταδιακά προς το μεσημέρι και από τα βόρεια θα αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός και ως αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και θα έχουν παραμείνει στα νησιά του Ιονίου τις Σποράδες την Εύβοια την Αττική και τις Κυκλάδες ενώ στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Πυκνές χιονοπτώσεις το βράδυ στα βουνά της Κρήτης πάνω από τα 800 με 900 μέτρα κατά μέσο όρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανοιχτά και 8 μποφόρ στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 8 και πιθανόν για λίγο 9 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα νότιοι 4 με 5 που και εκεί μέχρι το απόγευμα θα έχουν στραφεί σε βοριάδες 8 και πιθανόν 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 4 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία από 0 έως 10 στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και έως 11 με 14 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και τις περιοχές Ελασσόνας Φαρσάλων και δυτικά της Λάρισας και χιονόνερο στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας ενώ στα παραθαλάσσια και στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Μαγνησίας και Σποράδων τα χιόνια θα εντοπίζονται από τα 300 με 400 μέτρα και πάνω. Σταδιακά από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και αργά το βράδυ θα έχουν σταματήσει τα φαινόμενα σε όλες τις περιοχές. Ελάχιστο ύψος χιονιού δεν αποκλείεται να ύπαρξη ακόμα και σε πεδινά τμήματα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας και περιοχές Φαρσάλων και Ελασσόνας στο νομό Λάρισας. Αξιολόγηση χιονοστρωσεις από ένα ύψος 500 με 600 μέτρα και πάνω στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας  και 700 με 800 μέτρα στο νομό Μαγνησίας.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με χιονόνερο αλλά τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοανατολικοι στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες 7 και πιθανόν για λίγο 8 μποφόρ αλλά θα εξασθενήσουν και αργότερα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 ενώ στα πεδινά τμήματα αρχικά βορειοανατολικοί 2 με 4 και μετά το μεσημέρι βορειοδυτικοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και την περιοχή Ελασσόνας και Φαρσάλων από 0 έως 6 βαθμούς στα υπόλοιπα του νομού Λάρισας από 1 έως 8 και στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Σημαντική επισήμανση.

Πεδινές περιοχές εννοούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο κάτω από 250 μέτρα όπως είναι και ο επίσημος γεωγραφικός ορισμός.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *