Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 27-28/2/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ – ΧΙΟΝΙΟΥ)

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022.

Προβλέπεται στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία καθώς και στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς.Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι θα έχουν επεκταθεί και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου της Θεσσαλίας της Στερεάς της Πελοποννήσου του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου ενώ τα φαινόμενα έως αργά το βράδυ θα παραμείνουν στη Μακεδονία τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Ενδεικτικά υψόμετρα χιονιού 300 μέτρα στη δυτική Μακεδονία 100 με 200 μέτρα στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης Ημαθίας Πιερίας Πέλλας Σερρών και Έβρου και 300 με 500 μέτρα στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην περιοχή των νομών Τρικάλων και Λάρισας ενδεικτικά υψόμετρα χιονοπτώσεις 300 με 600 μέτρα τις μεσημεριανές κυρίως ώρες και 900 στις υπόλοιπες περιοχές. 600 με 800 μέτρα υψόμετρο στην περιοχή της Ηπείρου και 700 με 1200 μέτρα σε τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Επισημαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις και οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες στη δυτική Μακεδονία στη δυτική και βόρεια Θεσσαλία στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας στη Χαλκιδική την Ημαθία την Πέλλα την Πιερία στα νησιά Θάσος Σαμοθράκη στο εσωτερικό της Ηπείρου και πρόσκαιρα σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θράκης όπου τοπικά θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 60 χιλιοστά βροχής και χιονιού.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις 8 με 9 μποφόρ και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο πρόσκαιρα νότιοι 7 με 8 μποφόρ αλλά μετά το μεσημέρι στο Θερμαϊκό και το βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βόρειους 8 με 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου στην Ήπειρο και τη Μακεδονία από 3 έως 15 στη Θεσσαλία την υπόλοιπη δυτική Ελλάδα και ως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται κακοκαιρία με ισχυρές βροχές κατά περιόδους στα πεδινά τμήματα το νομό Τρικάλων Καρδίτσας Ελασσόνας Λάρισας Αγιάς και λίγο ασθενέστερες στις υπόλοιπες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νομών Τρικάλων και στα βόρεια της Λάρισας πάνω από τα 300 με 500 μέτρα υψόμετρο και πάνω από τα 700 με 900 στις υπόλοιπες περιοχές. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση σε όλες τις περιοχές. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα σε περιοχές Καλαμπάκας Τρικάλων Καρδίτσας Ελασσόνας Λάρισας Αγιάς όπου κατά τόπους θα σημειωθούν και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχής και χιονιού στα ορεινά τμήματα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με βροχές κατά περιόδους ισχυρές αλλά ο καιρός αργά το απόγευμα θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στα πεδινά και 7 με 8 μποφόρ στα παραθαλάσσια τμήματα και πρόσκαιρα 9 αλλά από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν παντού σε βόρειους βορειοδυτικούς 7 με 9 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες και 4 με 5 μποφόρ στα πεδινά τμήματα με εξασθένηση αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 0 έως 9 βαθμούς και στην περιοχή της Μαγνησίας τις Σποράδες και τα παραθαλάσσια τμήματα από 4 έως 11.

+++++++++++++++++

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.

Προβλέπεται στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα 100 με 300 μέτρα κατά μέσο όρο ενώ στον Έβρο είναι πολύ πιθανό τα χιόνια να φτάσουν μέχρι τα πεδινά. Ο καιρός νωρίς το πρωί θα σημειωθεί πρόσκαιρη βελτίωση και σε αυτές τις περιοχές. Στα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειώνονται ασθενείς βροχές αλλά ο καιρός προς τις μεσημεριανές ώρες στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα θα βαρύνει και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της Στερεάς πάνω από τα 500 μέτρα κατά μέσο όρο. Σταδιακά προς τις απογευματινές ώρες πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού Θα σημειωθεί σε όλη την Ηπειρωτική χώρα και πρόσκαιρα στη δυτική Ελλάδα τις Κυκλάδες τις Σποράδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις μέτριας έντασης στη δυτική Μακεδονία και σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας πάνω από τα 200 με 400 μέτρα κατά μέσο όρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στα πελάγη και μόνο στο νότιο Αιγαίο από δυτικές 6 με 7 αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 11 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και έως 13 με 15 στα νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα τμήματα.

Θεσσαλία και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά γενικά βελτιωμένος καιρός με ομίχλη στο πρωί ενώ προς το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις πρώτα στις Σποράδες και στη συνέχεια και στο εσωτερικό και θα αρχίσουν να σημειώνονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα κυρίως πάνω από τα 200 με 500 μέτρα στα δυτικά και βόρεια του διαμερίσματος. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι αξιόλογα σε όλες τις περιοχές ενώ χιονοπτώσεις στις Σποράδες και τα παραθαλάσσια τμήματα θα σημειώνονται πάνω από τα 500 με 700 μέτρα.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά βελτιωμένος καιρός με πιθανότητα ομίχλης ενώ μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειώνονται ασθενείς βροχές κατά περιόδους.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στα θαλάσσια τμήματα και 2 με 3 στα πεδινά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα και μετά στα πεδινά ενώ στα παραθαλάσσια θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 2 έως 11.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *