Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Φυσιολογική τροχιά βαρομετρικών χαμηλών και χιονοπτώσεων

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες με τα προγνωστικά στοιχεία της 4ης Φεβρουαρίου 2022.

7 με 8 Φεβρουαρίου.

70% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Λιγότερα τα φαινόμενα στην Αττική τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πολλές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και τοπικά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και πιθανόν στη Βόρεια και ανατολική Στερεά.

30%  πιθανότητα για αλλαγή του καιρού κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας και πρόσκαιρα στη δυτική Ελλάδα. Πολύ λίγα τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία τη Θεσσαλία την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.  Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα της Θράκης και της δυτικής Μακεδονίας.

++++++++++++++++++++++++

9 με 11 Φεβρουαρίου.

70% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα και γρήγορη βελτίωση. Θερμοκρασία σε κανονικά για την εποχή επίπεδα με οριακό παγετό το πρωί και το βράδυ.

30% πιθανότητα για αρκετά έως έντονα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, Εύβοια ,νησιά κεντρικού και νοτίου Αιγαίου και πιθανόν σε τμήματα της Πελοποννήσου με βελτίωση στη συνέχεια. Θερμοκρασίες σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα στην αρχή με σταδιακή άνοδο στις κανονικές τιμές στη συνέχεια.

++++++++++++++++++++++++++

12 με 14 Φεβρουαρίου.

>90%  πιθανότητα για αρχικά βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα αλλά στη συνέχεια θα αλλάξει με αρκετά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου και της Μακεδονίας και πιθανόν δυτικής και βορειας Θεσσαλίας. Θερμοκρασία πολύ χαμηλή στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στη δυτική Μακεδονία κοντά στο μηδέν όλο το 24ωρο στις 14 του μήνα ενώ τις προηγούμενες μέρες θα είναι σε σχετικά καλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας με πτώση από τις 13 του μήνα στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα.

++++++++++++++++++++++++

15 με 19 Φεβρουαρίου.

28% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο βελτίωση στη συνέχεια και εκ νέου αλλαγή μόνο στα νησιά του Ιονίου και την δυτική Πελοπόννησο προς το τέλος της περιόδου. Θερμοκρασίες σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

25% πιθανότητα για καλοκαίρια σε όλη τη χώρα και μόνο προς το τέλος της περιόδου λίγες βροχές στη δυτική Ελλάδα. Θερμοκρασίες χαμηλές για την εποχή στην αρχή της περιόδου θα ανέβουν στα κανονικά η και υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μετά τις 17 του μήνα κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα.

25% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με λίγα τοπικά φαινόμενα κυρίως στην Κρήτη. Θερμοκρασίες αρχικά σχετικά χαμηλές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα με σταδιακή μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

22% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά αλλά γρήγορα και από τα δυτικά ο καιρός θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν αρκετές βροχές και καταιγίδες που θα είναι λιγότερες στη Μακεδονία και την κεντρική Θεσσαλία.  Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Θράκης και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. Θερμοκρασία σχετικά χαμηλή στην αρχή θα πέσει κι άλλο από τις 16 του μήνα και μετά με σταδιακή άνοδο και πάλι από τις 18 του μήνα. Παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

+++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 7 με 8 Φεβρουαρίου θα έχουμε σημαντική αλλαγή του καιρού στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τα περισσότερα φαινόμενα από την Αττική και βορειότερα. Μεγάλη πιθανότητα οι χιονοπτώσεις να κατέβουν από τα ορεινά τμήματα και σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και της ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασία πρόσκαιρα σε χαμηλά επίπεδα για την εποχή.

Για το τριήμερο 9 με 11 Φεβρουαρίου θα συνεχιστούν κάποια φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα που δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα είναι έντονα. Βελτιωμένος ο καιρός στη δυτική και βόρεια χώρα. Θερμοκρασία αρχικά σε χαμηλά επίπεδα με άνοδο στη συνέχεια.

Για το τριήμερο 12 με 14 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι αρχικά βελτιωμένος καιρός θα αλλάξει τη συνέχεια με πολλά φαινόμενα στο Ιόνιο και τα Ηπειρώτικα τμήματα ενώ χιονοπτώσεις από τα ορεινά τμήματα θα κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της Μακεδονίας και πιθανόν της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στη δυτική και βόρεια χώρα σε υψηλά επίπεδα στην ανατολική και νότια.

Τέλος για το πενθήμερο 15 με 19 Φεβρουαρίου υπάρχει μία πιθανότητα κοντά στο 75 με 80% ο καιρός γενικά να βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας με θερμοκρασία σε κανονικά η λίγο χαμηλότερα τα κανονικά επίπεδα. Υπάρχει και ένα ποσοστό κοντά στο 20 με 25% να έχουμε μία αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές ενώ και τα χιόνια να κατεβαίνουν από τα ορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής χώρας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *