Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Ψυχρή συνέχεια χωρίς ορατή έξοδο από το χειμώνα.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 25ης Ιανουαρίου 2022.

28 με 29 Ιανουαρίου.

> 95% πιθανότητα για ενα σύντομο πέρασμα βροχοπτώσεων στη δυτική και νότια χώρα και χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανόν σε χαμηλά υψόμετρα της δυτικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας και της βόρειας Στερεάς με βελτίωση το βράδυ.

++++++++++++++

30 Ιανουαρίου έως 1η Φεβρουαρίου 2022.

36% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με βελτίωση στη συνέχεια και εκ νέου αλλαγή του καιρού την πρωτομηνιά σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας και ειδικά στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Θερμοκρασίες σε πτώση στη δυτική Μακεδονία στο τέλος της περιόδου ενώ στην υπόλοιπη χώρα σε θερμοκρασίες κοντά στους 10 με 14 βαθμούς

22% πιθανότητα για φαινόμενα με μικρής έντασης και διάρκειας στις Κυκλάδες την Κρήτη τα Δωδεκάνησα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και αργότερα στα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας. Θερμοκρασία σε πτώση στην πρώτη του μήνα στη βορειοδυτική Ελλάδα ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμανθεί στους 10 με 14 βαθμούς Κελσίου.

20% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα αρχικά στην ανατολική και νότια χώρα ενώ την πρωτομηνιά θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα αρχικά στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά σε όλες τις περιοχές της χώρας. Χιονοπτώσεις από την πρωτομηνιά πρώτα στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας  της βόρειας Στερεάς και της Θεσσαλίας και γρήγορα και σε χαμηλά υψόμετρα αυτών των περιοχών καθώς και σε πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θερμοκρασίες αρχικά σε επίπεδα 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σημαντική πτώση στη Μακεδονία τη Θράκη το εσωτερικό της Ηπείρου και τη δυτική και βόρεια Θεσσαλία και Στερεά από την 1η του μήνα.

14% πιθανότητα και τοπικά φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα αρχικά ενώ από την πρωτομηνιά θα σημειωθούν αρκετά φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο και πολύ λιγότερο στις ενδιάμεσες περιοχές. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης και αργότερα και της Ηπείρου και της δυτικής και βόρειας Στερεάς και Θεσσαλίας. Θερμοκρασία αρχικά σε επίπεδα 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με σταδιακή πτώση στη Βόρεια Ελλάδα από τις 31 του μήνα και μετά.

10% πιθανότητα σε τοπικά φαινόμενα στη νότια νησιωτική χώρα ενώ την πρωτομηνιά θα σημειωθούν φαινόμενα στα δυτικά κεντρικά και νότια. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα και σε χαμηλά υψόμετρα της Ηπείρου της βόρειας Στερεάς της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Θερμοκρασίες αρχικά έως 10 με 15 βαθμούς Κελσίου από βορρά προς νότο με πτώση στην Ήπειρο τη Μακεδονία τη Θράκη τη Θεσσαλία τη βόρεια Στερεά και το εσωτερικό της Πελοποννήσου από την πρωτομηνιά και μετά.

++++++++++++++++

2 έως 4 Φεβρουαρίου.

32% πιθανότητα για γρήγορη αλλαγή του καιρού με λίγα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και γρήγορη βελτίωση ενώ στο τέλος της περιόδου θα σημειωθούν και πάλι λίγα φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας της Μακεδονίας της Θράκης και της βόρειας Στερεάς.

30% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με έντονα φαινόμενα κυρίως στη δυτική Ελλάδα το ανατολικό και νότιο Αιγαίο. Πυκνές χιονοπτώσεις από τα ορεινά γρήγορα στα πεδινά της Μακεδονίας της Θράκης της Ηπείρου και στα δυτικά και βόρεια της Θεσσαλίας καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασίες σε πτώση στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα δεν θα ξεπερνά τους 0 με 6 βαθμούς Κελσίου ενώ από την ανατολική Θεσσαλία και νοτιότερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8 με 12 βαθμούς Κελσίου κατά περιόδους με νέα πτώση στις 4 του μήνα. Ισχυρός παγετός το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

21% πιθανότητα για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά που θα καλύψει όλη τη χώρα ενώ τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό και νότιο Αιγαίο και πιθανόν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Πυκνές χιονοπτώσεις από τα ορεινά γρήγορα και σε χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης της Θεσσαλίας της Ηπείρου της Στερεάς και της Πελοποννήσου μακριά από τη θάλασσα. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα δεν θα ξεπερνά τους 0 με 6 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια και νησιώτικα θα κάνεις 8 με 13.

17% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού στη δυτική Ελλάδα το Αιγαίο ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Θεσσαλία τη Μακεδονία τη Θράκη και το κεντρικό κομμάτι της Στερεάς. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε χαμηλά υψόμετρα της Πελοποννήσου της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλίας. Θερμοκρασία χαμηλή σχετικά ειδικά στις 3 και 4 του μήνα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας δεν θα ξεπερνά τους 0 με 5 βαθμούς Κελσίου με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ.

++++++++++++++++++++

5 με 9 Φεβρουαρίου.

54% πιθανότητα για φαινόμενα στο Αιγαίο με γρήγορη βελτίωση ενώ από τις 7 του μήνα και μετά ο καιρός θα επιδεινωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής βόρειας και ανατολικής χώρας με έντονα φαινόμενα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας της Θράκης και πιθανόν της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας. Θερμοκρασίες χαμηλές στη Μακεδονία τη Θράκη το εσωτερικό της Ηπείρου και της Θεσσαλίας με μικρή άνοδο στα δυτικά κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας στις 7 του μήνα και εκ νέου πτώση στα δυτικά και βόρεια από τις 8 του μήνα και μετά με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

46% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα στην ανατολική χώρα και κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα κατά περιόδου. Πολύ λίγα τα φαινόμενα στη δυτική και βόρεια χώρα. Θερμοκρασίες πολύ χαμηλές στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας δεν θα ξεπερνούν τους 5 βαθμούς Κελσίου ενώ παγετός το πρωί και το βράδυ θα είναι ισχυρός.

+++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για το διήμερο 28 και 29 Ιανουαρίου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και ίσως στο τέλος περίοδο σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά και νότια της χώρας μας ενώ παγετός το πρωί και το βράδυ ξενύχτι.

Για το τριήμερο 30 Ιανουαρίου έως 1η Φεβρουαρίου θα σημειωθεί αλλαγή του καιρού προς την πρωτομηνιά από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τις χιονοπτώσεις να επικεντρώνονται κυρίως στα ορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Υπάρχει το σενάριο αυτές να καταφέρουν να κατέβουν και σε χαμηλότερα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η ένταση των φαινομένων δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Η θερμοκρασία αρχικά στους 10 με 14 βαθμούς με πτώση την πρωτομηνιά.

Για το τριήμερο 2  έως 4 Φεβρουαρίου υπάρχουν πιθανότητες πάνω από το 65% για σημαντική αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με πολλά φαινόμενα στα θαλάσσια τμήματα και αρκετές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Υπάρχει όμως και ένα σεβαστό ποσοστό κοντά στο 35% η αλλαγή του καιρού να είναι σύντομη με πολύ λιγότερα φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε γενικές γραμμές στη δυτική κεντρική ανατολική και βόρεια χώρα σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα με παγετό το πρωί και το βράδυ κατά τόπους ισχυρών.

Για το πενθήμερο 5 έως 9 Φεβρουαρίου υπάρχουν μοιρασμένες πιθανότητες εκ νέου αλλαγής του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τις χιονοπτώσεις και πάλι να αφορούν κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα σε χαμηλά υψόμετρα ενώ υπάρχει και ένα άλλο ποσοστό περίπου στο 50% να συνεχιστούν κάποια φαινόμενα με έντονο κρύο στην ανατολική και νότια προσήνεμη χώρα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε όποιο από τα δύο σενάρια επικράτησης σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα με τον παγετό να συνεχίζεται τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *