Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 22-23/2/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ)

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά συννεφιά στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες και την Κρήτη και σταδιακά προς τις προ μεσημβρινές ώρες και σε τμήματα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης με βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν έως και αργά το απόγευμα στις προαναφερθείσες περιοχές ενώ θα αρχίσει να χιονίζει σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας πάνω από τα 600 με 800 μέτρα καθώς και στην Θεσσαλία την βόρεια Στερεά την Ήπειρο πάνω από τα 800 με 1.200 και στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πάνω από τα 1.000 με 1.400 μέτρα κατά μέσο όρο.  Ελάχιστα έως καθόλου φαινόμενα θα σημειωθούν σε θαλάσσια τμήματα κυρίως του κεντρικού Αιγαίου των βόρειων Κυκλάδων και τμημάτων της ανατολικής Πελοποννήσου και ανατολικής Κρήτης.  Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά σε τμήματα της Θεσσαλίας της δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου της δυτικής Στερεάς της δυτικής Πελοποννήσου και ενδεχομένως σε κάποια νησιά του Ιονίου και του ανατολικού Αιγαίου όπου κατά τόπους θα σημειωθούν πάνω από 30 με 40 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα νότια πελάγη και 7 μποφόρ αλλά από το απόγευμα και μετά στο βόρειο Ιόνιο και το Θερμαϊκό θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 6 και στο Θερμαϊκό 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική και Στερεά και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο έως 17 με 18 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία το βόρειο Αιγαίο τη Μακεδονία και τη Θράκη και έως 19 με 22 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία  και Σποράδες: προβλέπεται αρχικά συννεφιά στην Πίνδο με ισχυρές βροχές που σταδιακά μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και μάλιστα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες δεν αποκλείονται και σύντομες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται από το απόγευμα στα ορεινά της δυτικής και Βόρειας Θεσσαλίας πάνω από τα 1.000 με 1.200 μέτρα και αργά το βράδυ πάνω από τα 700 με 800 κυρίως Στους νόμους Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά τοπική συννεφιά που θα αυξηθεί και θα σημειωθούν τοπικές βροχές έως και αργά το βράδυ ενώ το μεσημέρι δεν αποκλείεται και σύντομη καταιγίδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 μποφόρ και στα πεδινά και τα ορεινά και τα θαλάσσια τμήματα με εξασθένηση ενώ από το μεσημέρι και μετά στα παραθαλάσσια και αργότερα και στα πεδινά θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 και στα θαλάσσια 7 με 8 μποφόρ αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο νομό Τρικάλων από 6 έως 14 βαθμούς στο νομό Λάρισας Καρδίτσας από 6 έως 17 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

++++++++++++++++++++++

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία τμήμα της Ηπείρου της κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του βόρειου Αιγαίου τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα πεδινά λίγες καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 με 900 μέτρα κατά μέσο όρο στη Θεσσαλία και τη δυτική Μακεδονία. Σταδιακά προς το μεσημέρι τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν. Στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και τμήματα του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές οι οποίες θα συνεχιστούν κατά περιόδους έως και αργά το βράδυ ενώ στα Δωδεκάνησα δεν αποκλείονται και λίγες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες δυτικές περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα υπάρχουν μετά το μεσημέρι και μεγάλα ανοίγματα στον καιρό. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής πιθανόν στα παραθαλάσσια τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες ενώ πιο έντονα θα είναι στις Κυκλάδες στη βόρεια Κρήτη και νησιά των Δωδεκανήσων όπου αναμένονται κατά τόπους και πάνω από 30 με 50 χιλιοστά βροχής.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βόρειοι 6 με 7 και στα βόρεια πιθανόν και 8 μποφόρ και στο Αιγαίο αρχικά βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί 8 μποφόρ που σταδιακά θα ενισχυθούν και στα νοτιότερα πελάγη με την ίδια ένταση εκτός από τα Δωδεκάνησα που θα παραμείνει ένα νοτιοανατολικό ρεύμα 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά το βόρειο Αιγαίο και το εσωτερικό της Πελοποννήσου και ως 16 με 18 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία και Σποράδες : προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές στα πεδινά σποραδικές καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα και τις Σποράδες ενώ χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στα ορεινά πάνω από τα 500 με 800 μέτρα στους νόμους Τρικάλων και Λάρισας και πάνω από τα 1.100 με 1.300 μέτρα στους νόμους Καρδίτσας και Μαγνησίας. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να εξασθενούν σημαντικά και ως αργά το βράδυ θα έχω σταματήσει σχεδόν σε όλες τις περιοχές.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με τοπικές βροχές κατά περιόδους που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ως αργά το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες βορειοδυτικοί αρχικά έως 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από προς το βράδυ και στα πεδινά και ορεινά τμήματα από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ κατά περιόδους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από 4 έως 12 βαθμούς και στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 7 έως 13.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *