Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Ο χειμώνας επιστρέφει σταδιακά στη χώρα με μπόλικες βροχές και χιόνια.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 23ης Φεβρουαρίου 2022.

26 με 27 Φεβρουαρίου.

75% πιθανότητα βελτιωμένος καιρός αρχικά και κακοκαιρία στη συνέχεια στα νησιά του Ιονίου την Ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της Θράκης καθώς και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο ενώ στις 27 του μήνα πολύ χαμηλότερη στη δυτική Μακεδονία  και τα ημιορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας  της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

25% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασία 10 με 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στις 27 του μήνα θα πέσει στη δυτική και βόρεια Ελλάδα ελαφρώς.

+++++++++++++++++++

28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου.

35% πιθανότητα για πολλά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα και λιγότερη στα δυτικά και βόρεια. Πυκνές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και της βόρειας Στερεάς και παροδικά και σε πεδινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασίες 5 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με παγετό το πρωί και το βράδυ.

25% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού σε όλη τη χώρα με πολύ έντονα φαινόμενα στη Θράκη και το Αιγαίο. Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας της Ηπείρου και στο τέλος της περιόδου και της βόρειας Στερεάς και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και Θράκης. Θερμοκρασία χαμηλή στα ηπειρωτικά κοντά στους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου με πτώση περαιτέρω στις 2 του μήνα στη κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

22% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αρκετές χιονοπτώσεις σε ορεινά ημιορεινά αλλά και χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης και αρχικά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και της Ηπείρου και στο τέλος της περιόδου σε τμήματα της βόρειας Στερεάς και της κεντρικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασία χαμηλή στις 28 και 1η Μαρτίου κοντά στους 10 με 12 βαθμούς με περαιτέρω πτώση στις 2 του μήνα. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

18% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στην κεντρική νότια και ανατολική χώρα και πολύ λιγότερο στη δυτική και βόρεια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας ενώ στη Θράκη τη Θεσσαλία την ανατολική στερεά τα χιόνια θα κατέβουν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασίες αρχικά 5 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα στο τέλος της περιόδου. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

+++++++++++++++++

3 έως 5 Μαρτίου.

40% πιθανότητα για νέα αλλαγή του καιρού για σύντομη αλλαγή του καιρού στην ανατολική χώρα με τοπικές βροχές. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες χαμηλές στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τη δυτική Μακεδονία ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φαίνεται στους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου. Οριακός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

35% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα κατά περιόδους στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας. Λίγα χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Οριακός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

25% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα αρχικά στο ανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και παροδικά και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Θεσσαλίας της βόρειας Στερεάς και της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρά.

+++++++++++++++++

6 με 10 Μαρτίου.

38% πιθανότητα για φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα μικρής έντασης και διάρκειας και στο τέλος της περιόδου στα δυτικά και βόρεια. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με μικρή άνοδο στις 8, 9 και 10 του μήνα. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

28% πιθανότητα στην ανατολική και νότια χώρα και παροδικά στη συνέχεια στα δυτικά κεντρικά και νότια και ανατολικά τμήματα κυρίως. Τοπικές χιονοπτώσεις στις 7 και 8 του μήνα σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και παροδικά στο τέλος της περιόδου σε ημιορεινά και χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Στερεάς της Πελοποννήσου και της Ηπείρου. Θερμοκρασίες 10 με 16 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με σημαντική πτώση στις 7 8 9 και 10 του μήνα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Παγετός θα σημειωθεί το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά που στο τέλος της περιόδου θα είναι ισχυρός.

20% πιθανότητα μία σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού στην δυτική και ανατολική χώρα και στη συνέχεια σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές με πολύ έντονα φαινόμενα. Χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας σε μεγάλα υψόμετρα. Επικράτηση νοτιάδων και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν από τους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά στους 15 με 20 μετά τις 9 του μήνα.

14% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στη δυτική χώρα και το ανατολικό Αιγαίο στην αρχή της περιόδου και αρκετά εντονότερα φαινόμενα στις Κυκλάδες την Κρήτη μετά τις 9 του μήνα. Θερμοκρασία 8 με 12 βαθμούς Κελσίου αρχικά με μικρή σταδιακή άνοδο μετά τις 8 του μήνα ενώ στις 9 και 10 θα έχουμε θερμοκρασίες και πάνω από 17 με 19 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 26 με 27 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι ο καιρός θα ξεκινήσει καλός αλλά γρήγορα θα σημειωθεί κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πολλές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας της Ηπείρου της Θράκης και πιθανόν της δυτικής και  βόρειας Θεσσαλίας. Θερμοκρασίες κοντά στους 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο και θα είναι αρκετά χαμηλότερη στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τη δυτική Μακεδονία.

Για το τριήμερο 28 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου φαίνεται ότι έχει κλειδώσει σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολλές βροχές και καταιγίδες. Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά πολλών τμημάτων από τη βόρεια Στερεά και βορειότερα και ενδεχομένως και κάποια πεδινά τμήματα. Θερμοκρασία σε πτώση δεν θα ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά. Σημαντική πιθανότητα παγετού στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ ενώ στα ορεινά θα είναι ισχυρός.

Για το τριήμερο 3 έως 5 Μαρτίου φαίνονται ασθενικές διαταραχές να συνεχίσουν να δίνουν  φαινόμενα κυρίως στα δυτικά ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Μικρή πιθανότητα να συνεχιστούν κάποιες χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασία αρχικά χαμηλή κοντά στους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου με μικρή πιθανόν άνοδο συνέχεια και παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά που πιθανόν να είναι και ισχυρός στα βόρεια.

Για το πενθήμερο 6 έως 10 Μαρτίου υπάρχει σημαντική πιθανότητα κοντά στο 70% να συνεχιστούν κάποια φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές ενώ και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σε ορεινά κυρίως και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Οι θερμοκρασίες κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν χαμηλές. Υπάρχει και μία πιθανότητα κοντά στο 20% να υπάρξει βελτίωση του καιρού και σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας αλλά δεν είναι αυτή η επικρατούσα τάση αυτή τη στιγμή.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Ο χειμώνας επιστρέφει σταδιακά στη χώρα με μπόλικες βροχές και χιόνια.

  1. Ευγενία says:

    Έχουμε δρόμο ακόμα, για να δούμε τη μας επιφυλάσσει ο Μάρτιος!! Ευχαριστούμε Βασίλη καλή συνέχεια στις πρωγνωσεις!!

  2. Αντώνης says:

    Νερά ας ρίξει, καλοδεχούμενα. Παγωνιές δεν θέλουμε, η φύση έχει ξυπνήσει κι ανθίζει…
    Ευχαριστούμε Βασίλη, αναμένουμε τα επικαιροποιημένα στοιχεία σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *