Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κερδίζει έδαφος το ψυχρό και υγρό σενάριο σταδιακά

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 18 Φεβρουαρίου 2022.

21 και 22 Φεβρουαρίου.

44% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά ενώ στη συνέχεια θα αλλάξει στα νησιά του Ιονίου όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα τη Μακεδονία τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια καταιγίδες. Ελάχιστα φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και πιθανόν σε χαμηλό υψόμετρο της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες αρχικά πολύ υψηλές 18 με 22 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σημαντική πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα στις 22 του μήνα.

31% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά και στη συνέχεια αλλά για δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές που δεν θα επηρεάσουν τις Σποράδες την Αττική την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι αξιόλογα τα φαινόμενα. Χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά πολύ υψηλά 18 με 22 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα στις 22 του μήνα.

25% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό αρχικά αλλά στη συνέχεια θα αλλάξει από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τα φαινόμενα να είναι περισσότερα στο Ιόνιο τη δυτική Ηπειρωτική χώρα την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την Αττικοβοιωτία την Εύβοια και πολύ λιγότερα στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά υψηλές 20 με 22 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στις 22 του μήνα σε όλα τα ηπειρώτικα και το Ιόνιο.

++++++++++++++++

23 με 25 Φεβρουαρίου.

50% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου την ανατολική Μακεδονία και Θράκη την ανατολική Θεσσαλία Σποράδες ανατολική Στερεά Εύβοια Κυκλάδες Κρήτη Δωδεκάνησα ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και στη συνέχεια στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες χαμηλές κατά μέσο όρο 8 με 12 βαθμούς στα ηπειρωτικά και ψηλότερη στα νησιωτικά με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

37% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις Σποράδες την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Τοπικές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες αρχικά 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή άνοδο στα νότια στις 25 του μήνα. Οριακός παγετός το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρώτικα.

13% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανατολική Στερεά Σποράδες Εύβοια Κυκλάδες Κρήτη Δωδεκάνησα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με πτώση στη βόρεια Ελλάδα στις 24 του μήνα που θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα στις 25. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στις 25 του μήνα στα ηπειρωτικά ενώ τις υπόλοιπες μέρες θα είναι οριακός.

++++++++++++++++++

26 έως 28 Φεβρουαρίου.

38% πιθανότητα για καλό καιρό στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στα νησιά του Ιονίου και όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Λιγότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά την Εύβοια την ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες στην Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με σημαντική πτώση στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας στις 27 του μήνα και σταδιακή άνοδο και πάλι από τις 28.

35% πιθανότητα για σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα στα νησιωτικά και παραθαλάσσια καθώς και σε τμήματα της Θεσσαλίας της Ηπείρου της κεντρικής Μακεδονίας της Στερεάς Ελλάδας των Σποράδων και στη συνέχεια σε Κυκλάδες και νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και πολύ γρήγορα και σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Στερεάς Ελλάδας και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία αρχικά στους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με σημαντικότατη πτώση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας στις 27 και 28 του μήνα όπου δεν θα ξεπερνά τους 2 με 6 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ.

27% πιθανότητα και καλό καιρό σε όλη τη χώρα με πιθανόν στο τέλος της περιόδου λίγα ασθενή φαινόμενα στην Εύβοια τις Σποράδες και τη βόρεια Κρήτη άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με σημαντική άνοδο στην ανατολική και νότια χώρα στις 27 του μήνα και εκ νέου πτώσης στις 28. Οριακός παγετός κατά περιόδους στα κεντρικά και βόρεια Ηπειρώτικα.

++++++++++++++++++

1 με 5 Μαρτίου.

50% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα που θα περιοριστούν στα πολύ νότια και βελτιωμένος καιρός στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας. Θερμοκρασίες 8 με 12 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και μικρή άνοδος στις 4 και στις 5 του μήνα. Παγετός το πρωί και το βράδυ στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

33% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά θα σημειώνονται κατά περιόδους φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο κατά βάση και στη συνέχεια και σε τμήματα της δυτικής και βόρειας χώρας μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα 15 με 18 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με πτώση στα ανατολικά και βόρεια τμήματα στις 3 του μήνα και άνοδο εκ νέου στις 4 και 5 του μήνα σε επίπεδα υψηλότερα των κανονικών.

17% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα μικρής έντασης και διάρκειας και βελτιωμένο καιρό στη συνέχεια. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας στην αρχή της περιόδου. Θερμοκρασίες αρχικά 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά μικρή άνοδο στα δυτικά και νότια από τις 3 του μήνα και μετά. Παγετός θα σημειώνεται κατά περιόδους το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρώτικα.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 21 και 22 Φεβρουαρίου θα υπάρξει διαταραχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά που θα δώσει φαινόμενα σε όλη τη δυτική Ελλάδα το Ιόνιο και στη συνέχεια σε Μακεδονία Θράκη νησιά ανατολικού Αιγαίου μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας με βροχές στα πεδινά και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Υπάρχει πιθανότητα κάποια φαινόμενα να μεταφερθούν και στη Στερεά Ελλάδα τις Σποράδες και το κεντρικό Αιγαίο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία αρχικά πολύ υψηλή 17 με 22 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με σημαντική πτώση στα δυτικά βόρεια και ανατολικά τμήματα μετά τις 22 του μήνα.

Για το τριήμερο 23 με 25 Φεβρουαρίου για αρκετά φαινόμενα στο Αιγαίο και τις περιοχές γύρω από το Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας ανατολικής Πελοποννήσου. Θερμοκρασίες χαμηλές 8 με 12 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο στα ηπειρωτικά με παγετό το πρωί και το βράδυ.

Για το τριήμερο 26 με 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξει σίγουρα αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά αλλά δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αφού οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες αν θα έχουμε χιονοπτώσεις μόνο στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ή αυτά θα κατέβουν και σε πεδινά τμήματα. Οι πιθανότητες είναι 35- 35% για τα δύο σενάρια.

Τέλος για την περίοδο 1 έως 5 Μαρτίου φαίνεται ότι ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και βόρειας χώρας και κάποια φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια τμήματα. Λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά αυτών των περιοχών. Το βασικό σενάριο είναι οι θερμοκρασίες να παραμείνουν  σε χαμηλά επίπεδα και αυτή την περίοδο αν και υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό κοντά στο 35% να έχουμε σημαντική άνοδο αλλά αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

2 thoughts on “Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Κερδίζει έδαφος το ψυχρό και υγρό σενάριο σταδιακά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *