Αναγγελία κακοκαιρίας 1 με 2 Φεβρουαρίου 2022. ΧΑΡΤΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ-ΒΡΟΧΗΣ

Νέο βαρομετρικό χαμηλό βαθύ αυτή τη φορά θα αναπτυχθεί στο Ιόνιο και θα κινηθεί ανατολικά την πρώτη μέρα του νέου μήνα. Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν έντονη εισροή ψυχρού αέρα από τα βόρεια Βαλκάνια που έχουν λιμνάσει εδώ και πολλές εβδομάδες με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις με ευκολία να κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στους παρακάτω χάρτες βλέπετε την κατανομή του χιονιού και την κατανομή όλου του υετού βροχής και χιονιού που θα έχουμε εκείνο το διήμερο με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Φαίνονται τα χιόνια θα σκεπάσουν για τα καλά τη δυτική Μακεδονία με ύψος χιονιού που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε από σήμερα αλλά θα υπερβαίνει τουλάχιστον τα 5 με 10 εκατοστά. Στη συνέχεια πολλά χιόνια θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας ενώ στην περιοχή της Θράκης θα κατέβουν αρκετά χαμηλά και πιθανόν να αγγίξουν περιοχές κοντά στα 200 μέτρα υψόμετρο. Στην κεντρική Μακεδονία τα χιόνια θα κατέβουν αρκετά χαμηλά και είναι πολύ πιθανόν ο Βαρδάρης στην κοιλάδα του Αξιού να κατεβάσει τα χιόνια σχεδόν σε μηδενικό υψόμετρο. Έτσι το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη τουλάχιστον τα βορειότερα της πόλης και τα δυτικότερα είναι πολύ πιθανό να δεχθούν τον λευκό επισκέπτη. Οι άλλες πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να δέχονται χιονοπτώσεις.

Χιόνια θα πέσουν και στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και πιθανόν της βόρειας Στερεάς αλλά η πιθανότητα να φτάσουν σε πεδινές περιοχές αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά το 5-15%.

Το πρόβλημα που έχει αρχίσει να εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα είναι ότι ο υετός αποφεύγει συστηματικά τη βόρεια Ελλάδα πράγμα που φαίνεται να σταματά πιθανόν σε αυτή την κακοκαιρία και να δέχεται επιτέλους αξιόλογο νερό είχε χιόνι.

Για ότι νεότερο θα ενημερωθείτε στην αυριανή αναλυτική πρόγνωση καιρού για όλη τη χώρα με υψόμετρα χιονοπτώσεις καθώς και τα τελευταία δεδομένα για το ύψος της βροχής που θα πέσει σε πολλές περιοχές κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *