Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα. Υποβαθμίζεται το ψύχος σε απλό κρύο αλλά ο χειμώνας καραδοκεί.

1 έως 2 Φεβρουαρίου.

70% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αξιόλογα φαινόμενα σε όλη τη χώρα λιγότερα στην κεντρική Μακεδονία. Χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης και της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας. Θερμοκρασίες 6 με 11 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια 12-16 στα νοτιότερα και κυρίως νησιώτικα.

15% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασία χαμηλότερη στη Μακεδονία και τη Θράκη έως 6 με 8 βαθμούς υψηλότερη στα νοτιότερα.

15% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετά φαινόμενα σε όλη τη χώρα ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς. Θερμοκρασία χαμηλή από τη Λαμία και βορειότερα υψηλότερη στα νότια.

+++++++++++++++++++

3 έως 5 Φεβρουαρίου.

42% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα και γρήγορη βελτίωση. Πιθανόν νέα υποτροπή από το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου. Τοπικές χιονοπτώσεις και σε χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, 11 με 14 νησιώτικα.

35% πιθανότητα για φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα και βελτίωση στη συνέχεια ενώ στο τέλος της περιόδου νέα υποτροπή από τα δυτικά. Χιονοπτώσεις μικρής έντασης και διάρκειας στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία 7 με 12 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια 12 με 17 στα νοτιότερα.

23% πιθανότητα για αρκετά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα κατά τόπους ισχυρά ενώ προς το τέλος της περιόδου φαινόμενα και στη δυτική χώρα. Χιονοπτώσεις μόνο στα βουνά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στη Μακεδονία και τη Θράκη 12 με 17 από τα βόρεια προς τα νότια στην υπόλοιπη χώρα.

++++++++++++++++++++

6 με έως 8 Φεβρουαρίου.

38% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα μικρής έντασης και διάρκειας κατά περιόδους. Θερμοκρασίες 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια τμήματα 12 με 16 στα ανατολικά και νότια. Λίγες τοπικές νεφώσεις στα βουνά της βόρειας χώρας.

33% πιθανότητα σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις σταδιακά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου και αργότερα της Μακεδονίας της Θεσσαλίας της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς και της Θράκης. Θερμοκρασία αρχικά υψηλή στα ανατολικά και νότια έως 12 με 16 βαθμούς Κελσίου με σημαντική πτώση στη δυτική κεντρική και βόρεια χώρα που δεν θα ξεπερνάει τους 8 βαθμούς Κελσίου στις 7 και 8 του μήνα περίπτωση και στα υπόλοιπα ηπειρώτικα.

29% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά και σταδιακή σημαντική αλλαγή του καιρού 7 και 8 του μήνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αρκετές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα στη Θράκη και την Ήπειρο σε χαμηλά υψόμετρα. Θερμοκρασία στα δυτικά και βόρεια 8 με 12 βαθμούς Κελσίου 12 με 17 βαθμούς Κελσίου στα ανατολικά και νότια.

++++++++++++++++++++

9 με 13 Φεβρουαρίου.

38% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο και κατά τόπους ανατολική Στερεά Εύβοια Κυκλάδες και Κρήτη ενώ στη συνέχεια θα σημειωθούν και κάποια φαινόμενα στη δυτική Στερεά το νότιο Ιόνιο και την δυτική Πελοπόννησο μικρής έντασης και διάρκειας. Καλός καιρός στα υπόλοιπα τμήματα. Υψηλές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο αρχικά αλλά θα πέσει σε όλη την ανατολική χώρα ελαφρώς η θερμοκρασία από τις 10 του μήνα και μετά. Τοπικά παγετός στα ηπειρωτικά το πρωί και το βράδυ.

31% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στη νότια χώρα ενώ γρήγορα από τις 10 του μήνα θα υπάρξει επιδείνωση από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πάρα πολλές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στη συνέχεια και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Ηπείρου της βόρειας Στερεάς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου. Αρχικά 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 12-16 στα παραθαλάσσια και τα νησιωτικά αλλά θα σημειωθεί σημαντική πτώση στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας από τις 10 του μήνα και μετά όπου η μέγιστη δεν θα ξεπερνάει τους 5 με 10 βαθμούς Κελσίου με ισχυρό παγετό από στο τέλος της περιόδου στα ηπειρωτικά.

31% πιθανότητα για καλό καιρό αρχικά με γρήγορη μεταβολή του καιρού κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα με βροχές καταιγίδες στα νησιωτικά ενώ τοπικές χιονοπτώσεις μικρής έντασης και διάρκειας θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής χώρας και πρόσκαιρα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα ή και πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας της Θράκης της ανατολικής Θεσσαλίας ανατολικής Στερεάς Ευβοίας ανατολικής Πελοποννήσου Κρήτης και Κυκλάδων. Θερμοκρασίες αρχικά σε επίπεδα 10 με 15 βαθμούς Κελσίου γενικά στη χώρα με σταδιακή πτώση από τις 11 του μήνα και μετά και από τα βόρεια που δεν θα ξεπερνάει η θερμοκρασία σε όλα τα ηπειρωτικά τους 2 με 7 βαθμούς Κελσίου με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά. 

++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 1 και 2 Φεβρουαρίου όλα τα στοιχεία συντελούν σε αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αξιόλογα φαινόμενα σχεδόν σε όλη τη χώρα εκτός από την κεντρική Μακεδονία. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανώς στα δυτικά και βόρεια της Θεσσαλίας. Θερμοκρασία σε κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας 12-16 νοτιότερα.

Για το τριήμερο 3 με 5 Φεβρουαρίου φαίνεται ότι θα υπάρξουν φαινόμενα από την προηγούμενη διαταραχή στα ανατολικά και νότια τμήματα και ο καιρός θα βελτιωθεί για ένα διήμερο. Πιθανή νέα υποτροπή προς το τέλος της 5ης Φεβρουαρίου. Θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα στη βόρεια Ελλάδα 6 με 12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη στα ανατολικά δυτικά και νότια παραθαλάσσια και νησιώτικα 12 με 16.

Για το τριήμερο 6 με 8 Φεβρουαρίου οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 38% τα φαινόμενα είναι πολύ λίγα και μόνο στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ το βασικό μοτίβο του καιρού που φαίνεται να διαμορφώνεται και ξεπερνά το 60% είναι να υπάρξει και νέα αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν τα χιόνια από τα ορεινά θα καταφέρουν τελικώς να φτάσουν και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα από την Στερεά Ελλάδα και βορειότερα ή θα παραμείνουν σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα. Η πιθανότητα πάντως κάποιας ψυχρής εισβολής μέτριας έντασης είναι υπαρκτή. Θερμοκρασίες αρχικά υψηλές θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια τμήματα στους 5 με 9 βαθμούς Κελσίου μέγιστη και 10 με 15 στα νοτιότερα τμήματα.

Για το πενθήμερο 9 με 13 Φεβρουαρίου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες κοντά στο 38% να υπάρξουν κάποια φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα και στη συνέχεια ο καιρός να βελτιωθεί και η θερμοκρασία να βρεθεί σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά. Υπάρχουν επίσης μοιρασμένες πιθανότητες από περίπου 30% για αλλαγή του καιρού με αρκετές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ υπάρχει και το δεύτερο σενάριο πάλι με 30% τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων να επηρεάσουν κυρίως στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα. Πάντως φαίνεται ότι κατά 60% θα υπάρξει κάποιας ψυχρής υφής αλλαγής στη χώρα. Θερμοκρασία 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια για να πέσει σημαντικά στη συνέχεια στα κεντρικά και βόρεια και τα ανατολικά.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *