Πρώτη προσέγγιση στη σημαντική αλλαγή του καιρού το Σαββατοκύριακο. Έντονο κρύο και επιλεκτικές χιονοπτώσεις.

Σημαντική αλλαγή του καιρού θα σημειωθεί το σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει 5-10 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας αρχίζει γενομένης από τη βόρεια Ελλάδα.

Όπως βλέπετε και στο χάρτη βαρομετρικών συστημάτων ψυχρό μέτωπο από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη θα διέλθει από τα βόρεια σύνορα μας το μεσημέρι της Παρασκευής ενώ βαρομετρικό χαμηλό από τη νότια Ιταλία θα κινηθεί γρήγορα προς το κεντρικό Αιγαίο.

Συνδυαζόμενα αυτά τα δύο θα δώσουν σύντομες χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας της Ηπείρου της βόρειας Θεσσαλίας της Θράκης μικρής έντασης και διάρκειας ενώ από το ύψος της νότιας Θεσσαλίας και του κεντρικού Αιγαίου και νοτιότερα ο συνδυασμός του ψυχρού μετώπου με το βαρομετρικό χαμηλό θα δώσει πιο εκτεταμένα φαινόμενα σε τμήματα κυρίως των νόμων Καρδίτσας Μαγνησίας Ευβοίας στις Σποράδες στη Χαλκιδική στη Φθιώτιδα τη Βοιωτία την Αττική στην Αργολίδα την Κορινθία την Αρκαδία και τα ημιορεινά της Αχαΐας της Αιτωλοακαρνανίας των Ιωαννίνων της Άρτας της Πρέβεζας της Μεσσηνίας της Λακωνίας των Κυκλάδων της Κρήτης αλλά και νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Αυτή τη στιγμή τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις περιοχές που περικλείονται με χρώμα. Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και πάρα πολλές ημέρες το μοτίβο του καιρού δεν άφηνε πολλά περιθώρια για έντονες χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας. Επίσης είχαμε τονίσει πολλάκις ότι το τμήμα από Βόλο έως Θήβα και Μαλακάσα και η Εύβοια θα ήταν αυτό που θα δεχόταν τα πιο αξιόλογα φαινόμενα.

Πράγματι και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ακριβώς αυτό αλλά περιμένουμε έως και αύριο το μεσημέρι τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για να εκδώσουμε την τριήμερη πρόγνωση καιρού από Παρασκευή έως Κυριακή για όλη τη χώρα.

Στον παρακάτω χάρτη περιοχές από τις οποίες θα σημειώνονται χιονοπτώσεις και από πιο υψόμετρο. Χιονοστρωση βέβαια σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα.

Για το νομό Θεσσαλονίκης θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στο Χορτιάτη και τα ανατολικότερα τμήματα του νομού κατά τη διάρκεια της Παρασκευής με βελτίωση το ξημέρωμα του Σαββάτου. Για την πόλη υπάρχει πιθανότητα για νυφαδόπτωση.

Για το νομό Αττικής προβλέπεται αρχικά συννεφιά με βροχές ασθενούς έντασης κατά τη διάρκεια της Παρασκευής και μεγάλα ανοίγματα αλλά το ξημέρωμα του Σαββάτου και έως τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν σταδιακά χιονοπτώσεις μέτριας έντασης από τα ορεινά στα πεδινά και γρήγορα και στα παραθαλάσσια τμήματα του νόμου. Τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στα δυτικά και βόρεια του νόμου ενώ το κέντρο και τα νοτιότερα λόγω του βορειοδυτικού ρεύματος δεν θα έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια.

Για τη Θεσσαλία προβλέπεται σταδιακή αλλαγή του καιρού την Παρασκευή το μεσημέρι και το απόγευμα με ασθενείς βροχές στα παραθαλάσσια και πεδινά και λίγες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν έως και τις πεδινές περιοχές και πιθανόν και στις Σποράδες. Ο καιρός το Σάββατο θα βελτιωθεί κυρίως από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.

Περισσότερες λεπτομέρειες αύριο με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία το απόγευμα στην αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας.

Μείνετε συντονισμένοι στο weather group.gr

 

ΠΗΓΗ ΧΑΡΤΗ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΩΝ METOFFICE.GOV.UK

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *