Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 21-23/1/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ & ΧΙΟΝΙΟΥ)

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται στα νησιά του Ιονίου την Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά τη δυτική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες την Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά σε μεγάλα υψόμετρα. Σταδιακά από τις προ μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα επιδεινωθεί στη δυτική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και στη συνέχεια και στη Θεσσαλία με τοπικές βροχές στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά πάνω από τα 500 με 600 μέτρα και έως αργά το βράδυ έως και τις πεδινές περιοχές. Σε τμήματα της Αττικοβοιωτίας της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ο καιρός θα παραμείνει καλός έως αργά το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στα πελάγη με γρήγορη στροφή στη δυτική και βόρεια Ελλάδα σε βορειοδυτικούς 7 και πιθανόν 8 μποφόρ ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν αργότερα σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Έως αργά το βράδυ μόνο στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα συνεχίζει να επικρατεί το νοτιοδυτικό ρεύμα.

Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στη Μακεδονία  τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τη Θράκη θα κυμανθεί από -7 έως 10 βαθμούς στη Θεσσαλία την Ήπειρο τη δυτική και κεντρική Στερεά τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο από -3 έως 14 βαθμούς ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει πρόσκαιρα και τους 14 με 17 αλλά θα σημειώσει από βορά προς νότο σημαντική πτώση το βράδυ

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά γενικά καλός καιρός με τοπικές νεφώσεις αλλά γρήγορα στην περιοχή της Πίνδου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις αρχικά πάνω από τα 600 με 800m. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και οι ασθενείς χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα κατέβουν και στα πεδινά εκτός από τα παραθαλάσσια και τις Σποράδες. Μικρή χιονόστρωση θα υπάρξει μόνο σε περιοχές πάνω από τα 400-500 μέτρα υψόμετρο έως αργά το βράδυ.

Λάρισα: προβλέπεται αρχικά καλός καιρός αλλά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειώνονται ασθενείς κατά βάση βροχές τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες ενώ σταδιακά αργά το βράδυ θα μετατραπούν σε χιονόνερο ή χιόνι ασθενούς έντασης.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες 4 με 5 μποφόρ αλλά πολύ γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 7 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και αργά το βράδυ πρόσκαιρα θα ενισχυθούν και στα πεδινά τμήματα από βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -2 έως 11 βαθμούς Κελσίου ενώ στο νομό Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από 3 έως 14. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από αργά το απόγευμα και από τα βόρεια.

+++++++++++++++++

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται αρχικά στην ανατολική Μακεδονία τη νότια Θράκη τη Χαλκιδική ασθενείς χιονοπτώσεις και λίγες καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα με βελτίωση γρήγορη.. Χιονοπτώσεις μέτριας έντασης θα σημειωθούν αρχικά για λίγο στα πεδινά της Θεσσαλίας οι οποίες στη συνέχεια θα μετακινηθούν στην ανατολική Στερεά έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα όπως και σε τμήματα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Ο καιρός μετά το μεσημέρι θα βελτιωθεί σε όλες σταδιακά τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας εκτός από την Πελοπόννησο όπου θα χιονίζει κατά τόπους μέχρι και χαμηλά υψόμετρα αλλά όχι πεδινά ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα για λίγο και σε χαμηλά υψόμετρα των Σποράδων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων αλλά και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί. Από αργά το απόγευμα και κυρίως τις βραδινές ώρες δευτερεύουσα διαταραχή θα δώσει και πάλι σποραδικές ασθενείς χιονοπτώσεις στη νότια Χαλκιδική τη Θάσο τη Σαμοθράκη τη Λήμνο τη Μυτιλήνη τη Χίο και αργότερα στις Σποράδες και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου ενώ πιθανόν λίγα φαινόμενα να εκδηλωθούν και στην κεντρική Μακεδονία ενώ με τη μορφή βροχής θα έχουμε κάποια φαινόμενα στην Κρήτη τα τις υπόλοιπες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις στην Κρήτη αρχικά θα είναι σε μεγάλα υψόμετρα αλλά σταδιακά προς το απόγευμα και μετά θα κατέβουν στα 400 μέτρα κατά μέσο όρο. Οι χιονοπτώσεις σε όσες περιοχές σημειωθούν θα είναι γενικά μέτριας και μικρής έντασης και μόνο σε τμήματα της ανατολικής Εύβοιας και ορεινά και ημιορεινά της Φθιώτιδας της Βοιωτίας στα βόρεια της Αττικής και τις στα βόρεια της Πελοποννήσου θα υπάρξει ένα πασπάλισμα πάνω από τα 300 μέτρα κατά μέσο όρο.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε όλα τα πελάγη από βορειοδυτικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -11 έως 0 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία έως 7 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη Μακεδονία Θράκη Θεσσαλία ανατολική Στερεά ανατολική Πελοπόννησο κεντρική Πελοπόννησο κεντρική Στερεά και νησιά βορείου Αιγαίου και έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικά και 15.

Θεσσαλία: προβλέπεται αρχικά νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις που γρήγορα θα σταματήσουν και σταδιακά ο καιρός από τις μεσημεριανές ώρες θα έχει μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Λίγες βροχοπτώσεις ή χιονόνερο στις Σποράδες αρχικά ενώ προς τις απογευματινές ώρες εκ νέου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα παραθαλάσσια ανατολικά τμήματα του Νομού Μαγνησίας και τις Σποράδες. Δεν αναμένονται αξιόλογες χιονοπτώσεις στα πεδινά τμήματα.

Λάρισα: προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις που πολύ γρήγορα θα σταματήσουν και θα υπάρξουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας από το πρωί κιόλας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα παραθαλάσσια βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ και τις Σποράδες και βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στα πεδινά τμήματα με εξασθένηση αργά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας και την περιοχή Αλμυρού από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα τα υπόλοιπα Μαγνησίας και τις Σποράδες από 0 έως 7.

+++++++++++++++++++++

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022.

Προβλέπεται σε τμήματα της Θεσσαλίας στις Σποράδες τη νότια Χαλκιδική όλα τα νησιά του Αιγαίου τις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με σποραδικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα κεντρικά και βόρεια του Αιγαίου και χιονόνερο στα νοτιότερα ενώ σταδιακά πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες θα χιονίσει για λίγο και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Κρήτης και πιθανόν και των Δωδεκανήσων πάνω από τα 200 με 300 μέτρα κατά μέσο όρο αλλά γρήγορα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα μετατραπούν σε βροχές προς τις βραδινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και μόνο στη Θράκη προς τις βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείονται ασθένειες ασθενείς χιονοπτώσεις οι οποίες στη συνέχεια θα επηρεάσουν πρόσκαιρα και τη Θάσο Σαμοθράκη Λήμνο με μέτρια ένταση. Αξιόλογες χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις θα σημειωθούν στο ανατολικό ημιορεινό και ορεινό κομμάτι της Εύβοιας και πιθανόν σε νησιά των βορείων Κυκλάδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί 8 μποφόρ στα πελάγη με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και μετά και από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -14 έως 0 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας από -7 έως 6 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη Μακεδονία, Θράκη, νησιά βορείου και κεντρικού Αιγαίου Θεσσαλία, ανατολική και κεντρική Στερεά Ελλάδα, ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και έως 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

Θεσσαλία: προβλέπονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές νεφώσεις και δεν αποκλείεται τις πολύ πρωινές ώρες να σημειωθούν πολύ λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις με γρήγορη βελτίωση.

Λάρισα: προβλέπεται γενικά καλός καιρός  και μόνο τις πολύ πρωινές ώρες δεν αποκλείονται τοπικές νεφώσεις να αφήσουν λίγες νιφάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες και 4 με 6 στα πεδινά τμήματα με σημαντική εξασθένηση από το βράδυ και μετά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα πεδινά των νομών Τρικάλων Καρδίτσας και Λάρισας από -5 έως 5 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά του Νομού Μαγνησίας στα παραθαλάσσια και τις Σποράδες από – 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

 

 

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

3 thoughts on “Πρόγνωση Ελλάδας-Θεσσαλίας 21-23/1/2022 (+ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ & ΧΙΟΝΙΟΥ)

  1. Σεραφείμ Μελιδώνης says:

    Μιλάς και γράφεις με απλό και με όμορφο λογο της εκτιμήσεις /προγνώσεις σου για τον καιρό
    Μπαίνεις στα κανάλια και φοβάσαι, τώρα μόλις λέει στην Φλωριναειχε – 17°C Λες και στην Φλώρινα τέτοιο μηνα/εποχή τι περίμενες να φυτέψεις Μπανάνες η να κάνεις ηλιοθεραπεία!! Πάντα έχεις κρύο από εκεί ήαπο Νευροκόπη Δράμας, έλεος δηλαδή ήμαρτον όπως έλεγε και ο Γεωργίου ξανά μα ήμαρτον
    ΥΓ:ΣΕ παρακολουθώ και στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *