ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

Καλά πήγε η εκτίμηση του Ιανουαρίου αφού εντοπίστηκε η θερμή περίοδος το πρώτο δεκαήμερο και η ψυχρή το επόμενο εικοσαήμερο. Συνολικά ο μήνας βγήκε θερμοκρασιακα κάτω από τα κανονικά επίπεδα όπως ακριβώς αναμέναμε. Από άποψη βροχοπτώσεων και πάλι είχαμε μία μικτή κατάσταση με τη δυτική και βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται στα κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα ενώ αντίθετα το κεντρικό και νότιο Αιγαίο η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά λόγω των βαρομετρικών χαμηλών που διήλθαν από αυτές τις περιοχές.  Τέλος πραγματικά σημειώθηκαν αρκετές χιονοπτώσεις όχι μόνο στις ορεινές περιοχές αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και μάλιστα για την περιοχή της Αττικοβοιωτίας και Εύβοιας ήταν ένας σημαντικός χιονιάς λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει αυξήσει τη μεσημβρινή κυκλοφορία.

Για τον Φεβρουάριο 2022 φαίνεται ότι ο δείκτης ΝΑΟ θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα σε θετικές τιμές πράγμα που σημαίνει ότι οι ψυχρές εισβολές που θα σημειώνονται θα απασχολούν αποκλειστικά την ανατολική Ευρώπη. Επίσης και ο BLOCKING INDEX φαίνεται να παραμένει ενισχυμένος από τις 10 με 15 του Φλεβάρη και μετά και αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα χειμερινού καιρού στην περιοχή μας αλλά και ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη.

Τα δεδομένα που συγκεντρώσαμε δείχνω την παρακάτω εικόνα για το Φεβρουάριο 2022.

1 έως 5 του μήνα.

Αρκετές βροχές στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και κυρίως το νησιωτικό και τη Θράκη και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες με σκαμπανεβάσματα θα βρίσκεται κατά μέσο όρο στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

6 έως 10 του μήνα.

Θα συνεχιστούν η οριακά χαμηλές θερμοκρασίες με επικράτηση βορείων ανέμων. Λίγα φαινόμενα αναμένονται αυτό το διάστημα κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

 

11 έως 15 του μήνα.

Θα συνεχιστούν οι χαμηλές οριακά θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τη συνέχιση των βοριάδων. Τα φαινόμενα και πάλι αναμένεται να είναι λίγα και αυτά κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

 

16 έως 20 του μήνα.

Σημαντικές πιθανότητες ψυχρής εισβολής από τα βορειοανατολικά της Ευρώπης προς τη χώρα μας. Πιθανές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της Κεντρικής Μακεδονίας της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της Εύβοιας της ανατολικής Πελοποννήσου των Κυκλάδων και της Κρήτης.

 

21 έως 24 του μήνα.

Συνέχιση των διαδοχικών ψυχρών εισβολών στη χώρα μας από την βορειοανατολική Ευρώπη. Θερμοκρασίες αρκετά χαμηλότερες από τις κανονικές.  Αυξημένες και πάλι πιθανότητες για αρκετές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα ανατολικό κομμάτι της χώρας.

 

25 έως 28 του μήνα.

Συνέχισε το ψυχρό μοτίβο έως και το τέλος του μήνα με θερμοκρασίες κάτω από τις κανονικές. Σποραδικές βροχές και χιονοπτώσεις κατά περιόδους σε τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας.

+++++++++++++++

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ο Φλεβάρης θα ακολουθήσει τα χνάρια του Ιανουαρίου με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ενώ και οι βροχοπτώσεις κυρίως στο ανατολικό και νότιο κομμάτι της χώρας θα παραμείνουν στα κανονικά και λίγο υψηλότερα επίπεδα ενώ αντίθετα στη δυτική χώρα και τα βορειανατολικά τμήματα σε κάτω από τα κανονικά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

3 thoughts on “ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022 ΕΛΛΑΔΑ

  1. Ευγενία says:

    Πολύ καλή εκτίμηση Ιανουαρίου σάς εμπιστεύομαι εγώ προσωπικά κ για το Φεβρουάριο καλή επιτυχία!! Ευχαριστούμε Βασίλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *