Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 29-31/1/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ-ΧΙΟΝΙΟΥ)

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται στη δυτική Μακεδονία αρχικά νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν και τα φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά θα επικεντρωθούν στη Θεσσαλία την Ήπειρο τη Στερεά την Πελοπόννησο τα νησιά του βόρειου κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα ενώ τα χιόνια θα κατέβουν στη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά στα 150 με 300 μέτρα κατά μέσο όρο, στην Αττική στα 500 με 1000 μέτρα από δυσμάς προς ανατολάς και στην ανατολική Πελοπόννησο από τα 500 μέτρα και πάνω. Τέλος στην Κρήτη τα χιόνια θα εντοπίζονται σε με 1.200 μέτρα υψόμετρο. Πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην αρχή της ημέρας και σε τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης πολύ μικρής έντασης και διάρκειας από τα 50 με 100 μέτρα υψόμετρο και πάνω. Ο καιρός από τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα έχει βελτιωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βόρειας χώρας ενώ μέχρι αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα έχουν παραμείνει από την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, κεντρικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους στην Πελοπόννησο την Κρήτη τα Δωδεκάνησα και πιθανόν την Εύβοια και τμήματα της ανατολικής Στερεάς θα είναι κατά τόπους έντονα για λίγες ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο βορειοανατολικοί έως βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και πιθανόν για λίγο και 8 και στα υπόλοιπα τμήματα δυτικοί έως ανατολικοί 4 με 5. Σταδιακά το βόρειο ρεύμα θα επικρατήσει σε όλο το Αιγαίο με ένταση έως και 8 με 9 μποφόρ και μόνος το Κρητικό και τη θάλασσα Καρπάθου θα παραμείνουν νοτιοανατολικοί 5 με 6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 έως 3 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία από -4 έως 10 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και μόνο στα νησιά του Ιονίου και του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου θα φτάνει κατά τόπους στους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά συννεφιά με χιονόνερο στα πεδινά ενώ οι χιονοπτώσεις θα επικεντρωθούν σε τμήματα 100-150 μέτρα υψόμετρο και πάνω και μόνο στην περιοχή Φαρσάλων και Καρδίτσας πρόσκαιρα θα κατέβουν και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα ίσως και πεδινά. Οι χιονοπτώσεις στο Πήλιο θα αφορούν περιοχές πάνω από τα 400 με 500 μέτρα ενώ στις Σποράδες δεν αναμένονται χιονοπτώσεις ούτε σε ορεινά τμήματα. Τα φαινόμενα γρήγορα πριν από το μεσημέρι θα έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές και από αργά το απόγευμα θα έχουν σταματήσει και στο νομό Μαγνησίας και τις Σποράδες και ο καιρός θα βελτιωθεί παντού.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι αλλά ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί. 

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 6 με 7 και πιθανόν και 8 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και 4 με 5 μποφόρ στα πεδινά και τα ορεινά τμήματα αλλά από το απόγευμα θα στραφούν παντού σε βορειοανατολικούς με τις ίδιες εντάσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των Τρικάλων της Καρδίτσας της Λάρισας και της Μαγνησίας από -2 έως 3 βαθμούς ενώ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 2 έως 7.

++++++++++++++++++

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στην ανατολική Στερεά την Εύβοια τις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα νησιά ανατολικού Αιγαίου και ανατολική Πελοπόννησο και Πήλιο τοπικές νεφώσεις με λίγες παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και βροχές από την Αττική και νοτιότερα ενώ στα Δωδεκάνησα δεν αποκλείονται και τοπικές καταιγίδες. Σταδιακά από τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα και μετά θα εξασθενήσουν και μέχρι αργά το βράδυ θα έχουν παραμείνει μόνο στο στα βόρεια της Κρήτης και πιθανόν σε κάποια λίγα τμήματα των Δωδεκανήσων. Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα στις Κυκλάδες τμήματα των Δωδεκανήσων και πιθανόν της βόρειας Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις προς τις βραδινές ώρες κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία την Θράκη και βόρειο Αιγαίο που δεν αποκλείονται λίγες ασθενείς βροχές στα πεδινά και παραθαλάσσια και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 9 με 10 με γρήγορη εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά ενώ θα στραφούν στη συνέχεια σε βορειοδυτικούς εξασθενουντες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 6 βαθμούς Κελσίου στη Θράκη την ανατολική Μακεδονία και τη δυτική Μακεδονία από -5 έως 10 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ενώ στα δυτικά παραθαλάσσια τα νότια και τα ανατολικά και νησιωτικά τμήματα θα φτάσει κατά τόπους τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία: προβλέπεται καλός καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και λίγες τοπικές νεφώσεις το πρωί στο Πήλιο και τις Σποράδες όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν πολύ λίγες βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά με γρήγορη βελτίωση.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ στις Σποράδες με γρήγορη εξασθένηση και στα πεδινά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4  σε δυτικές ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -5 έως 8 βαθμούς ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από -1 έως 10.

++++++++++++++++

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται στις Κυκλάδες και την Κρήτη τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές κατά περιόδους με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται καλός καιρός με τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και τοπικές νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Από αργά το απόγευμα και μετά στα νησιά του Ιονίου και όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στην Πίνδο σε ορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο για λίγο το πρωί 6 με εξασθένηση και στροφή από το απόγευμα σε νοτιάδες 6 με 7 μποφόρ σε όλα τα πελάγη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 13 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και στα νησιωτικά τμήματα 14 με 16 ενώ στη δυτική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 8.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός με περιορισμένη ορατότητα και κάποιες ομίχλες το πρωί και το βράδυ. Σταδιακά από το απόγευμα και μετά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις κυρίως στους νόμους Τρικάλων και Καρδίτσας και αργά το βράδυ θα εκδηλωθούν λίγες βροχές στην Πίνδο στα χαμηλά υψόμετρα και χιονοπτώσεις ψηλά.

Λάρισα: προβλέπεται καλός καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις από αργά το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί 5 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες αλλά θα εξασθενήσουν σημαντικά και από το μεσημέρι και μετά θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση ενώ στα ορεινά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -3 έως 11 ενώ στο νομό Μαγνησίας τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 0 έως 13.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

One thought on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 29-31/1/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ-ΧΙΟΝΙΟΥ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *