Τάση του καιρού για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Παγωνιά και τοπικές χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια χώρα που δεν φαίνεται να είναι ισχυρές.

Τάση του καιρού για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη χώρα σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της 16ης Ιανουαρίου 2022.

21 με 23 Ιανουαρίου.

26% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές και γρήγορα ασθενείς χιονοπτώσεις σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική χώρα μακριά από τη θάλασσα ενώ τα φαινόμενα θα είναι λιγοστά σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της Αττικής, της Εύβοιας και των νησιών του βορείου Αιγαίου.  Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο από τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου στους 3 με 8 στα ηπειρωτικά, 9 με 14 στα νησιωτικά τμήματα και ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

20% πιθανότητα για πολύ λίγα φαινόμενα κυρίως στην ανατολική Στερεά την Εύβοια την Πελοπόννησο και την Κρήτη και λίγα χιόνια στα ημιορεινά. Θερμοκρασίες σε πολύ χαμηλά επίπεδα 22 και 23 του μήνα όχι πάνω από 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και παγετό το πρωί και το βράδυ.

20% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα και ασθενείς χιονοπτώσεις αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια και στα ανατολικά τμήματα μικρής έντασης και διάρκειας. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση δεν θα ξεπερνά στους 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά 8 με 12 στα υπόλοιπα τμήματα και ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

17% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με ασθενείς βροχές και γρήγορα ασθενείς χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας και σε πεδινά της ανατολικής Στερεάς Ευβοίας ανατολικής Πελοποννήσου και νησιών ανατολικού Αιγαίου. Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση από βορρά προς νότο 22 και 23 του μήνα δεν θα ξεπερνάει τους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ.

17% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με τα περισσότερα φαινόμενα στη θάλασσα και πολύ λίγες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας κυρίως στη Θράκη. Θερμοκρασίες χαμηλές 22 και 23 του μήνα δεν θα ξεπερνούν τους 5 με 8 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με παγετό το πρωί και το βράδυ.

++++++++++++++++++++++

24 με 26 Ιανουαρίου.

26% πιθανότητα για φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας ενώ ανεπηρέαστη θα παραμείνει το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου. Αξιόλογες χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας ανατολικά της Ηπείρου. Θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα με μικρή άνοδο από τις 26 του μήνα και μετά και ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ.

24% πιθανότητα για φαινόμενα σε ανατολική Στερεά Εύβοια Κυκλάδες Κρήτη Δωδεκάνησα νησιά ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν Θράκη με τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα αλλά όχι πεδινά. Θερμοκρασίες σε σχετική άνοδο 6 με 10 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με παγετό το πρωί και το βράδυ σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

24% πιθανότητα για καλό καιρό σε όλη τη χώρα με πολύ λίγα φαινόμενα στην αρχή της περιόδου στην Κρήτη τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θερμοκρασία σε σταδιακή άνοδο στους 7 με 10 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με παγετό το πρωί και το βράδυ.

19% πιθανότητα για τοπικά φαινόμενα ανατολική Στερεά Εύβοια Σποράδες Κυκλάδες Κρήτη Δωδεκάνησα νησιά ανατολικού Αιγαίου και γρήγορη βελτίωση ενώ προς το τέλος της περιόδου και από τα δυτικά θα σημειωθούν και πάλι κάποια φαινόμενα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα όχι πάνω από 5 με 8 βαθμούς Κελσίου στις ηπειρωτικές περιοχές με ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην αρχή στα ανατολικά και νότια προσήνεμα τμήματα και προς το τέλος της περιόδου σε χαμηλά υψόμετρα της Κεντρικής Μακεδονίας της Θεσσαλίας.

7% πιθανότητα για λίγα τοπικά φαινόμενα στο τέλος της περιόδου στα νησιά του Αιγαίου. Θερμοκρασίες 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με μικρή πτώση στις 26 του μήνα.

++++++++++++++++++++

27 με 31 Ιανουαρίου.

38% πιθανότητα για βελτιωμένο καιρό σε όλη τη χώρα ενώ λίγα φαινόμενα θα σημειωθούν από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα από τις 29 του μήνα και μετά άνευ σημασίας. Θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 8 με 14 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με τοπικό παγετό το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρώτικα.

34% πιθανότητα για σταδιακή αλλαγή του καιρού κυρίως στο Ιόνιο και το Αιγαίο και μετά τις 29 του μήνα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Αντίθετα πολύ έντονα στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα όλης της ηπειρωτικής χώρας μακριά από τη θάλασσα από τις 29 του μήνα και μετά και κυρίως στη Θεσσαλία τη δυτική Μακεδονία την Ήπειρο την ανατολική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο και πολύ λιγότερο στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη. Θερμοκρασία αρχικά 8 με 12 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά αλλά θα σημειώσει σημαντική πτώση στις 29 και 30 του μήνα στα ηπειρωτικά μακριά από τη θάλασσα με παγετό το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά.

28% πιθανότητα προβλέπεται αρχικά αλλαγή του καιρού από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα με λίγα φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Λίγα χιόνια μόνο στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Θερμοκρασία 27 και 28 του μήνα σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα ηπειρωτικά από τις 29 του μήνα και μετά θα σημειώσει σταδιακή στους 8 με 14 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά με τοπικό παγετό το πρωί και το βράδυ.

++++++++++++++++++++++

ΣΥΝΟΨΗ.

Για τις 21 και 23 Ιανουαρίου είναι δεδομένη η αλλαγή του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αρκετά φαινόμενα στα θαλάσσια τμήματα ενώ αυτά θα είναι με τη μορφή χιονιού ακόμα και σε πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Πολύ λίγα στα βόρεια και περισσότερα στα ανατολικά ηπειρώτικα. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στις 22 και 23 του μήνα με πολύ ισχυρό παγετό το πρωί και το βράδυ.

Για το τριήμερο 24 με 26 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί ο πολύ ψυχρός καιρός με τις τοπικές χιονοπτώσεις να σημειώνονται κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα. Μικρή πιθανότητα αυτές να είναι αξιόλογες. 

Για το πενθήμερο 27 με 31 Ιανουαρίου μεγαλύτερες πιθανότητες δίνουν βελτιωμένο καιρό με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Υπάρχει ένα ποσοστό κοντά στο 35% για νέα διαταραχή χειμερινού τύπου αλλά ακόμα είναι πολύ μικρό για να του δώσουμε σημασία.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

e-mail επικοινωνίας: meteovas79@ yahoo.gr

Προφίλ facebook

Ομάδα facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *