Το εντυπωσιακό αποτύπωμά του ηφαιστείου Tόγκα στην Ελλάδα (ανάλυση και βίντεο).

Εντυπωσιακό φαινόμενο σημειώθηκε και στη χώρα μας τις τελευταίες ώρες που καταγράφηκε από τους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ένα σπάνιο ίσως και μοναδικό φαινόμενο να το ζήσει κάποιος στη ζωή του σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ και το ξημέρωμα.  Η ανατίναξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στα νησιά Τόγκα χθες το πρωί ήταν τόσο δυνατή που ακούστηκε ως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τα νησιά.

Το ακόμα όμως πιο εντυπωσιακό ήταν ότι το ωστικό κύμα ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη και έφτασε και στη χώρα μας από ότι αποτυπώνεται στο μετεωρολογικό σταθμό της Λάρισας αλλά και σε όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Ελλάδας .

Η βαρομετρική πίεση σημείωσε απότομη άνοδο και πτώση κατά 2 με 3 μιλιμπαρς στις 2 έως και τις 2:30 το ξημέρωμα αλλά και πιο νωρίς από τις 10:10 μέχρι 10:50 το βράδυ της χθεσινής ημέρα

 

Επίσης φαίνεται ότι αυτή η απότομη άνοδος και πτώση της βαρομετρικής πίεσης με το πέρασμα του κύματος δημιούργησε και τοπικό άνεμο (όπως είναι γνωστό άνεμος δημιουργείται ανάμεσα σε περιοχές με διαφορετικές πιέσεις) και έτσι υπήρχε μία μικρή σχετικά αύξηση του ανέμου αυτές τις δύο περιόδους.

 

Πρέπει να πούμε ότι τα νησιά Τόνγκα απέχουν από τη χώρα μας 17.500 km και αν υπολογίσουμε ότι χρειάστηκαν περίπου 17 ώρες για να φτάσουν τα κύματα εδώ σημαίνει ότι αυτά κινούνταν με ταχύτητα περίπου 1.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Παραθέτουμε και κάποια βίντεο που υπάρχουν για την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου ,το τσουνάμι που ακολούθησε και την τέφρα που έφτασε ακόμα και τα 20-25 χιλιόμετρα σε ύψος δηλαδή εφτασε στο όριο της τροπόπαυσης εκεί που σπάνια φτάνουν και τα καταιγιδοφόρα νέφη το καλοκαίρι.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *